Bakuchiol - unikátna forma prírodného retinolu

Bakuchiol je prírodná zložka, ktorá sa získava zo semien rastliny známej ako babchi alebo vedecky Psoralea Corylifolia. Je to látka, ktorá sa stala populárnou v kozmetickom priemysle, najmä v prípravkoch starostlivosti o pleť s účinkom proti starnutiu. Vyznačuje sa tým, že má podobné účinky ako retinol, jedna z najuznávanejších zložiek proti starnutiu, ale je menej dráždivá, a preto je vhodnejšia pre citlivú pleť.

Bakuchiol podporuje tvorbu kolagénu a stimuluje obnovu buniek, čo pomáha redukovať známky starnutia, ako sú vrásky a strata pružnosti. Táto zložka má svoje korene aj v tradičnej indickej a čínskej medicíne, kde sa používa pre svoje liečivé vlastnosti. Vďaka rastúcemu trendu prírodnej kozmetiky a starostlivosti o pleť je bakuchiol čoraz populárnejší aj na Západe.

Bakuchiol sa bežne používa v prípravkoch dennej a nočnej starostlivosti proti starnutiu, často v kombinácii s hydratačnými alebo spevňujúcimi zložkami, ako je napr. kyselina hyalurónová.

Bakuchiol (2)

 

 

Retinol vs. Bakuchiol

 

Retinol

Známy ako derivát vitamínu A, je jednou z najštudovanejších zložiek v dermatológii. Jeho pôvod siaha až do 70. rokov 20. storočia, kedy bol po prvýkrát použitý na liečbu akné. Retinol pôsobí ako omladzovací elixír, ktorý podporuje obnovu buniek a stimuluje produkciu kolagénu. Tento proces vedie k hladšej, pevnejšej a sviežejšej pleti. Hoci jeho účinky sú nesporné, retinol môže byť pre niektoré typy pleti dráždivý, čo vyvoláva potrebu po šetrnejších alternatívach.

 

V tomto kontexte vstupuje na scénu Bakuchiol

Hoci bakuchiol a retinol majú podobné účinky na pleť, bakuchiol je oveľa šetrnejší. Výskum naznačuje, že bakuchiol môže znižovať výskyt vrások a hyperpigmentácie podobne ako retinol, ale bez nežiadúcich účinkov ako sú začervenanie či šupinatá pokožka. Toto predstavuje významnú výhodu pre tých, ktorí majú citlivú pleť alebo hľadajú prírodné alternatívy vo svojej kozmetickej rutine.

 

Retinol ako derivát vitamínu A pôsobí na hlboké vrstvy pokožky, kde stimuluje tvorbu nových buniek a podporuje tvorbu kolagénu. Na druhej strane, bakuchiol pôsobí prostredníctvom rôznych biochemických ciest, ale dosahuje rovnaký efekt - revitalizovanú a mladšie vyzerajúcu pleť.

 

Zaujímavosťou je, že hoci mechanizmy pôsobenia retinolu a bakuchiolu na pleť sú rozdielne, výsledky, ktoré prinášajú, sú pozoruhodne podobné:

 

  • minimalizovanie vrások

  • viditeľné omladenie a rozjasnenie pleti

  • jednotnejší tón pleti

  • eliminujú akné, jazvičky akné

 

Bakuchiol (1)

 

 

 

Hlavné rozdiely medzi Bakuchiolom a Retinolom

 

1. Aplikovanie produktu

Retinol sa aplikuje vždy vo večernej rutine z dôvodu vyššej fotosenzitvy pokožky. Bakuchiol môžete aplikovať denne, ráno i večer, nakoľko nepreukázal známky spôsobovania senzitivity. Bakuchiol sa na slnečnom svetle nerozkladá ako retinoly, môže sa teda používať kedykoľvek počas dňa.

 

 

2. Používanie počas tehotenstva

Retinol alebo retinoidy sú v období tehotenstva neodporúčané z dôvodu možného vplyvu na vývoj dieťaťa. Oproti tomu sú v súčastnosti možné riziká používania bakuchiolu nie sú preukázané, môžete bezpečne používať.

 

 

3. Citlivá pokožka

Pri výbere medzi bakuchiolom a retinolom je dôležité zvážiť typ pleti a osobné preferencie. Retinol je známy tým, že môže spôsobiť prípadné iritácie pleti – začervenanie či šupinky. Pre tých, ktorí majú citlivejšiu pleť alebo uprednostňujú prírodné produkty, je bakuchiol ideálnou voľbou. Upokojujúce vlastnosti Bakucholu riziko podráždenia a začervenania znižujú takže oproti retinolu je vhodnejší aj pre citlivú pleť.

 

 

Výhody Bakuchiolu:

 

  1. Zvyšuje tvorbu kolagénu

  2. Stimuluje obnovu buniek v pleti, čím podporuje žiarivejšiu pleť

  3. Zlepšuje pružnosť a pevnosť pleti

  4. Zjemňuje linky a vrásky

  5. Napomáha zjednocovať tón pleti

  6. Pôsobí proti stárnutiu pleti

  7. Zjemňuje hyperpigmentácie

  8. Nie je fotosenzitívny

  9. Upokojuje a znižuje suchosť pleti

 

 

Ako zaradiť Bakuchiol do bežnej rutiny:

 

1. Čistenie

Čistenie je základným krokom v každej starostlivosti o pleť, pretože odstraňuje nečistoty, prebytočný kožný maz, make-up a odumreté kožné bunky, ktoré sa na pleti nahromadia počas dňa. Vďaka tomuto procesu pleť lepšie dýcha a je lepšie pripravená na ďalšie produkty starostlivosti o pleť, ako sú séra, krémy a oleje. Pravidelné čistenie tiež pomáha predchádzať upchatým pórom, výskytu akné a iným problémom s pleťou. Čistenie pleti je skrátka základným krokom pri udržiavaní zdravej, čistej a žiarivej pleti. Vyskúšajte naše Odličovacie sérum a Čistiacu penu

 

2 Hydratýcia pleti

Starostlivosť o pleť, ktorá kombinuje bakuchiol a kyselinu hyalurónovú, predstavuje ideálnu kombináciu na dosiahnutie hladkej, hydratovanej a mladistvo vyzerajúcej pleti. Výrobky s obsahom kyseliny hyalurónovej pomáhajú obnoviť hydratačnú rovnováhu pokožky tým, že na jej povrchu vytvárajú hydratačnú vrstvu, ktorá zadržiava vodu a udržiava pokožku dlhodobo hydratovanú a pružnú. 

 

3. Sérum/krém

Vo všeobecnosti môžete bakuchiol aplikovať ráno aj večer ako súčasť rutinnej starostlivosti o pleť. Vďaka svojmu jemnému zloženiu je vhodný na denné použitie, ale je dôležité nezabudnúť počas dňa použiť opaľovací krém s SPF, aby ste ochránili svoju pokožku pred slnečnými lúčmi.

Naše sérum Bakuchiol je ľahučkej olejovej konzistenice, ktoré sa rýchlo vpíja do pleti. Hydratačný krém by sa tak mal aplikovať po sére alebo aktívnych zložkách, ako je bakuchiol, aby mohol v pleti uzamknúť všetku hydratáciu a aktívne látky.
Môže vám však vyhovovať aj opačná varianta, že ako prvé aplikujete hydratačný krém a následne Bakuchiol. Najlepšie je si vyskúšať, ktorá varianta vám bude vyhovovať viac, riaďte sa hlavne zložením produktov a potrebami pleti.

 



Zhrnutie


Bakuchiol, ktorý sa často považuje za jemnejšiu rastlinnú alternatívu retinolu, ponúka pleti celý rad výhod v boji proti známkam starnutia. Je bežnou zložkou hydratačných produktov a sér, kde sa kombinuje s látkami, ako je kyselina hyalurónová, čo z neho robí ideálny prvok v akejkoľvek starostlivosti o pleť.

 

Renovality