Kožná bariéra - čo vedie k jej poškodeniu, ako ju obnoviť a posilniť

Kožná bariéra, známa aj ako kožný ochranný plášť alebo epidermálna bariéra, je zložitá štruktúra tvorená najvrchnejšou vrstvou kože, ktorá sa nazýva epidermis. Hlavnou úlohou kožnej bariéry je ochrana tela pred vonkajším prostredím, vrátane ochrany pred patogénmi, chemickými látkami a fyzikálnymi poškodeniami, ako aj regulácia telesnej hydratácie tým, že zabraňuje nadmernému úniku vody z tela.

 

Kožná bariéra sa skladá z viacerých komponentov:

 

Korneocyty: Sú to ploché, neživé bunky, ktoré sa vyskytujú v najvrchnejšej vrstve epidermy, známej ako rohovka (stratum corneum). Tieto bunky sa postupne odlupujú a sú nahradené novými bunkami, ktoré sa pohybujú hore z nižších vrstiev epidermy.

 

Lipidy: Medzi korneocytmi sa nachádzajú lipidy (tuky), ktoré pomáhajú udržiavať kožnú bariéru nepriepustnou pre vodu a škodlivé látky. Tieto lipidy sú usporiadané do špecifických štruktúr, ktoré sa podobajú tehlovému múru, kde korneocyty sú tehly a lipidy sú malta.

 

Prírodné zvlhčujúce faktory (NMF): Sú to zložky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rohovke a pomáhajú udržiavať hydratáciu kože tým, že viažu vodu a zabraňujú jej odparovaniu.

 

Kyslý plášť: Koža má na svojom povrchu slabý kyslý film, ktorý je tvorený potom, mazom, odumretými bunkami a metabolickými produktmi baktérií žijúcich na koži. Tento kyslý plášť pomáha inhibovať rast patogénov a udržiavať celkovú obranyschopnosť kože.

 

 

Pochopenie vlastnej pleti znamená rozpoznať jej typ, poznať jej súčasný stav a byť si vedomý faktorov, ktoré ju ovplyvňujú. Tu sú kroky, ako lepšie pochopiť svoju pleť:

 

1. Určenie typu pleti: Pleti sa zvyčajne delia na niekoľko základných typov – normálna, suchá, mastná, kombinovaná a citlivá. Znaky pre jednotlivé typy sú: ako si správne určiť typ pleti 

2. Pozorovanie reakcie pleti na produkty a prostredie: Všímať si, ako pleť reaguje na rôzne produkty, potraviny a zmeny prostredia (ako sú teplotné zmeny, znečistenie atď).

3. Zaznamenávanie problémov s pokožkou: Ak trpíte akné, ekzémom, rosaceou alebo inými kožnými problémami, je dôležité zaznamenávať, kedy sa objavujú a čo môže byť spúšťačom.

4. Hydratácia a výživa: Sledujte, ako vaša pleť reaguje na zmeny v hydratácii a stravovaní. Nedostatok vody a nevyvážená strava môžu mať negatívny dopad na vzhľad a zdravie pleti.

5. Životný štýl a stres: Zvážte vplyv svojho životného štýlu, vrátane spánku, stresu a fyzickej aktivity na zdravie vašej pleti.

6. Poradenstvo s odborníkmi: Dermatológ alebo odborná kozmetička môžu poskytnúť odborné hodnotenie a odporúčania šité na mieru pre vašu pleť.

7. Používanie šetrných produktov: Vyhnite sa príliš agresívnym alebo vysušujúcim produktom a zamerajte sa na šetrné, hydratačné a výživné produkty vhodné pre váš typ pleti.

8. Ochrana pred slnkom: Denné používanie opaľovacieho krému chráni pleť pred škodlivým UV žiarením a predchádza starnutiu pleti.

9. Pravidelné čistenie a starostlivosť: Udržiavajte pleť čistú a hydratovanú, pravidelne ju čistite a aplikujte vhodné produkty.

10. Zmeny s vekom: Buďte si vedomí, že vaša pleť sa s vekom mení, a to si môže vyžadovať úpravy vo vašej rutine starostlivosti o pleť.

 

Pamätajte, že každá pleť je unikátna a môže vyžadovať individuálny prístup. Pravidelné pozorovanie a prispôsobovanie starostlivosti o pleť vašim potrebám je kľúčom k jej udržaniu zdravou a krásnou.

 

 

kožná bariéra (2)

 

 

 

Čo môže viesť k poškodeniu kožnej bariéry:

 

1. Agresívne čistiace prostriedky a mydlá: Tieto produkty môžu narušiť kyslý plášť kože a odstrániť dôležité lipidy, čo vedie k oslabeniu bariérovej funkcie.

 

2. Nadmerné umývanie a exfoliácia: Časté alebo príliš intenzívne umývanie a peeling môže poškodiť rohovku a odstrániť prírodné zvlhčujúce faktory.

 

3. Expozícia slnečnému žiareniu (UV žiarenie): UV žiarenie môže poškodiť bunky v epiderme a zmeniť štruktúru lipidov, čo vedie k narušeniu kožnej bariéry.

 

4. Extrémne teploty a nízka vlhkosť: Horúce alebo studené počasie spolu s nízkou vlhkosťou môže vysušiť kožu a poškodiť jej bariérové funkcie.

 

5. Používanie niektorých liekov: Niektoré lieky, napríklad retinoidy alebo vysoko koncentrované kyseliny, môžu narušiť bariéru, ak sa používajú bez vhodnej starostlivosti.

 

6. Kontakt s chemickými látkami a alergénmi: Pracovné prostredie alebo domáce prostredie môže obsahovať látky, ktoré dráždia kožu alebo spôsobujú alergické reakcie.

 

7. Nezdravá strava: Nedostatok dôležitých živín, ako sú esenciálne mastné kyseliny a vitamíny, môže mať negatívny vplyv na zdravie kožnej bariéry.

 

8. Stres a hormonálne zmeny: Tieto faktory môžu ovplyvniť produkciu mazu a iných bariérových komponentov, čo môže viesť k narušeniu kožnej bariéry.

 

9. Genetické faktory: Niektoré kožné stavy, ako je atopický ekzém alebo psoriáza, sú spojené s genetickými faktormi, ktoré môžu oslabiť kožnú bariéru.

 

10. Nedostatok spánku a hydratácie: Nedostatok spánku môže ovplyvniť regeneráciu kože a nedostatočná hydratácia môže viesť k suchosti a narušeniu bariéry.


 

Produkty pre obnovu a posilnenie kožnej bariéry:

 

1. Hydratačné krémy a séra: Vyhľadajte produkty, ktoré obsahujú hydratačné zložky, ako je kyselina hyalurónová, glycerín a prírodné zvlhčujúce faktory (NMF), ktoré pomáhajú udržiavať vodu v koži.

 

2. Ceramidy: Tieto lipidové molekuly sú prirodzenou súčasťou kožnej bariéry a pomáhajú udržiavať kožu nepriepustnú a hydratovanú. Vyhľadajte produkty, ktoré obsahujú ceramidy na obnovu kožnej bariéry.

 

3. Esenciálne mastné kyseliny: Produkty bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ako sú oleje z rybích olejov, ľanového semena alebo olej z večernice kráľovskej, môžu pomôcť obnoviť lipidy v koži a posilniť jej bariéru.

 

4. Antioxidanty: Antioxidanty, ako je vitamín E, vitamín C a zelený čaj, chránia kožu pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a pomáhajú pri obnove bariérovej funkcie.

 

5. Nízke koncentrácie exfoliantov: Jemné exfolianty, ako sú alfa-hydroxykyseliny (AHA) alebo beta-hydroxykyseliny (BHA), môžu pomôcť odstrániť odumreté bunky kože a podporiť regeneráciu, ale je dôležité ich používať opatrne, aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu bariéry.

 

6. Produkty s niacinamidom: Niacinamid (vitamín B3) pomáha zlepšovať elasticitu kože, znižuje začervenanie a podráždenie a podporuje produkciu ceramidov.

 

7. Ochrana pred slnkom: Denné používanie opaľovacieho krému s vysokým SPF chráni kožnú bariéru pred poškodením UV žiarením.

8. Produkty bez dráždivých látok: Vyhnite sa produktom, ktoré obsahujú alkohol, silné parfumy alebo iné dráždivé látky, ktoré môžu kožnú bariéru oslabiť.

 

9. Gentle cleansers: Používajte jemné čistiace prostriedky, ktoré neodstraňujú prirodzené oleje z kože.

 

 

kožná bariéra (4)

https://www.renovality.sk/

 

 

Je dôležité pamätať na to, že čo funguje pre jednu osobu, nemusí fungovať pre inú. Vždy je dobré začať s malými množstvami nového produktu a pozorovať, ako naň vaša koža reaguje, predtým ako ho začleníte do svojej pravidelnej rutiny starostlivosti o pleť. Ak máte špecifické problémy s kožou alebo ak sa vám stav kože nezlepšuje, mali by ste sa poradiť s dermatológom, ktorý vám môže poskytnúť osobné odporúčania a prípadne predpísať liečbu na mieru.

 

Renovality ♥