Ktoré nedostatky mikroživín môžu spôsobovať únavu

Pocit únavy je bežný problém, ktorý môže mať mnoho príčin. Jednou z nich je nedostatok niektorých mikroživín v našej strave. Tieto mikroživiny sú pre naše telo kľúčové, pretože podporujú množstvo životne dôležitých funkcií. Medzi mikroživiny, ktorých nedostatok môže viesť k pocitu únavy, patria horčík, zinok, železo, vitamíny skupiny B, vitamín D a jód.



Horčík


Horčík je minerál nevyhnutný pre viac ako 300 enzymatických reakcií v tele vrátane tých, ktoré sa podieľajú na výrobe energie. Nedostatok horčíka môže viesť k pocitu únavy, pretože telo nemá dostatok zdrojov na efektívnu výrobu energie. Môže tiež spôsobovať svalové kŕče, úzkosť a poruchy spánku, ktoré môžu únavu ešte zhoršiť. Medzi potravinové zdroje horčíka patrí zelená listová zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky.

Máte nedostatok horčíka? Môžete ho u nás získať vo forme výživového doplnku alebo transdermálnej formy.

 

 

nedostatok niektorých živín môže spôsobiť

 

 

Zinok


Zinok je ďalší minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe energie a funkcii imunitného systému. Nedostatok zinku môže spomaliť imunitné reakcie a zvýšiť náchylnosť na infekcie, čo môže viesť k pocitu vyčerpania. Zinok je dôležitý aj pre udržanie zdravého metabolizmu a regeneráciu svalov, čo je dôležité pre tých, ktorí sa cítia unavení po fyzickej aktivite. Medzi zdroje zinku patrí mäso, ryby, mliečne výrobky a strukoviny.

Zinok nájdete napríklad v doplnku stravy Renoimu Maximal.

 


Železo


Železo je nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu, bielkoviny v červených krvinkách, ktorá prenáša kyslík z pľúc do ostatných častí tela. Nedostatok železa môže viesť k anémii, stavu, keď telo nevytvára dostatok červených krviniek, čo môže spôsobiť extrémnu únavu a slabosť. Medzi zdroje železa patrí červené mäso, strukoviny, špenát a obohatené obilniny.

Môžeme vám ponúknuť náš Ženský prvok.

 

 

IMG-1990



Vitamíny skupiny B


Vitamíny skupiny B, najmä B12 a B6, sú nevyhnutné pre tvorbu energie a červených krviniek. Nedostatok týchto vitamínov môže viesť k pocitom únavy a slabosti. Vitamín B12 sa prirodzene nachádza najmä v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú mäso, ryby, mliečne výrobky a vajcia, zatiaľ čo vitamín B6 sa nachádza v celozrnných obilninách, zelenine a orechoch.

Renoimu Maximal obsahuje aj vitamín B6.



Vitamín D


Vitamín D je ďalšou dôležitou živinou, ktorá podporuje funkciu imunitného systému, zdravie kostí a funkciu svalov. Nedostatok vitamínu D môže viesť k pocitom únavy a bolesti svalov. Hoci naše telo dokáže produkovať vitamín D, keď je vystavené slnečnému žiareniu, mnoho ľudí, najmä v zimných mesiacoch alebo v oblastiach s obmedzeným slnečným žiarením, trpí nedostatkom vitamínu D. Medzi potravinové zdroje vitamínu D patria tučné ryby, rybí olej a obohatené potraviny.

Vitamín D nájdete aj v našom sortimente.



Jód


Jód je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, ktorá reguluje metabolizmus. Nedostatok jódu môže viesť k hypotyreóze, stavu, pri ktorom štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov, čo môže spôsobiť únavu, priberanie na váhe a pocit chladu. Medzi zdroje jódu patria morské ryby, morské plody a jodizovaná soľ.



Ak pociťujete pretrvávajúci pocit únavy, je dôležité poradiť sa s lekárom, ktorý môže vykonať testy na zistenie prípadného nedostatku mikroživín a odporučiť vhodnú diétu alebo doplnky stravy.

 



Záverom možno povedať, že pocit únavy môže byť signálom, že nášmu telu chýbajú niektoré kľúčové mikroživiny. Horčík, zinok, železo, vitamíny skupiny B, vitamín D a jód sú nevyhnutné pre mnohé telesné funkcie vrátane produkcie energie, imunitného systému a metabolizmu. Nedostatok ktoréhokoľvek z týchto mikroživín môže viesť k pocitu vyčerpania a iným zdravotným problémom. Je dôležité, aby naša strava bola vyvážená a obsahovala rôzne zdroje týchto dôležitých živín. Ak pociťujeme pretrvávajúce pocity únavy, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby bolo možné zistiť prípadný nedostatok mikroživín a riešiť ho vhodnou stravou alebo doplnkami. Starostlivosť o naše telo a zabezpečenie dostatku týchto živín môže výrazne zlepšiť kvalitu nášho života a energiu, s ktorou sa zapájame do každodenných činností.



Renovality vám praje veľa zdravia a energie!