10 mýtov, ktoré ste v kozmetickom odvetví už určite niekedy počuli

Nebudeme to zdržovať, poďme rovno na jednotlivé body.

 

1 / Čím viac si umývame tvár, tým lepšie

 

V skutočnosti je ideálne umývať si tvár 2x denne - ráno a večer, teda pred každým kozmetickým ošetrením.  Cez noc sa nám na pleti usadia rôzne nečistoty, ako je prach, pot, kožný maz, preto ráno po prebudení je potreba pleť očistiť, než to zaplátame krémom, olejom alebo napríklad mejkapom.  Večer pleť očistíme zase od makeupu a všetkých iných nečistôt, ktoré sa cez deň na pleti usadili.  Nič sa nemá preháňať.  Ak pleť čistíme pravidelne viac, ako je nevyhnutné, zbavujeme pleť rovnováhy, kompromitujeme svoju kožnú bariéru.  Keď narušíme našu kožnú bariéru, pleť je potom podráždená a citlivejšia.  Ak sa však nadmerne spotíte napríklad po náročnej fyzickej aktivite, nie je umytie tváre od veci.  Ale všetko s mierou.

 

 

2 / Nemusíme používať SPF, keď je zamračené

 

To, že slnečné lúče nevidíme, neznamená, že nie sú prítomné.  Cez mraky preniká až 80% slnečných lúčov.  A práve UV lúče spôsobujú poškodenie, pigmentácie, úbytok kolagénu, rýchlejšie prejavy vrások apod. Jediná doba, kedy nemusíte používať SPF, je noc.  Inak odporúčame používať faktor 30 a viac.

 

 

3 / Póry sa môžu zmenšiť

 

Naše póry sú stále rovnako veľké.  Jediné, čo sa môže stať, je to, že ak sú naše póry usadenými nečistotami pohltené, pôsobia väčšie, ale po čistení sa vrátia do pôvodnej veľkosti.

 

 

4 / Čím drahšia kozmetika, tým lepšie funguje

 

Nie vždy to tak je.  Najskôr pozerajte na zloženie a premýšľajte nad tým, čo hľadáte.  Každá pleť je iná a má iné potreby.  Je to všetko o formulácii, nie o cene.

 

 

5 / Makeup nenechá pleť dýchať

 

Pleť v skutočnosti nedýcha a makeup má okrem estetickej funkcie tiež funkciu ochrannú.  V priebehu dňa pleť chráni pred vonkajšími vplyvmi.  Jediné, čo je škodlivé, keď používame makeup, je následná nedostatočná hygiena alebo zlý výber makeupu pre našu pleť.  Dôležité je vybrať si tú správnu receptúru.

 

 

6 / Na poradí, v akom produkty nanášame, nezáleží

 

Rozhodne záleží.  Pamätajte si, že nanášame produkty od najriedšej konzistencie po najhustejšiu.  Výrobky s aktívnymi látkami by mali byť nanášané medzi prvými.  Ak máte napríklad sérum na vodnej báze, bolo by ťažké sa prebojovať cez bariéry, ktoré sa vytvorili nanesením krému / oleja, a aby sa sérum dostalo do pokožky.  Preto najprv nanášajte tenšie, riedšie produkty, aktívne látky a potom výživné krémy či oleje.

 

7 / Z akné vyrastieme

 

V skutočnosti sa akné môže prejaviť u násťročných, ale aj vo veku napríklad 20, 30, 40 i 50 rokov.  Zásady boja s akné zostávajú ale vždy rovnaké.  A aj keď má človek ako teenager čistú pleť, neznamená to, že ju takú bude mať aj v neskoršom veku.  Akné sa môže prejaviť napríklad aj v období menopauzy.  Za túto nezrovnalosť môžeme viniť hormóny.  U mužov to, že z akné vyrastú, môže byť faktom, pretože ich hladina hormónov sa po puberte väčšinou vyrovnáva, kdežto my ženy to máme zložitejšie, nám hladina hormónov kolíše celý život, napríklad aj z dôvodu menštruačného cyklu.  Tiež je potrebné poukázať na vzťah medzi akné a jedlom, stresom alebo kozmetickú starostlivosťou.

 

 

8 / Náš vek je vždy dôležitým faktorom pri nákupe produktov v starostlivosti o pleť

 

Máme na trhu produkty, ktoré tvrdia, že sú určené napríklad pre vekovú skupinu 50+.  Všímate si však, že v každom veku vyzerá u každého pleť úplne inak?  Preto keď chcete poradiť konkrétne produkty pre vašu pleť, nestačí uviesť vek.  Tieto produkty s označením 50+ hádžu ženy vo veku 50 rokov a viac do jedného vreca ako zrelú pleť.  Ale čo je vlastne zrelá pleť?  Prečo je skupina nad 50 rokov vždy spojená dohromady?  Podľa tohto tvrdenia by ženy vo veku 40 a 45 rokov nemali používať rovnaké produkty ako o 5 rokov staršie ženy a naopak ženy vo veku 80 rokov tieto produkty používať môžu.  Dáva vám to zmysel?  Asi nie.  Potrebujete vedieť typ pleti a jej odchýlky od normy a pod. To je to, čo je pri výbere kozmetiky podstatné.

 

 

9 / Mastná pleť nepotrebuje hydratáciu

 

Mastná pleť potrebuje hydratáciu!  Čím viac sa budeme snažiť ju vysušovať alebo sa budeme vyhýbať hydratačným produktom, tým viac sa pleť bude brániť produkciou mazu.  Produkty, ktoré majú pleť napríklad vysušiť a zmatnieť, síce chvíľu fungovať budú, ale je to dočasná záležitosť.  Radšej dajme našej pleti napiť, používajme aktívne látky, udržujte ju čistú, vyživujte a hydratujte.  Pri tejto pravidelnej rutine sa nám skôr alebo neskôr odvďačí.

 

 

10 / Chudnutie vás zbaví celulitídy / Štíhli ľudia nemajú celulitídu.

 

Keď schudnete, neznamená to automaticky, že sa zbavíte celulitídy.  Záleží totiž tiež na tom, akým spôsobom chudnete.  Rovnako tak je scestná fráza: "Ty si chudá, ty nemôžeš mať celulitídu." Celulitída nie je len podmienkou nadbytočného tuku, v skutočnosti sa objavuje vo všetkých hmotnostných kategóriách.  Celulitída môže byť spojená s genetikou, hormónami, životným štýlom.  Na biologickej úrovni môže byť spojená so zlým obehom.

 

Tak čo?  Ktoré zo spomínaných mýtov ste už niekedy počuli?  A ktoré z nich vás prekvapili?  Mýty sa vyskytujú úplne všade a v dnešnej dobe internetu a presahu najrôznejších informácií v tom má človek trochu chaos.  Preto ak budete počuť niekde nejaké tvrdenie, hneď naň nenaleťte a overte si ho z viacerých zdrojov, prípadne dajte na sedliacky rozum.  :-)