5 potravín prospešných pre pleť

Pleť a strava spolu úzko súvisia, čo už iste vieme, ale poďme sa pozrieť na konkrétne potraviny, ktoré našej pleti prinášajú množstvo benefitov.
 
Predstavte si na chvíľu, že ste kapitán svojej vlastnej lodi. Vaše telo je tá loď a vy ste ten, kto rozhoduje, aký palivový mix do nej vloží. Môžete zvoliť prekvapivo čerstvé a kvalitné suroviny, ktoré vašu loď posilnia a pomôžu jej plávať hladko a efektívne. Alebo môžete zvoliť lacný, syntetický palivový mix, ktorý síce udrží loď v pohybe, ale z dlhodobého hľadiska ju môže poškodiť. Rovnako je to s našou pleťou a tým, čo do nášho tela vkladáme.
 
 
1. Avodáko
 
Začnime teda s avokádom. Tento zelený zázrak je plný zdravých tukov a vitamínov E a C, ktoré sú základnými budovateľmi pre zdravú pokožku. Vitamín E sa podieľa na regenerácii pokožky a pomáha ju chrániť pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Vitamín C zase podporuje produkciu kolagénu, ktorý je nevyhnutný na pružnosť a mladistvý vzhľad pokožky.
 
 
baner na článok (15)
 
 
 
2. Brokolica
 
Ďalším skvelým príkladom je brokolica. Táto zelenina je plná vitamínov a minerálov, najmä vitamínu C a zinku. A ako sme už spomínali, vitamín C je kľúčom k produkcii kolagénu. Zinok hrá dôležitú úlohu v udržaní zdravia našej pokožky, podieľa sa na hojení rán a regulácii produkcie mazu.
 
 
baner na článok (16)
 
 
 
3. Orechy a semienka
 
Nemôžeme zabudnúť na orechy a semienka, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny a vitamín E, ktoré sú zásadné pre zdravie našej pokožky. Pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú a taktiež bojujú proti zápalom, ktoré môžu viesť k akné alebo iným problémom s pokožkou.
 
 
baner na článok (17)
 
 
 
4. Bobuľovité ovocie
 
Ďalej sú to bobule. Maliny, jahody, čučoriedky alebo akékoľvek iné bobule, pretože obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti škodlivým vplyvom voľných radikálov a pomáhajú udržiavať našu pokožku mladistvú a zdravú.
 
 
baner na článok (18)
 
 
 
5. Zelený čaj
 
Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty, ktoré môžu chrániť pleť pred starnutím. Štúdie tiež naznačujú, že pitie zeleného čaju môže zlepšiť vlhkosť, pružnosť a hustotu pleti. Okrem toho, zelený čaj môže pomôcť znížiť produkciu sébum, hormonálnu nerovnováhu a rast akné-podporujúcich baktérií, čo môže pomôcť znížiť výskyt akné. Pokiaľ vám pitie zeleného čaju príliš nelahodí, môžete žmurknúť na náš zelený čaj vo forme doplnku stravy: 
 
 
https://www.renovality.sk/zeleny-caj-60--polyfenolov/
 
Je nespočet kozmetických produktov, ktoré si môžeme zaobstarať pre krajšiu pleť, ale často zabúdame na vyváženú stravu. Až budete nabudúce plánovať svoj jedálniček, nezabudnite zaradiť niektorú z týchto potravín pre zdravšiu a krajšiu pleť.