ACAI nielen v kozmetike

Hlboko z vnútra amazonského pralesa získavame kráľa "super potravín".  Svoje miesto má aj v kozmetickom odvetví.  Z dvesto plodov, nájdených v Amazónii, je Acai považovaný za najsilnejší a hneď si povieme prečo ...

 

Odkiaľ pochádza?

 

Euterpe oleracea, slovensky Euterpe brazílska, tiež Kapustoň brazílsky, je druh palmy, ktorá pôvodne vyrastala v Brazílii, Kolumbii, Ekvádore a Venezuele.  Dnes je z komerčných dôvodov pestovaná po Južnej Amerike a na východnom pobreží Spojených štátov.  Palme vyhovujú mokrade a močiare, úplne ideálne vlhký amazonský vzduch, tropické teploty a nížiny (200 m.n.m.).  Palma je využívaná v domorodej medicíne Južnej Ameriky.  V Spojených štátoch nabral na popularite, ako "super potravina".  Plody sa tiež využívajú na prípravu osviežujúcich nápojov.

 

 

Po stáročia miestni ľudia zbierali plody z paliem, ktoré rastú pozdĺž brehov mohutnej amazonskej rieky.  Acai sa veľmi rýchlo kazí, počas niekoľkých hodín je po zbere naložený do ručne tkaných košov a ihneď prepravovaný loďou po rieke dodatočnej úpravy.

 

 

Ako vyzerá palma a plody?

 iStock_000012452848_acai-750x498

 

 

Palma meria priemerne 20 metrov, má 2-4 metre dlhé listy, biele kvety a plody sú guľovité, cca 2-3 cm veľké, po dozretí tmavo fialovej farby.

 

 

 Legenda:

 

Náčelník jedného prastarého kmeňa čelil problému, keď nebolo čo jesť.  Vydal teda zákon, že každé narodené dieťa malo byť usmrtené, aby bol zredukovaný počet obyvateľov a nedošlo tak k hladomoru.  V čase platnosti onoho zákona však náčelníkova dcéra porodila, aj tak z dôvodu závažnej situácie nechal svojho vnuka zabiť.  Dcéra sa stiahla do ústrania a dlhú dobu pre svojho syna trúchlila.  Jedného dňa začula z džungle plač dieťaťa a bezmyšlienkovite vtrhla do dažďového pralesa, aby dieťaťu pomohla.  Ako bola zoslabnutá, nezvládla to a padla pod palmu.  Keď náčelník zistil, že sa jeho dcéra stratila, okamžite sa vydal ju hľadať.  Po dlhých hodinách ju našiel, ale bolo už neskoro.  Jeho jediné dieťa, dcéra IACA, ležala bezvládne pri kmeni neznámeho stromu, obsypaného fialovými guličkami.  Práve tento strom zachránil obyvateľstvo od hladomoru aj krutého zákona.  Náčelník strom pomenoval po svojej dcére, otočením jej mena - vznikol tak názov Acai.

 

 

Acai už od nepamäti tvoril dôležitú súčasť jedálnička amazonských kmeňov, pretože poskytoval prísun pre telo dôležitých vitamínov a minerálov.  Podporuje fungovanie imunitného systému a trávenie.

 

Podľa stupnice ORAC patrí Acai, spoločne s Goji, medzi ovocie s najvyšším počtom antioxidantov.  Antioxidanty telo potrebuje, ako ochranu proti poškodeniu buniek.  Výhoda antioxidantov v potrave spočíva v tom, že spomaľujú chemický proces oxidácie neutralizáciou voľných radikálov, ktoré sú škodlivými vplyvmi pre ľudské telo.

 

 

Pre obsah antioxidantov je Acai využívaný tiež v kozmetike.  Znižovaním pôsobenie voľných radikálov a zlepšovaním obranyschopnosti voči vonkajším vplyvom spôsobuje mladistvejší vzhľad.  Obsah aminokyselín spomaľuje známky stárnutia.

 

 

Z produktov Renovality je Acai obsiahnuté konkrétne v Acai sére.

 

V športe je Acai využívaný ako prírodný stimulant vo forme fialového prášku.

 

 

acai-berry-6-proven-benefits-including-clear-skin-and-weight-loss

 

 

 

RECEPT ♥ ACAI BOWL

 

 Ingrediencie:

 

 2 hrnčeky mrazeného lesného ovocia

 

 1 mrazený banán

 

 2 lyžičky Acai prášku

 

 hrnček vody / sójového mlieka

 

 lyžica šalvie semienok

 

 

Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri do kašovitej konzistencie.  V prípade potreby môžete doriediť vodou / mliekom.  Prelejeme do misky a dozdobíme ľubovoľne - napr. plátkami kokosu, horkou čokoládou, orieškami, semienkami, malinami, čučoriedkami, banánom.

 

blueberry-smoothie-without-banana-768x1152

 ( Zdroj: https://www.floraandvino.com/banana-free-smoothie-bowls-4-ways )

 

ZDROJE:

obrázky – https://cz.pinterest.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857637/

https://www.womenshealth.northwestern.edu/blog/science-and-acai-berry

https://www.elyseecosmetics.com/the-super-berry/

https://www.mkexpress.net/2020/01/24/acai-berry-6-proven-benefits-including-clear-skin-and-weight-loss/

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/super-antioxidanty-v-superovoci-acai-berry/

https://www.floraandvino.com/banana-free-smoothie-bowls-4-ways/?utm_term=smoothie+bowl&utm_campaign=6753597280