Akné a hormóny

Akné je niečo, čo si mnoho z nás so sebou nesie z detstva, niekedy až do dospelosti. Je to malý nepriateľ, s ktorým sa snažíme bojovať najrôznejšími spôsobmi. Niekedy s väčším, inokedy menším úspechom. Naša pleť je ako plátno, na ktorom sa odrážajú naše životné príbehy, emócie aj zdravotný stav. A aj keď je každé plátno iné, existujú univerzálne pravidlá starostlivosti o pleť, ktoré sa môžu týkať nás všetkých.
 
Pripravili sme pre vás špeciálny rozhovor s MUDr. Jankovičovou, ktorá sa zameriava na dermatológiu. Povieme si o tom, ako naše hormóny ovplyvňujú vznik a priebeh akné, ale pozrieme sa aj na iné otázky, ktoré vás najviac zaujímajú. Poďme rovno na to.
 
 
Dá sa starostlivosťou o pleť odstrániť akné? Pred MS sa väčším vyrážkam nevyhnem.
 
Existuje mnoho spôsobov, ako starostlivosťou o pleť môžete zmierniť aknózne prejavy a zabrániť ich výskytu, vrátane tých pred menštruačným cyklom. Nižšie uvádzam niektoré tipy, ktoré by Vám mohli pomôcť:
 
 
- Udržujte pleť čistú a hydratovanú. Pravidelne (ráno a večer) si umývajte tvár umývacím gélom na problematickú pleť a používajte hydratačný krém, ktorý zodpovedá vášmu typu pleti. Ak vykonávate domáci peeling, nepreháňajte to s frekvenciou, 1-2 krát týždenne je to dostačujúce. Inak by mohlo dôjsť k podráždeniu pleti a tvorbe akné.
 
- Vyvarujte sa dotýkaniu tváre rukami, pretože za celý deň sú na rukách baktérie a nečistoty.
 
- Pravidelne meňte obliečku na vankúš a uteráky, aby sa minimalizoval prenos baktérií a nečistôt na pleť.
 
- Používajte "nekomedogénnu" kozmetiku, čo znamená, že neobsahuje zložky, ktoré by mohli upchávať póry.
 
- Do dennej rutiny pridajte produkty s kyselinou salicylovou, glykolovou alebo niacinamidom, ktoré pomáhajú obmedziť tvorbu akné. - Skúste sa vyvarovať stresu, pretože stres môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu a zvýšiť tvorbu mazu.
 
- Základom jedálnička by mala byť pestrá strava bohatá na ovocie a zeleninu, a obmedzte konzumáciu mastných potravín a sladkostí, ktoré môžu zvyšovať tvorbu akné.
 
- V 2. polovici menštruačného cyklu sa zvyšuje hladina progesterónu, ten vedie k zvýšenej tvorbe mazu, preto si všímate, že sa tvorí viac vyrážiek.
 
 
 
Ako bojovať s hormonálnym akné po vysadení antikoncepcie?
 
Po vysadení antikoncepcie sa telo snaží obnoviť svoju prirodzenú hormonálnu rovnováhu a môže trvať nejaký čas, kým sa hormonálne hladiny opäť ustália. Môže sa objaviť dočasné zhoršenie akné a ďalších kožných problémov. Je dôležité byť trpezlivý a počkať, až sa pleť adaptuje na novú situáciu.
 
Ak ste však boli k akné náchylná pred užívaním antikoncepcie alebo ním trpíte aj pri jej užívaní, dá sa očakávať zhoršenie prejavov po vysadení HAK.
 
Udržujte pravidelnú a dôkladnú starostlivosť o pleť: Dôkladné čistenie pleti dvakrát denne pomocou jemného čistiaceho prípravku pomôže odstraňovať nadmerný maz, nečistoty a baktérie z pokožky. Zároveň sa vyhnite nadmernému treniu alebo drhnutiu pleti, čo by mohlo podráždiť a zhoršiť akné.
 
Skúste pridať do svojej starostlivosti o pleť nejakú z kyselín (napr. glykolovú, salicylovú alebo mandľovú). Pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky a zlepšujú textúru pokožky. Bývajú súčasťou krémov, sér alebo umývacích gélov.
 
Používajte vhodné produkty na pleť: Voľte nekomedogénne produkty (nezapchávajúce póry).
 
Užívajte zinok v chelátovej podobe (pr. Zinkorot tbl.), ktorý môže pomôcť regulovať mazové žľazy a znížiť zápaly v koži.
 
Vyhnite sa mastným a zápalovým potravinám, strava zohráva dôležitú úlohu v zdraví pleti. Snažte sa obmedziť konzumáciu rafinovaných cukrov a nasýtených tukov. Uprednostnite stravu bohatú na zeleninu, ovocie, celozrnné produkty a zdravé tuky.
 
Snažte sa minimalizovať stres, ktorý môže ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu a zhoršovať akné. Vyhľadajte relaxačné aktivity, ako je joga, meditácia alebo cvičenie, ktoré vám pomôžu znižovať stres a udržiavať rovnováhu.
 
Je dôležité mať trpezlivosť, pretože proces zotavenia pleti po vysadení antikoncepcie môže trvať nejaký čas. Ak máte akékoľvek obavy alebo otázky, neváhajte sa poradiť s gynekológom alebo dermatológom. 
 
 
 
Je možné, že došlo k zhoršeniu akné v oblasti "T" zóny a na krku po Mastodynon kvapkách?
 
Mastodynon kvapky sú doplnkom stravy, ktorý obsahuje rôzne bylinné extrakty, ktoré majú údajne pozitívne účinky na ženský reprodukčný systém.
 
Medzi hlavné zložky Mastodynon kvapiek patrí koreň sladkého drievka, vitex, dudleya a ľubovník bodkovaný.
 
- Ľubovník má antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné účinky.
 
- Vitex je využívaný v gynekológii na príznaky PMS, reguluje hladinu hormónov v tele, aj menštruačný cyklus, môže ovplyvniť tvorbu kožného mazu a znížiť tvorbu akné.
 
- Koreň sladkého drievka môže viesť k zvýšenej hladine kortizolu, ktorý následne ovplyvňuje ďalšie hormóny v tele vrátane testosterónu, ktorý je spojený s tvorbou akné.
 
Vzhľadom na tieto fakty je možné, že po kvapkách máte hladiny hormónov (prolaktínu, testosterónu, progesterónu a estrogénu) v ľahkej nerovnováhe a pleť na to zareagovala.
 
Snažila som sa dohľadať nežiaduce účinky na pleť, ale nikde nie je priama súvislosť so vznikom akné. Preto som vám to rozobrala po zložkách, ktoré sú najviac zastúpené.
 
Všetko je so všetkým previazané a pokiaľ si nie ste vedomá inej zmeny, najskôr to bude týmito kvapkami.
 
 
Dá sa nejakým spôsobom bojovať alebo predchádzať hormonálnemu akné?
 
Hormonálna akné je forma akné, ktorá je spôsobená hormonálnymi zmenami v tele.
 
Väčšinou sa vyskytuje u dospievajúcich počas puberty, ale môže postihovať aj dospelé osoby, najmä ženy počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy.
 
Hormonálne akné je spojené s nadmernou produkciou mazu v mazových žľazách kože, ktorú spôsobuje zvýšená hladina androgénov (mužských hormónov) v tele. Androgény stimulujú prílišnú tvorbu mazu a spôsobujú, že mazové žľazy sú ľahšie zablokované, čo vedie k tvorbe komedónov (čiernych a bielych bodiek).
 
Baktérie Propionibacterium acnes, ktoré sú prirodzene prítomné na koži, sa môžu v týchto zablokovaných póroch rozmnožiť a spôsobiť zápal a vznik akné.
 
Hormonálne akné má tendenciu sa objavovať v oblastiach s vysokou koncentráciou mazových žliaz, ako je tvár, hornú časť hrudníka a chrbát. Je často charakterizované výskytom veľkých, bolestivých cýst alebo uzlov, ktoré môžu zanechať na pokožke jazvy.
 
Liečba hormonálneho akné sa zameriava na normalizáciu hormonálnych hladín a kontrolu nadmernej tvorby mazu. To môže byť dosiahnuté pomocou kombinácie rôznych liekov a postupov, ako sú hormonálna antikoncepcia, retinoidy, antibiotiká, antiandrogény a iné lieky na predpis.
 
Pri závažných prípadoch sa odporúča konzultácia s dermatológom, endokrinológom a gynekológom, ktorí môžu navrhnúť najvhodnejší liečebný plán.
 
 
A čo akné v menopauze?
 
Akné v menopauze je pomerne častým javom u žien. Počas menopauzy dochádza k poklesu hladín estrogénu a progesterónu, čo môže mať vplyv na hormonálnu rovnováhu v tele. Táto hormonálna nerovnováha môže ovplyvniť aktivitu mazových žliaz a viesť k nadmernej tvorbe mazu, zápalu a vzniku akné.
 
Existuje niekoľko faktorov spojených s akné v menopauze:
 
Hormonálne zmeny: pokles hladín estrogénu môže zvýšiť hladiny testosterónu v tele, čo môže stimulovať tvorbu mazu a zhoršiť akné.
 
Starnutie kože: Koža sa počas menopauzy mení, stáva sa tenšou a stráca svoju prirodzenú hydratáciu a elasticitu. To môže spôsobiť zvýšenú citlivosť a reaktivitu kože, čo môže prispieť k vzniku akné.
 
Stres: menopauza môže byť pre niektoré ženy stresujúcim obdobím. Stres môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu a zhoršiť akné.
 
Na liečbu akné v menopauze sa odporúčajú podobné postupy ako u iných foriem akné:
 
Správna starostlivosť o pleť: pravidelné čistenie pleti a používanie jemných čistiacich prípravkov, pomôže odstraňovať nadmerný maz a nečistoty z pokožky.
 
Vyhnite sa mastným a zápalovým potravinám: strava bohatá na rafinované cukry, nasýtené tuky a mliečne výrobky môže zhoršiť akné. Odporúča sa vyváženú stravu bohatú na zeleninu, ovocie a celozrnné produkty.
 
Hormonálna substitučná terapia (HRT): u žien, ktoré podstupujú hormonálnu substitučnú terapiu, môže dochádzať k normalizácii hormonálnych hladín. A tým na zlepšenie akné. Ak akné pretrváva alebo je závažné, je vhodné liečbu konzultovať s dermatológom.
 
 
BONUS:
 
Aký veľký vplyv má make-up na akné a na čo sa prípadne pri výbere make-upu pozerať/čomu sa vyhýbať?
 
Áno, aplikácia make-upu môže mať vplyv na tvorbu akné, alebo zhoršiť prejavy existujúce. Najmä ak je vaša pleť na tvorbu vyrážok už náchylná. Avšak, existujú make-upy, ktoré sú špeciálne formulované pre citlivú alebo aknóznu pleť. Na ich obale nájdeš poznámku nekomedogénne - čo znamená, že prípravok je navrhnutý tak, aby neprispieval k tvorbe komedónov, čo sú zátky v póroch kože, ktoré môžu viesť k vzniku akné. Tieto výrobky sú formulované tak, aby minimalizovali upchávanie pórov a nedráždili pleť.
 
Zloženie takýchto výrobkov je navrhnuté tak, aby bolo šetrné k pokožke a aby neobsahovalo zložky, ktoré sú známe pre svoje komedogénne vlastnosti, ako sú:
 
1)Oleje: niektoré druhy - kokosový, olej z bravčového mäsa, lanolín alebo arganový olej.
 
2) Vazelína: veľmi "ťažká" konzistencia, ktorá môže póry upchať.
 
3)Parafín: funguje podobne ako vazelína.
 
4)Silikóny: častými zložkami v kozmetike, ktorá môže byť rizikovým faktorom.
 
5) Lanolín: vzniká z ovčej vlny, používa sa v krémoch a taktiež môže viesť k upchávaniu pórov.
 
6)Farbivá a pigmenty
 
Nekomedogénny make-up je vhodný pre všetky typy pleti, najmä pre tých, ktorí trpia akné alebo majú mastnú pleť.
 
Teraz už vieš, aké látky sú komedogénne, tak sa zameraj na to, či nejaká z nich nie je aj súčasťou tvojho denného krému alebo bázy, ktorú používaš pod make-up.
 
Niektoré make-upy obsahujú chemické filtre, ktoré nás chránia pred účinkami slnečného žiarenia, tie však môžu u jedincov s citlivou pleťou spôsobiť jej podráždenie a následnú tvorbu akné.
 
Nezabudni na častú výmenu štetca na make-up a hubky, ktorým ho aplikuješ. Pokiaľ ťa trápi akné, urob tak 1x mesačne.
 
Večer dôkladne odstráň make-up z tváre umývacím gélom s kyselinou salicylovou alebo glykolovou. Pokojne ho použi 2x a potom pleti dopraj produkty na aknóznu pleť.
 
Dnešný článok sme uskutočnili s odbornou sprievodkyňou, dermatologičkou MUDr. Jankovičovou. Vďaka nej sme získali nový pohľad do súvislosti medzi akné a hormónmi, menštruáciou, antikoncepciou a menopauzou. Napokon sme dostali odpovede na otázky, ktoré nás trápili tak dlho.
 
Tiež nám bolo pripomenuté, že starostlivosť o pleť je základom pre jej zdravie. Nie je to len otázka kozmetiky, ale aj životného štýlu, stravy a návykov. Preto by sme mali dbať na to, čo jeme, ako sa hýbeme, ako sa staráme o svoj duchovný život a ako chránime svoj spánok. V našej ceste zostáva stále mnoho neobjavených chodníkov a možno ešte viac otázok. Ale vďaka našej sprievodkyni sme si istí, že máme nástroje, aby sme sa vyrovnali so všetkými výzvami, ktoré nám naša pleť predstaví.
 
Veď skin care je cesta, nie destinácia. A na tejto ceste sme všetci spolu.
 
 
Vaše Renovality