Akné na tele a v rôznych fázach života. Čo s tým?

Akné, téma, ktorá nás môže sprevádzať ako v puberte, tak aj v neskoršom veku. Nemusíme sa baviť len o akné na tvári, ale určite nejedna z nás zažila aj akné na chrbte. Čo s tým? Vytláčať vyrážky alebo nie? A čo napríklad orgánová mapa na tvári – je to fakt? Na to nám v dnešnom článku odpovie pani dermatologička MUDr. Jankovičová.

 

Akné na chrbte, čo s tým ?

Akné na chrbte má rôzne príčiny, najčastejšie sa stretávam s tou, že akné vzniká trením odevu o kožu pri športe alebo vtedy, ak je oblečenie príliš priliehavé. Veľmi častou príčinou je nadmerné potenie.

Mycie gely s kyselinou salicylovou a glykolovou môžete použiť ako na tvár, tak na chrbát. Najčastejšie sa na prejavy aplikujú prípravky na lekársky predpis s retinoidmi alebo benzoylperoxidom.

 

Čo na výsev aknóznych prejavov na krku, keď na tvári skoro žiadne prejavy nemám?

Akné na krku sa môže tvoriť z mnohých dôvodov. Hlavnou príčinou je obvykle nadmerná produkcia mazu v póroch, čo vedie k ich upchávaniu a vzniku zápalu. Niektoré ďalšie faktory, ktoré môžu spôsobiť akné na krku, zahŕňajú:

- Hormonálne zmeny: podobne ako v prípade akné na tvári môžu hormonálne zmeny v tele, ako sú tie počas puberty, tehotenstva alebo menštruačného cyklu, zvýšiť produkciu mazu a viesť k akné.

- Spotená koža na krku môže podporovať množenie baktérií a upchávanie pórov.

- Trenie: opakované trenie oblečením alebo predmety, ako sú napríklad šperky, môžu dráždiť kožu na krku a spôsobiť akné.

- Ďalej kozmetika a parfémy

- Pozor na nedostatočné odstránenie make-upu z kože, môže viesť k upchatiu pórov a vzniku akné.

Základom je vždy čistenie pleti mýcím gelom, prípravky na aknóznu pleť a hlavne vyrážky nemačkať! Na krku je koža jemná a vyrážky sa často zapália a jazvia. Neparfumujte sa a nenoste odev priliehajúci ku krku, kým sa prejavy nezahoja.

 

Keď teda nemačkať vyrážky, tak čo s nimi robiť? Je možné sa ich nejako zbaviť bez mačkania? 

Mačkanie vyrážok sa neodporúča, pretože veľký tlak na malú plochu vedie k rozšíreniu zápalu do okolia, následne k vzniku infekcie a zjazveniu. Ale pretože viem, že to každý z nás to čas od času robí, dám vám niekoľko tipov, ako to robiť bez trvalých následkov:

1) Pred vytláčaním vyrážok si umy ruky, potom tvár mycím gelom na aknóznu pleť, dôkladne všetko opláchni vodou.

2) Tvár môžeš napariť, aby došlo k zmäkčeniu pleti a vyrážka bola ľahšie odstrániteľná.

3) Vyber vhodnú vyrážku - tu s bielou čiapočkou. Nikdy nevytláčaj červenú tuhú a boľavú. Infekcia sa rozšíri do okolia z malého prejavu je razom obor.

4) Vyrážku ľahko stláčaj zo strán cez vreckovku alebo gázu, nikdy nie nechtami alebo nesterilnými nástrojmi.

5) Použi jemný tlak, aby sa z vyrážky dostal maz a prípadný hnis.

6) Potom ošetrené miesto umy mycím gelom a použi krém na aknóznu pleť.

Ak máte zapálených vyrážok viac, navštívte dermatológa, aby vám odporučil terapiu podľa prejavov a ďalších faktorov. Správne zvolená liečba vedie k eliminácii existujúcich prejavov akné a pomáha predchádzať tým novým.

 

Neviete čo na akné u chlapcov? Syn 14 rokov, akné má na tvári a na chrbte.

Liečba akné na tvári a chrbte sa všeobecne nelíši v závislosti od pohlavia. Režimové opatrenia platia pre dievčatá i chlapcov rovnaké. Občas u chlapcov volíme kombinované prípravky tzv. 2v1, pretože pokiaľ majú produktov na pleť veľké množstvo, mám vypozorované, že sa znižuje compliance (spolupráca pacienta).

Základom je čistenie pleti prípravkami s kyselinou salicylovou, ktorá má keratolytické a protizápalové vlastnosti a pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a čistiť zapchaté póry.

Existuje široká škála miestnych krémov a gélov na problematickú pleť, obsahujúcich rôzne kombinácie liečivých látok. Sú dostupné bez predpisu.

Pri výbere produktov na liečbu akné je dôležité vziať do úvahy individuálne potreby a citlivosť pokožky. U niektorých ľudí môžu byť určité zložky príliš dráždivé, a preto je vhodné hľadať tie, ktoré budú dobre znášané.

Na recept sú vhodné prípravky s:

Benzoylperoxidom: keratolytikum a antibakteriálne činidlo. Používa sa na ovplyvnenie tvorby mazu a zabíjanie baktérií spojených s akné.

Retinoidy: retinol alebo tretinoín, sú deriváty vitamínu A. Používajú sa na ovplyvnenie procesu keratinizácie, znižujú tvorbu mazu a bojujú proti zápalu.

Antibiotiká: V niektorých prípadoch sa môžu používať tie, ktoré znižujú množenie baktérií spojených s akné. Väčšinou bývajú súčasťou kombinovaných prípravkov. Pokiaľ máte závažnejšie problémy s akné, je vhodná konzultácia s dermatológom.

 

Do akého veku sa človeku môže robiť akné? Budem mať už napríklad v 40 kľud?
 
Akné nie je obmedzené vekom a môže sa objaviť u ľudí v rôznych fázach života. Najčastejšie sa akné prejavuje počas puberty a dospievania, kedy dochádza k významným hormonálnym zmenám. Avšak aj dospelí, vrátane tých vo veku 40 rokov a starších, sa môžu stretávať s akné.
 
Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik akné u dospelých:
 
Hormonálne zmeny: hormonálna nerovnováha v tele môže viesť k nadmernej tvorbe mazu a zhoršiť akné. U žien sa často vyskytuje akné spojené s menštruačným cyklom, tehotenstvom, perimenopauzou alebo menopauzou.
 
Genetika: sklon k akné môže byť geneticky podmienený. Ak vaši rodičia alebo súrodenci mali akné, je pravdepodobnejšie, že sa s ním budete tiež stretávať.
 
Stres: stres môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu a zhoršiť akné. Dospelí často čelia rôznym stresovým faktorom, ktoré môžu mať vplyv na stav ich pleti.
 
Kozmetika a produkty na starostlivosť o pleť: používanie nevhodných kozmetických produktov s komedogénnymi alebo agresívnymi zložkami, môže zhoršiť akné.
 
U niektorých jedincov môže vymiznúť, u iných zase pretrvávať. Každý človek je jedinečný a reakcia pokožky na hormonálne zmeny, stres a ďalšie faktory sú rôzne.
 
Ak sa stretávate s akné v 40 rokoch, je stále možné nájsť účinnú liečbu a starostlivosť o pleť. Konzultácia s dermatológom vám môže pomôcť vybrať najvhodnejší liečebný plán, ktorý je prispôsobený vašim individuálnym potrebám.
 
 
 
 
mapa tváre
 
 
 
Orgánová mapa tváre a akné.
 
Orgánová mapa tváre pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Tvrdí, že akné v jednotlivých častiach tváre odráža problémy v určitých orgánoch tela. Akné na čele by mohlo znamenať problémy so zažívaním alebo s črevami a akné na brade poukazovať na hormonálnu nerovnováhu. Táto mapa nemá vedecký základ, preto sa na ňu pri hľadaní príčiny akné nespoliehaj.
 
Ďakujeme za pozornosť! V budúcom článku sa pozrieme na akné a hormóny, čo boli jedny z najčastejších otázok.
 
A tiež ďakujeme pani doktorke Jankovičovej za spoluprácu