Ako sa zbaviť jazviečiek po akné, je možná domáca liečba alebo je nutné podstúpiť estetický zákrok?

V spolupráci s dermatologičkou MUDR. Jankovičovou vám prianášame edukačný článok, v ktorom vám na vami kladené otázky bude odpovedať priamo pani doktorka:

 

Ako sa zbaviť jazvičiek po akné, je možná domáca liečba alebo je nutné podstúpiť estetický zákrok? Aký vplyv majú na jazvičky po akné LED lampy?

 

Možnosti liečby jaziev po akné závisia od typu jaziev a ich závažnosti. V niektorých prípadoch je možné sa jaziev zbaviť domácou liečbou, zatiaľ čo v iných prípadoch je nutný estetický zákrok.

 

Jazvy môžu byť:

 

Atrofické:

  • preliačené jazvy. Vznikajú ak sa rana nehojí správne a tvorí sa tak nedostatočné množstvo nového tkaniva. Výsledná jazva je pod úrovňou okolitej kože, napr. jazvy po akné alebo po ovčích kiahňach.

 

Hypertrofické:

  • vyvýšené jazvy. Tieto jazvy sú zvyčajne červené, hrubé a tvrdé. Často svrbia alebo bývajú bolestivé. Majú tendenciu vystupovať nad úroveň okolitej kože, pritom sa ale nerozširujú mimo oblasti pôvodného zranenia, to znamená, že ich rast obmedzujú rozmery rany.

 

Keloidné:

  • jazvy prečnievajúce línie rany. Sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky jazvovitého tkaniva, ktoré sa šíri cez hranice pôvodného zranenia. Často sú červené alebo tmavšie v porovaní s okolitou kožou.

 

Pokiaľ ide o pozápalové hyperpigmentácie (tmavšie fliačky) alebo jazvičky môžete skúsiť využiť aj domácu starostlivosť prostredníctvom sér a krémov:

 

  • použitie prípravkov obsahujúcich vitamín C, ktoré zjednocujú tón pleti, môžu stimulovať tvorbu kolagénu a zlepšiť pružnosť pokožky. Aplikujú sa ráno + SPF

  • prípravky s retinoidmi (retinol, retinal) – pomáhajú redukovať jemné vrásky, pigmentácie po akné a malé jazvičky. Aplikujú sa večer!

  • pleť hydratujte kyselinou hyaluorónovou

 

Návrh bez názvu (34)

https://www.renovality.sk/pletove-sera/

 

 

  • použitie prípravkov obsahujúcich alfahydroxy kyseliny, ku ktorým patrí – glykolová, citrónová, mliečna alebo mandľová, môžu pomôcť exfoliovať (odstrániť odumreté bunky) a zlepšiť textúru pokožky. Osobne by som sa zverila do rúk lekára, ktorý robí chcemický peeling. Jedná sa o kombináciu spomenutých kyselín v rôznych koncentráciách, ktoré sa môžu vrstviť, aby bol výsledný efekt o to lepší. V kozmetickom salóne môže dôjsť pri nevhodných koncentráciách a kombináciach kyselín k poškodeniu vašej pleti.

  • Existuje aj retinolový peeling, ktorý má intenzívnejší účinok predovšetkým na jemné vrásky a pigmentácie, taktiež vedie k výraznejšej exfoliácii kožných buniek.

 

V prípadoch, kedy sú jazvy po akné hlbšie a závažnejšie je nutný zákrok estetickej medicíny.

 

K týmto metodám patrí mikroihličkovanie, mezoterapia kmeňovými bunkami, injekčná aplikácia kyseliny hyalurónovej, laserový peeling s karbonovou maskou alebo laserová terapia. Tieto metódy vedú k stimulácii kolagenových a elastických vlákien a môžu pomôcť zlepšiť vzhľad jaziev.

 

U Jaziev keloidných sa využíva injekčná aplikácia kortikoidov alebo laserová terapia. Ďalej je k dispozícii kryoterapia (aplikácia tekutého dusíka) a chirurgická úprava jazvy – tie však môžu viesť k opätovnému vzniku keloidu.

 

 

 

Aký vplyv majú na jazvičky po akné LED lampy

Vedecký výskum a prax naznačujú, že LED terapia môže mať určité priaznivé účinky na pleť. Jedná sa o rôzne farby (vlnové dĺžky) svetla, ktoré sa používajú k ovplyvneniu rôznych aspektov pleti.

 

Vedecky podložené sú dva typy:

 

Modré svetlo:

  • má vlnovú dĺžku medzi 405 a 420 nanometrami

  • účinne ničí baktérie spôsobujúce akné, ako je Propionibacterium acnes

  • znižuje zápal a urýchľuje hojenie akné

 

Červené svetlo:

  • má vlnovú dĺžku medzi 630 a 660 nanometrami

  • pomáha zlepšiť krvný obeh

  • stimuluje regeneráciu buniek

  • podporuje produkciu kolagénu, hojenie a regeneráciu kože

 

Čo sa týka ostatných farieb, vedecké dôkazy sú obmedzené alebo neexistujú. Zelená LED terapia údajne pôsobí proti pigmentovým škrvnám ale preukázateľné dôkazi sú obmedzené. Biela, fialová, oranžová, žltá a azurová LED terapia majú taktiež údajne svoje špecifické účinky ale dôkazy sú často nejasné a môže byť potreba ďalšieho výskumu, aby sa potvrdili.

 

Terapia LED svetlom sa môže používať ako samostaná liečba alebo ako doplnok k iným liečebným postupom.

 

 

Renovality ♥