Ako vplýva na stav akné strava, zvýšený príjem cukru, diabetes, celiakia a užívanie probiotík

Strava je jedným z faktorov, ktoré môžu ovplyvniť stav vašej pleti a hrať rolu pri vzniku akné. Snažte sa jesť pestrú a vyváženú stravu, zakomponovať do stravy zeleninu a ovocie, každé z nich má svoje benefity – výborné sú čučoriedky, černice, maliny, jahody, vodný melon, jablká, zo zeleniny uhorka, špenát, zeler a paradajky. Z tučných potravín uprednostňujte avokádo, lososa, orechové plody, ktoré sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny, napomáhajú znižovať zápal v tele. Z korenia je pomocníkom škorica, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi, zázvor a kurkuma.

 

Zhoršuje cukor akné?

 

Zvýšený príjem cukru môže hrať rolu pri tvorbe akné.

Ak jeme potraviny bohaté na cukor, ako sú sladkosti, sladené nápoje, cukrovinky a spracované potraviny, môže to viesť k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. To môže stimulovať uvoľňovanie inzulínu, hormónu produktovaného slinivkou brušnou, aby mohol premeniť cukor na energiu. Avšak nadmerný príjem cukru môže viesť k zvýšenej produkcii inzulínu a následne k hormonálnym zmenám, ktoré môžu zvýšiť tvorbu mazu a podporovať rast bakterií na koži, čo môže viesť k vzniku akné.

 

Navyše mnoho potravín bohatých na cukor má vysoký glykemický index (GI) čo znamená, že môžu rýchlo zvyšovať hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI sú spojované s väčším rizikom vzniku akné. Na vzniku akné sa podieľajú aj ďalšie faktory – genetika, strava, hormonálne zmeny a ďalšie, preto je dôležité brať v úvahu celkový životný štýl a stravu pri posudzovaní príčin a stanovení liečby akné.

 

Do akej miery môže užívanie probiotík zlepšiť /zmierniť/ ovplyvniť stav aknóznej pleti ?

 

Existuje mnoho štúdií, ktoré poukazujú na pozitívny vzťah medzi užívaním probiotík a zdravou pokožkou. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré posilujú imunitný systém a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry. Črevná mikroflóra je dôležitá pre imunitný systém, ktorý ovplyvňuje stav pokožky.

 

Niektoré štúdie ukazujú, že užívanie probiotík môže pomôcť znížiť zápal a zlepšiť stav akné. Jedna štúdia publikovaná v časopise Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology zistila, že užívanie probiotík po dobu 12 týždňov viedlo k zlepšeniu stavu akné u 80 % pacientov.

 

Ďalšie štúdie ukazujú, že užívanie probiotík môže pomôcť zlepšiť stav pokožky všeobecne. Probiotiká môžu pomôcť udržiavať rovnováhu medzi prospešnými a škodlivými bakteriami v tele, čo môže viesť k zdravšej pokožke a zníženiu zápalu. Probiotiká taktiež pomáhajú udržiavať optimálnu pH hladinu pokožky, čo môže pomôcť zlepšiť hydratáciu a zdravý vzhľad pokožky.

 

Návrh bez názvu (35)

https://www.renovality.sk/renoprobio-maximal/

 

 

Je dôležité mať na pamäti, že účinnosť probiotík na pokožku je ovplyvnená mnohými faktormi, ako sú zdravotný stav, strava, životný štýl a individulná reakcia na konkrétny druh probiotík. O volbe správnych probiotík pre konktrétne potreby a ciele sa poraďte s lekárom.

 

 

Aký veľký vpyv má diabetes a celiakia na akné?

Diabetes mellitus a celiakia môžu mať vplyv na akné. Prejavy sú individuálne u každého jedinca.

 

Diabetes je stav, pri ktorom telo nedokáže správne regulovať hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje zápal a zrhoršuje prejavy akné. Okrem toho ľudia s diabetes často trpia zvýšenou citlivosťou kože. Tá môže byť dehydratovaná, suchá, podráždená a náchylná k tvorbe akné.

 

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsbouje poškodenie tenkého čreva a narušuje vstrebávanie živín z potravy. Nedostatok určitých živin, ako sú vitamíny a minerály môžu ovplyvniť stav pokožky a zhoršiť akné.

 

Ďalšie faktory ako je strava, môžu taktiež hrať rolu v tom ako tieto dve ochorenia budú prejavy akné ovplyvňovať. V oboch prípadoch je nutné dodržiavať dietné opatrenia. Napríklad u ľudí s celiakiou môžu byť kožné prejavy zhoršené konzumáciou potravín obsahujcich pšenicu, jačmeň a žito. Tieto potraviny sa doporučuje z jedálničku celiakiov úplne vylúčiť.

 

Je dôležité mať na pamäti, že vplyv diabetu a celiakie na akné sa môže u jednotlivcov líšiť. Pokiaľ máte problémy s akné a trpíte diabetes alebo celiakiou konzultujte terapiu s dermatológom alebo diabetológom.

 

Na otázky odpovedala dermatologička MUDr. Jankovičová v spolupráci s Renovality ♥