Ako vzniká, spúšťače, a ako opar (herpes) liečiť

Opar alebo herpes je infekčné ochorenie spôsobené herpetickým virom, ktorého nositeľom a prenášačom je človek. Ľudia so silne vyvinutou imunitou môžu vir prenášať aj bez toho, aby sa u nich infekcia akokoľvek prejavila.

 

Opar je majstrom načasovania, na perách sa zvyčajne objaví pred dôležitým dňom alebo významnou schôdzkou. Bolestivý pľuzgierik na ústach nie je nič príjemného ani estetického.

 

 

Prečo opar na perách vzniká

 

Príčinou jeho vzniku je vírus Herpes simplex, konkrétne HSV 1, ktorý sa objavuje predovšetkým na ústach. Patrí do kategórie kvapôčkových infekcií, prenáša sa prevažne slinami a priamym kontaktom s nakazeným. Akonáhle sa tento vírus dostane do tela, už sa vás bude celý život držať a čakať na svoju príležitosť. Vyvolať ho môže stres, únava alebo znížená imunita.

 

 

Prejavy oparu a inkubačná doba

 

Inkubačná doba je zväčša 2 – 6 dní. Začínajúci opar na perách spoznáte podľa nepríjemných pocitov svrbenia. Po nich sa väčšinou už na druhý deň objavia pľuzgieriky, ktorú môžu bolieť a páliť. Za niekoľko dní zdrurený pľuzgierik praskne a urobí sa chrasta. Opar sa väčšinou na perách drží 7 až 10 dní. Raritne sa môže opar objaviť i v nose, na oku alebo ďasnách. V takých prípadoch je nutné vyhľadať lekára.

 

 

Rizikové faktory alebo spúštače, ktoré by ho mohli prebudiť

 

  • znížená imunita (prechladnutie, chrípka, zvýšená teplota)

  • vplyv slniečka ( UV žiarenie, úpal, spálenie)

  • stresové situácie ( trauma, dlhodobá únava atď.)

  • alergie na potraviny, hormonálne zmeny a pod.

 

 

Ako liečiť opar

 

Nikdy si na opar nesiahajte, nestáčajte ho, ani sa ho nesnažte prepichnúť ihlou. Predídete tak k rozšíreniu baktérie, opary sú extrémne nákazlivé. Je vhodné sa počas jeho trvania vyhnúť zdieľaniu pohárov, príborov, fliaš aj bozkávaniu.

 

S liečbou neotáľajte, začnite s ňou najlepšie hneď, ešte pred vznikom pľužgierkov, teda vo fáze nepríjemného svrbenia. Posilnite imunitu, zaraďte do jedálničku dostatok vitamínu C, karotenoidov, omega 3mastných kyselín. Vhodné sú aj doplnky stravy s lyzínom, zinkom a vitamínom E. Pre urýchlenie hojenia odporúčame vitamíny skupiny B – napr. v pivovarských kvasniciach.

 

Vyhnúť by ste sa mali látkam, ktoré znižujú imunitu napr. cukor, alkohol, konzervované jedlá. Ďalej sa neodporúča konzumovať kyslé potraviny, ako sú napríklad paradajky, pomaranče, citrusy a ocot, ktoré môžu dráždiť miesto postihnuté oparom a tým aj podporiť jeho rozšírenie do okolia.

 

 

 

IMG-8911

https://www.renovality.sk/doplnky-stravy/betaglukan-90--maximal-s-vitaminom-c/

 

 

Čo môžete využit na liečbu oparu z produtov Renovality

 

Betaglukan

Doplnok stravy obsahujúci (v jednej kapsule) 400 mg betaglukánov, vitamínu C prírodného pôvodu a resveratrol.  Extra silný betaglukan s mimoriadne vysokou čistotou 90% obohatený vitamínom C prírodného pôvodu, ktorý prispieva k normálnej funkcii imunitného systému.  Získava sa modernými technologickými postupmi z kvasiniek Saccharomyces cerevisiae.  Vhodné aj pre vegetariánov a vegánov - kapsuly sú rastlinného pôvodu.

 

 

Tea tree olej

Opar potierajte  tea tree olejom, ktorý má dezinfekčný a antivirotický účinok. Olejček bráni rozširovaniu vírusu a napomáha vysušeniu oparu. Ak máte citlivú pokožku, zmiešajte tea tree olej s iným základným olejom, ktorý bežne doma máte. 

 

Marhuľový olej

Pomôže postihnuté miesto zahojiť a zvláčniť. Marhuľa je vynikajúca na rôzne oderky, ekzémy, začervenania a presušenú pokožku. Odporúčala by som ju každému, už záchránila nejeden kožný problém.

 

 

Recenzia od našej zákazničky:

 

34

 

2

 

 

 

Krásne a zdravé pery praje Renovality ♥

 

 

 

 

info: https://www.mojalekaren.sk/clanok/opar-na-perach-priciny-a-liecba/