Póry naše každodenné....

Ak pokožka produkuje príliš mazu, nahromadí sa v póroch. K tomu sa pridajú odmreté bunky na jej povrchu, rôzne nečistoty a pór sa začne upchávať. Čím je nános väčší a dlhšie sedí v póre, viac ho roztiahne a zväčší, aby sa mohla ďalšia mastnota dostávať skrz. Pokiaľ je v póre hromada mrtvých buniek, ktorá priechod mastnoty na povrch upchá, oxiduje a sčerná – tadááá, tak vznikajú čierne bodky.

 

pór

 

MÝTY O PÓROCH

 

Rozšírené póry má len mastná pleť - nie

 

..môže ich mať aj pleť suchá. Mastná pleť produkje viac mazu, ktorý sa môže hromadiť v póroch, spolu s odumretými bunkami na povrchu pleti ich upchávať. Suchej pleti napopak treba dopriať rýchlejšiu obnovu buniek, aby nezostávali na povrchu, netvorili šupinky a rýchlejšie sa uvoľnovali z pórov.

 

 

Je možné póry zmenšiť, prípadne sa ich úplne zbaviť ? nie ❌

 

Veľkosť pórov je daná geneticky, ak aj produkcia mastnoty či hroumadenia buniek je z veľkej miery daná geneticky, vekom, pohlavím. Póry sú otvory na pokožke, cez ktoré vychádza maz na povrch pleti a hydratuje ju, chráni ju pred vysušením a popraskaním. Jediný spôsob ako póry viditeľne zmnešiť, je udržiavať ich čisté. Opticky potom pôsobia menšie a nie sú tak výrazné.

 

 

Môžu sa póry otvárať a zatvárať? - nie ❌

 

Nie sú to dvere, ako som raz čítala u jednej inflluence a prudko s ňou súhhlasím. Nemajú žiadne svaly, ktoré by sa mohli stiahnúť pripadne otvárať.

 

 

ČO POMÁHA NA ROZŠÍRENÉ PÓRY:

 

AHA a BHA kyselinykyselina glykolová a salicylová sú najlepším pomocníkom na rozšírené póry. Oba druhy urýchľuju obnovu buniek a regenerujú pleť, čím zabraňujú vzniku nánosu v póroch. Kyselina glykolová je vhodnejšia pre suchú pleť, pre prevenciu šupiniek a zjemnenie textúry. Kyseliny salicylovú zvoľte pre pleť mastnú, nakoľko prenikne cez maz až do hĺbky póru.

 

NIACINAMID – alebo vitamín B3. Výrazne podporuje prirodzené procesy v pleti a posiluje jej bariéru, čím zlepšuje celkové zdravie pokožky. Pri pravidelnej aplikácii dochádza v pleti k rovnováhe pri produkcii mazu, aby skrz póry neprechádzalo viac než je treba. Je efektívny pri zosvetľovaní jaziev či drobných vrások. Nájdete ho v našom novom sére, o ktorom sa viac dozviete v článku: https://www.renovality.sk/blog/novinka-hyaluronove-serum-s-vitaminom-c-a-b3/

 

ÍLOVÉ MASKY a AKTÍVNE UHLIE – masky s obsahom ílu (napr. kaolín) alebo aktívneho uhlia sú vhodným, krátkodobým riešením. Dokážu okamžite vysušiť prebytočný maz z pórov, čím vyzerajú okamžite menšie a sú menej nápadné. Neurdžia ich však dlhodobo čisté, takéto produkty by byť súčasťou vašej rutiny 1-2 x za týždeň.

 

PLEŤOVÝ PEELING – napomáha pleť udržiavať na povrchu sviežu a hydratovanú, vďaka ostráneniu odumretých buniek, mazu, nečistôt na jej povrchu. Odporúčam ho zaradiť do pravidelnej starostlivosti 1-2x za týždeň. Na trhu je množstvo peelingov, viete si vybrať ten najvhodnejší pre Váš typ pleti. U mňa vyhráva náš jemný pleťový peeling, ktorý je vhodný na všetky typy pleti, okrem aknóznej – tu buďte s výberom opatrní, prípadne sa poraďte s vašou kozmetičkou alebo kožným lekárom či je peeling pre vás vôbec vhodný.

 

IMG-0164

 

 

Pravidelné čistenie pleti, ráno aj večer je veľmi dôležité a napomáha udržať priaznivý stav pleti. Ak budú póry na pokožke upchaté, ťažko vám budú následne použité produkty fungovať. Čisté póry sú pomyselnou vstupnou bránou do pokožky, aby mohla prijímať všetky vitamíny a aktívne látky, ktoré jej doprajete z rôznych sér, krémov alebo olejčekov vo vašej skincare.

 

Krásnu a žiarivú pleť praje Renovality