Ako zlepšiť svoj črevný mikrobiom

Naše telo je plné biliónov baktérií, vírusov a plesní, čo sa súhrnne označuje ako mikrobióm.  Zatiaľ čo niektoré baktérie sú spájané s chorobami, iné sú v skutočnosti nesmierne dôležité pre náš imunitný systém, srdce, telesnú hmotnosť a mnoho ďalších aspektov zdravia.  V tomto článku si vysvetlíme, čo to vlastne črevný mikróbiom je a prečo je pre naše zdravie taký dôležitý.

 

 

 

Čo je črevný mikróbiom?

 

Baktérie, vírusy, huby a ďalšie mikroskopické živé bytosti sa označujú ako mikroorganizmy alebo skrátene mikróby.  Trilióny týchto mikróbov existujú hlavne v črevách a na koži.  Väčšina mikróbov v črevách sa nachádza vo „vrecku“ hrubého čreva a označuje sa ako črevný mikróbiom.  Hoci v nás žije mnoho rôznych druhov mikróbov, baktérie sú najviac preskúmané.

 

V našom tele je viac bakteriálnych buniek ako ľudských.  Konkrétne zhruba 40 biliónov bakteriálnych buniek a iba 30 biliónov ľudských buniek.

 

V ľudskom črevnom mikrobiome je až 1000 druhov baktérií a každá z nich hrá v našom tele inú rolu.  Väčšina z nich je nesmierne dôležitá pre vaše zdravie, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť ochorenie.

 

Dohromady môžu tieto mikróby vážiť 1–2 kg, čo je zhruba váha nášho mozgu.  Niet divu, že je črevný mikrobióm tiež prezývaný ako „druhý mozog“.  Spoločne fungujú ako ďalší orgán v našom tele a hrajú obrovskú úlohu.

 

 

 

Ako ovplyvňuje naše telo?

 

Ľudia sa vyvíjali tak, že žili s mikróbmi milióny rokov.  Bez črevného mikrobiomu by bolo veľmi ťažké prežiť.

 

Črevný mikróbiom začne ovplyvňovať naše telo v okamihu, keď sa narodíme.  Najprv sme vystavení mikróbom, keď prechádzame pôrodnými cestami svojej matky.  Nové dôkazy však naznačujú, že deti môžu prísť do kontaktu s niektorými mikróbmi, keď sú vo vnútri maternice.

 

Ako rastieme, náš črevný mikrobióm sa začína diverzifikovať, čo znamená, že začína obsahovať mnoho rôznych typov mikrobiálnych druhov.  Vyššia diverzita mikrobiomu je považovaná za prospešnú pre zdravie.

 

Je dôležité vedieť, že jedlo, ktoré jeme, ovplyvňuje rozmanitosť črevných baktérií.

 

 

 

Náš mikrobióm ovplyvňuje telo mnohými spôsobmi:

 

 

• Trávenie materského mlieka: Niektoré z baktérií, ktoré ako prvé začnú rásť v črevách detí, sa nazývajú bifidobaktérie.  Trávia zdravé cukry v materskom mlieku, ktoré sú dôležité pre rast.

 

 Trávenie vlákniny: Niektoré baktérie trávia vlákninu a produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré sú dôležité pre zdravie čriev.  Vláknina môže pomôcť predchádzať priberaniu na váhe, cukrovke, srdcovým chorobám a riziku rakoviny.

 

• Pomáha kontrolovať imunitný systém: Črevný mikróbiom tiež riadi, ako funguje náš imunitný systém.  Prostredníctvom komunikácie s imunitnými bunkami môže črevný mikrobióm kontrolovať, ako naše telo reaguje na infekciu.

 

• Pomáha kontrolovať zdravie mozgu: Nový výskum naznačuje, že črevný mikróbiom môže tiež ovplyvniť centrálny nervový systém, ktorý riadi mozgové funkcie. Preto existuje mnoho rôznych spôsobov, ako môže črevný mikróbiom ovplyvniť kľúčové telesné funkcie a ovplyvniť naše zdravie.

 

 

Ako zlepšiť svoj črevný mikróbiom?

 

JEDZTE ROZMANITÚ ŠKÁLU POTRAVÍN

To môže viesť k rôznorodému mikrobiomu, ktorý je indikátorom dobrého zdravia čriev.  Najmä strukoviny, fazuľa a ovocie obsahujú veľa vlákniny a môžu podporovať rast zdravých bifidobaktérií.

 

 

JEDZTE FERMENTOVANÉ POTRAVINY

Fermentované potraviny, ako je jogurt, kyslá kapusta a kefír - všetky obsahujú zdravé baktérie, najmä laktobacily, a môžu znížiť množstvo druhov spôsobujúcich ochorenie v črevách.

 

 

OBMEDZTE PRÍJEM UMELÝCH SADIDIEL

Niektoré dôkazy preukázali, že umelé sladidlá, ako je aspartám, zvyšujú hladinu cukru v krvi stimuláciou rastu nezdravých baktérií, ako sú Enterobacteriaceae, v črevnom mikrobióme.

 

 

JEDZTE PREBIOTICKÉ POTRAVINY

Prebiotiká sú typom vlákniny, ktorá stimuluje rast zdravých baktérií.  Potraviny bohaté na prebiotiká zahŕňajú artičoky, banány, špargľu, ovos a jablká.

 

 

AK TO IDE, DOJČITE ASPOŇ 6 MESIACOV

Dojčenie je veľmi dôležité pre rozvoj črevného mikrobiomu.  Výskum ukazuje, že deti, ktoré sú dojčené aspoň šesť mesiacov, majú prospešnejšie bifidobaktérie ako tie, ktoré sú kŕmené z fľaše.

 

 

JEDZTE CELÁ ZRNÁ

Celé zrná obsahujú množstvo vlákniny a prospešných sacharidov, ako je beta-glukán, ktoré sú trávené črevnými baktériami, aby prospievali hmotnosti, riziku rakoviny, cukrovke a ďalším poruchám.

 

 

JEDZTE POTRAVINY BOHATÉ NA POLYFENOLY

Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v červenom víne, zelenom čaji, tmavej čokoláde, olivovom oleji a celých zrnách.  Sú rozložené mikrobiómom, aby stimulovali zdravý rast baktérií.

 

 

UŽÍVAJTE PROBIOTICKÝ DOPLNOK

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré môžu pomôcť obnoviť črevo do zdravého stavu po disbióze.  Robia to tak, že ich „presatie“ zdravými mikróbmi. RenoProbio Maximal obsahuje až 12 živých kultúr, 60 miliárd probiotických mikroorganizmov v dennej dávke. Jedná sa o gastrorezistentné kapsuly, ktoré sú odolné voči kyslému prostrediu žalúdka a vďaka tomu sa živé kultúry dostanú kam majú av maximálnej miere do čriev.

 

 

 

Kopie návrhu Beige Animated Skincare Product Instagram Story (5)

https://www.renovality.sk/renoprobio-maximal/

 

 

 

Črevný mikróbiom je naozaj široká téma a v dnešnom článku sme si ho v skratke vysvetlili a pozreli sa na pár tipov, ako svoj mikróbiom zlepšiť.  Posledné výskumy hovoria o tom, že ľudský mikróbiom zohráva zásadnú úlohu v našom zdraví.  Navyše zdravé črevo = zdravá myseľ, preto sa oň nezabudnite starať!