Aktívne látky a ich funkcie v kozmetike

 
Sme zaplavení veľkým množstvom kozmetických produktov, ale väčšinou sa nevieme orientovať v zložení.  V minulom článku sme si aspoň trochu objasnili bežné prísady v kozmetike, v dnešnom článku sa pozrieme na látky aktívne.
 
 
Rôzne značky uvádzajú na svoje štítky určité frázy, ako je hydratácia, rozjasnenie alebo anti-aging, aby upútali našu pozornosť a vynikli v obrovskom množstve produktov, ktoré je na trhu.  S tak jednoduchým označovaním by malo byť ľahké nájsť produkt, ktorý bude riešiť naše problémy s pokožkou.  Bohužiaľ to tak často nie je…
 
Jedným zo spôsobov, ako bojovať proti týmto dezinformáciám, je prehĺbiť znalosti o zložkách, o tom, ako sú vymedzené, a o platných vládnych nariadeniach.  Vďaka tomu sa staneme informovanejším spotrebiteľom, ktorý je lepšie vybavený na to, aby prekonal marketingové taktiky a našiel produkty, ktoré budú účinné pri dosahovaní našich cieľov v starostlivosti o pleť.
 
 
 
Aktívne ingrediencie v kozmetike
 
Každý jednotlivý produkt, vrátane prírodných receptúr, využíva aktívne zložky, aj keď sa ich sila bude líšiť v závislosti od typu produktu, ktorý používame.  Tu sú niektoré z nich:
 
 
 
Alfa hydroxykyseliny (AHA), rodina kyselín AHA, pochádza z prírodných zdrojov, ako je ovocie, mlieko alebo cukor.  Všeobecne povedané, výhody AHA na koži zahŕňajú exfoliáciu, rozjasnenie, vyhladenie, anti-aging a prevenciu akné.  Dve z najbežnejšie používaných AHA v starostlivosti o pleť sú však kyselina glykolová a kyselina mliečna.  Prvá z nich je unikátna v tom, že molekuly kyseliny glykolovej sú menšie ako molekuly ostatných AHA, čo jej umožňuje preniknúť hlbšie do pokožky a poskytovať jej benefity efektívnejšie a do viacerých vrstiev pokožky.  Kyselina mliečna na druhej strane ponúka rovnaké výhody ako ostatné AHA, ale ako netrecí exfoliant, ktorý rozkladá a rozpúšťa odumreté kožné bunky bez toho, aby spôsobil podráždenie pokožky.  Je teda vhodná na použitie na citlivú pokožku.
 
 
 
Vitamín C je ako antioxidant kľúčovou zložkou na udržanie žiarivého a mladistvého vzhľadu pokožky.  Pomáha chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi tým, že ich neutralizuje, čo zase pomáha znižovať viditeľné známky starnutia na tvári, ako sú jemné linky, vrásky, tmavé škvrny po poškodení slnkom a strata vlhkosti.  Najpozoruhodnejším a najpopulárnejším prínosom vitamínu C je jeho schopnosť rozjasniť tvár.  Jeho antioxidačné vlastnosti pôsobia na pokožku a zanechávajú ju žiarivú.  Vitamín C je však temperamentná zložka a ťažko sa stabilizuje pre predĺženú trvanlivosť, takže je vhodné hľadať produkt, ktorý obsahuje aj vitamín E alebo kyselinu askorbovú, čo môže pomôcť predĺžiť jeho životnosť.
 
 
 
Kyselina hyaluronová je účinná zložka, ktorá si v posledných rokoch získala veľkú pozornosť vďaka svojim intenzívnym hydratačným vlastnostiam a schopnostiam proti starnutiu.  Prirodzene sa nachádza v tele - je hlavnou zložkou štruktúry pokožky.  Ale ako starneme, prirodzene produkované hladiny kyseliny hyalurónovej začínajú klesať, čo prispieva k strate tonusu a objemu pokožky.  Lokálna aplikácia však pomáha čeliť viditeľným účinkom stratenej kyseliny hyalurónovej.  Po prvé, jeho schopnosť zadržiavať vodu a pomáhať regulovať úroveň vlhkosti pokožky udržuje pokožku vyváženú a hydratovanú.  Po druhé, kyselina hyalurónová zlepšuje odolnosť pokožky.  Tieto dve funkcie sa spoločne spájajú, aby navrátili pokožke objem a plnosť a znížili výskyt jemných liniek a vrások.
 
 
 
Retinol je v rámci rodiny retinoidov derivátom vitamínu A a po aplikácii na kožu sa premení na kyselinu retinovú.  Je kľúčovou zložkou mnohých produktov starostlivosti o pleť, pretože má významné benefity, vrátane minimalizácie výskytu poškodenia kože spôsobeného voľnými radikálmi a minimalizácie viditeľných známok stárnutia.  Retinol pomáha bojovať proti prirodzenej strate plnosti tváre tým, že zvyšuje schopnosť pokožky zadržiavať vlhkosť.  A zvýšením hydratácie bude pokožka vyzerať plnšie a hladšie.  Pri dôslednom a dlhodobom používaní môže retinol dokonca pomôcť zjemniť starecké škvrny a vyrovnať tón pleti, pretože odstraňuje vrstvy odumretej kože a uvoľňuje póry.
 
 
 
Kyselina salicylová je súčasťou rodiny beta hydroxykyselín (BHA) a je obľúbenou zložkou mnohých voľnopredajných produktov a prípravkov na akné.  Primárne sa používa na liečbu nezapálených pupienkov a čiernych bodiek tým, že rozbíja odumreté kožné bunky a odstraňuje ich z povrchu kože.  Pomáha tiež znižovať prítomnosť prebytočného mazu na pokožke a môže preniknúť hlbšie do pórov, aby ich očistila od všetkých upchávajúcich nečistôt.  Hoci sa prirodzene vyskytuje v kôre vŕby bielej a libavce, väčšina dnes používanej kyseliny salicylovej je syntetická.
 
 
Ceramidy sú lipidy, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vašej pokožke, čo je kritická súčasť prirodzenej kožnej bariéry, ktorá pomáha chrániť pred rôznymi environmentálnymi stresormi a zároveň zadržiava vlhkosť.  Pokiaľ dôjde k nerovnováhe v pomere ceramidov vo vašej pokožke, jej ochranná bariéra bude narušená a neúčinná, čo vedie k vysušeniu, svrbeniu a zápalu.  Bohužiaľ vaše prirodzené hladiny ceramidov je možné ľahko znížiť, keď sú vystavené horúcej vode, mydlám, určitým chemikáliám a ďalším faktorom životného prostredia.  Použitie produktov, ktoré obsahujú ceramidy, môže pomôcť obnoviť túto bariéru a zabrániť ďalšiemu poškodeniu.
 
 
 
Niacinamid je derivát vitamínu B3 a je veľmi účinný na upokojenie podráždenej pokožky.  Vďaka svojim upokojujúcim a antioxidačným vlastnostiam môže aplikácia niacinamidu na pokožku pomôcť minimalizovať začervenanie a podráždenie spojené s určitými kožnými ochoreniami.  Posilňuje tiež schopnosť pokožky zadržiavať vlhkosť a zároveň zvyšuje účinnosť ceramidov a obnovuje prirodzenú ochrannú bariéru pokožky.
 
 
 
Vitamín E sa prirodzene vyskytuje na ľudskej pokožke.  Hladiny vitamínu E sú často vyčerpané v dôsledku vystavenia slnku a ďalším dráždivým faktorom z okolitého prostredia.  Má však antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi a obmedzovať ich poškodenie.  Môže byť tiež použitý na stabilizáciu inak prchavých alebo temperamentných zložiek, ako je vitamín C.
 
 
 
Benzoylperoxid je účinná zložka na liečbu akné, pretože zabíja baktérie v póroch.  Vzhľadom na to, že baktérie nemôžu prežiť v prostredí bohatom na kyslík, dochádza k jeho zníženiu, keď benzoylperoxid zavádza kyslík do pórov.  Menej baktérií (a čistejšie póry) znamená menej pupienkov.  Benzoylperoxid však môže narušiť rovnováhu vašej pokožky a viesť k jej presušeniu.
 
 
Síra je ďalšou účinnou zložkou na akné.  Síra funguje tak, že vysušuje vrchnú vrstvu pokožky a ľahko ju odlupuje od povrchu tváre.  To pomáha udržiavať póry neupchaté a podporuje rast nových vrstiev pokožky.  Má tiež antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť bojovať proti pretrvávajúcim baktériám na koži.
 
 
 
 
Podčiarknuté, sčítané
 
 
Napriek tomu, koľko ingrediencií je popísané vyššie, tento zoznam je naozaj iba smietkou toho, čo je dostupné v celom kozmetickom odvetví.  Je teda dôležité byť opatrný pri výbere produktov a zložiek, ktoré používate, pretože každý z nich má iné použitie a vedľajšie účinky.
 
Začnite tým, že si určite svoj typ pleti.  To vám pomôže určiť najvhodnejšie a najúčinnejšie prísady pre vašu pleť a ciele.  Keď začnete vyberať a zavádzať nové prísady do svojej pokožky, robte to pomaly a individuálne, aby ste mohli sledovať reakciu pokožky na nepriaznivé účinky.
 
Aj keď môžete dobre reagovať na dve zložky samostatne, ich vrstvenie na koži v podstate kombinuje zložky, ktoré by mohli spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky.
 
Účinné látky sú ako na predpis, tak aj voľne predajné, ale nenechajte sa tým zmiasť a nemyslite si, že produkty, ku ktorým máte prístup bez lekárskeho predpisu, nemôžu spôsobiť reakciu.  V skutočnosti sa môžu voľne predajné produkty značne líšiť vo svojej sile, a to v rozmedzí od 1 % do 12 % alebo viac v závislosti od zložky.
 
Pokiaľ my používame aktívne látky, tak naozaj v nízkej koncentrácii a má to svoj dôvod.  Vyššie percento hneď neznamená lepší účinok.  Naše produkty sú zostavované tak, aby sa mohli používať dlhodobo a zároveň nenarušovali prirodzenú kožnú bariéru.
 
 
 
 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie