Akú vybrať fľašu? Máte v tom jasno?

Svetový deň vody bol organizáciou OSN určený od roku 1993 na 22. marec. Týmto dňom si pripomíname, že je voda jednou z najdôležitejších surovín, ktorá nám ako ľudstvu bola zverená.

 

Voda je zdrojom života a základnou podmienkou nielen ľudskej existencie. Obzvlášť je dôležitá predovšetkým sladká voda, ktorá však predstavuje len asi 2,5 percenta všetkých svetových zásob vody. Skutočnosťou je, že na svete viac než miliarda ľudí trpí nedostatkom pitnej vody, nemá prístup k vode. Na následky chôrob spôsobených pitím závadnej vody každdoročne umiera viac než päť miliónov ľudí.

 

 

Najzdravší nápoj je čistá pitná voda. Piť vodu každy deň je dôležité, aby sme oslati zdraví. Vodá sa stará o rovnováhu v ľudskom organizme, telo máme zo 60% tvorené z vody. Vodu potreujeme nielen k uhaseniu smädu, ale je dôležitá pri trávení, tvorbe slin, pomocou potenia regulujume telesnú teplotu. Preto a pre mnoho ďalších iných dôvodov je dôležité, aby sme pili pravidelne v priebehu celého dňa.

 

 

Najdostupnejšia je voda z kohútika. Pokiaľ sme na cestách, najčastejšie stiahneme po vode v plastových obaloch. Voda v petkách je lacná a dostupná na každom rohu.....Vedeli ste však, že plastové obaly môžu škodiť nášmu zdraviu?

 

 

Voda balená v PET fľašiach môže byť kontaminovaná škodlivými látkami, ktoré plast uvoľnuje do vody ( BPA – bisfenol A, dioxin). Iba 23% plastov je odovzdaných k recyklácii. Väčšina skončí v zmiešanom odpade, alebo čo je oveľa horšie, končia v prírode.

 

 

Plastové fľaše na vodu:

 

Výhody:

 

  • je lacná

  • kúpite v každom obchode

  • je ľahká, nemôže sa rozbiť

 

 

Nevýhody:

 

  • z plastových obalov sa do pitia uvoľňujú chemikálie (Bisfenol A, dioxiny)

  • sú katastrofou pre životné prostredie

  • voda chutná po plaste

  • nemáte istotu, ako dlho bola voda v plastovom obale skladovaná a za akých podmienok

 

 

Symboly na fľašiach

Plastové fľaše môžu vyžarovať nebezpečné chemikálie. Je dôležité, aby spotrebiteľ venoval pozornosť zvláštnym symbolom vyrazeným na spodnej strane fliaš.

  • Fľaša označená číslom 1 (PET alebo PETE) je určená iba na jedno použitie. Keď je vystavená kyslíku alebo vysokým teplotám vrátane slnečného žiarenia, bude prepúšťať toxické látky, ktoré sa dostanú do vody.

  • Vyhnite sa predovšetkým fľašiam označeným číslicami 3 a 7 (PVC a PC). Tieto fľaše uvoľňujú toxické chemikálie, ktoré sa dostanú do nápojov a jedla a v dlhodobom hľadisku môžu konzumentovi spôsobiť zdravotné problémy.

  • Fľaše vyrobené z polyetylénu (označené číslicami 2 a 4) a polypopylénu (5 a PP) sú vhodné na viacnásobné použitie. Sú relatívne bezpečné, ak v nich budete skladovať výhradne studenú vodu, a ak ich budete často dezinfikovať.

     

Každodenné používanie plastových fliaš vedie ku kazeniu plastu, k jeho doškriabaniu a stenčovaniu. Na poškodených miestach sa následne usadzujú baktérie, ktoré predstavujú zdravotné riziko. Jednorázové fľaše sú určené na jedno použitie a nemajú sa používať opakovane.Vystavovanie fliaš teplu (v umývačke, v drese alebo na slnku) navyše zvyšuje rýchlosť, ktorou chemikálie migrujú z plastu do vody.

 

 

 

Preto je lepšie zaobstarať si na vodu fľašu sklenenú. Zaslúži si to jednak telo, ale aj príroda!

 

 

Sklenené fľaše sa dajú sterilizovať, môžete ju používať neobmedzene. Mnohé z nich majú navyše obal proti rozbitiu. Sú BPA free: chemikálie sa zo skla do vody neuvoľňujú, ďalej neobsahujú ftaláty ani zmäkčovadlá. Nespôsobujú tak žiadne zdravotné riziká. Sklo sa recykluje oveľa častejšie než plasty. Sklo nie je pre prírodu taká pohroma ako plast. Je 100% recyklovateľné.

 

 

 

Sklenené fľaše na vodu:

 

Nevýhody:

 

  • môže sa rozbiť

  • vyššia cena

 

 

Výhody:

 

  • zdravotne nezávadná

  • šetríte prírodu

  • dá sa kúpiť v krásnom dizajne

  • dá sa strerilizovať pri vysokých teplotách

  • udržuje vodu vždy čerstvú

 

 

Čo je borosilikátové sklo

 

Borosilikátové sklo sa odvodzuje od bežného skla kremičitého, je však vylepšené o oxid boritý. Vďaka boru má borosilikátové sklo vynikajúcu mechanickú odolnosť voči chemikáliám a teplu. Perfektne sa hodí pre výrobu nádob, fliaš, laboratórneho vybavenia, používa sa však aj pri výrobe implantátov, napríklad umelých kĺbov.

 

 

Fľašu z kvalitného borosilikátového skla nájdete aj v našej limitovanej ponuke :

 

IMG-4628

https://www.renovality.sk/doplnky/crystal-flasa-400-ml/

 

 

 

Krásne jarné dni praje Renovality ♥

 

 

 

 

 

info:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%BD_den_vody

https://mlsnavarecka.cz/sklenena-lahev-na-vodu-vs-plastova/

https://www.vitarian.sk/clanky/ako-nam-skodia-plastove-flase-2934