Aký má význam jeho pravidelné dodržiavanie

Prečo je PITNÝ REŽIM dôležitý ?

 

Voda je neoddeliteľná súčasť ľudského tela. Pitný režim je doplňovanie tekutín do tela pitím, ktoré by malo pokryť denný výdaj tekutín, ale aj straty počas spánku. Aj keď informácií o tom, aký je pitný režim dôležitý, mámo často problém s jeho dodržiavaním. Bez vody sú ľudia väčšinou schopní prežiť 2-4 dni, preto majú pri nedostatku vody vybudovaní ochranný systém, ktoré hlási správu do mozgu a dostanú smäd.

 

To koľko tekutín by sme mali za deň prijať, je veľmi individuálne. Nedá sa jednoznačne povedať, že pre správne fungovanie organizmu musíme denne vypiť napr. dva litre vody. Pitný režim ovplyvňuje vek, zdravotný stav človeka, fyzická aktivita, ktorú počas dňa vynaložíme, je to aj prostredie, v ktorom sa pohybujeme, jeho teplota, vlhkosť vzduchu....

 

 

MINI TIP:

Našla som jednoduchý vzorec pre výpočet denného príjmu tekutín, ktorý by mohol byť pre niekoho aspoň orientačným vodítkom. Na každých 15kilogramov vašej telesnej váhy by ste mali denne zvládnuť prijať 0,5 litra tekutiny. Mohlo by to v praxi vyzerať napr. takto:

 

75 : 15 = 5 ….5 x 0,5 = 2,5 litrov

 

 

Určitú časť denného príjmu tekutín nám poskytuje aj strava. Podľa toho či je strava slaná alebo sladká, človek prirodzene potrebuje viac tekutín oproti človeku, ktorý je napr. obiloviny, zeleninu a lušteniny. Príjem potravy by sa mal zaobísť bez nadmerného pitia ( najlepšie 30minút pred a do 30minút po jedle), aby sa tráviace enzýmy neriedili a nevplyvňovali tak trávenie. Vodou obsiahnutou v potravinách zvyčajne nedosiahneme viac ako 20% denného príjmu tekutín.

 

 

 

ZÁKLADOM JE VODA

 

Hlavnú zložku pitného režimu by mala tvoriť čistá kvalitná voda. Ľudský organizmus je totiž tvorený zo 70% práve vodou, ktorá sa podieľa na všetkých dôležitých procesoch v tele. Voda pôsobí ako prepravca živín, „mazivo“ pre kĺby a vnútorné orgány, reguluje telesnú teplotu, poskytuje štruktúru bunkám, tkanivám a prispieva k správnemu priebehu chemických a metabolických reakcií. Nedostatok tekutín tak môže ovplyvniť fyzickú výkonnosť, negatívne vplýva aj kognitívne funkcie.

 

 

PREJAVY DEHYDRATÁCIE:

 

  • sucho v ústach, suchá pokožka

  • tmavo sfarbený moč

  • podráždenosť

  • únava, neschopnosť sústrediť sa

  • pokles fyzickej a duševnej výkonnosti

  • závraty a mdloby

  • bolesť hlavy

  • búšenie srdca, výkyvy krvného tlaku

  • nízky krvný tlak

     

 

Dehydratácia je pre náš organizmus nebezpečná a pritom je často len dôsledkom toho, že zabúdame piť vodu, sme zahltení prácou a inými povinnosťami alebo nemáme práve prístup k bezpečnej pitnej vode (napr. pri cestovaní).

 

Najlepšou kontrolou kvalitného pitného režimu je farba moču. Pokiaľ je moč zafarbená príliš alebo zapácha, sú to počiatočné prejavy dehydratácie a váš pitný režim je nedostačujúci.

 

Opačným extrémom v pitnom režime je pokiaľ prijímame až nadmerné množstvo tekutín. Prílišné množstvo vody zbytočne zaťažuje obličky a tým svojmu telu neprospievate. Preto je veľmi dôležité nastaviť si správny príjem zdravej pitnej vody a hlavne na neho nezabúdať.

 

 

 

 

Pekné dni praje Renovality

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://cs.wikipedia.org/

 

https://www.cistavoda.sk/blog/preco-je-pitny-rezim-dolezity/

 

http://randevu.sk/preco-je-pitny-rezim-pre-nase-telo-taky-dolezit