Austrálsky zázrak menom Tea tree

O tomto austrálskom zázraku ste už určite neraz počuli. Ide o blahodárny olej z opačnej strany planéty, ktorý vám pomôže nielen ku kráse ale aj zdraviu.

 

Čajovníkový olej je esenciálny olej získavaný z rastliny čajovníku ( Melaleuca alternifolia ). Pochádza z Autstrálie, kde rastie v niekoľkých oblastiach Nového Južného Walesu.

 

Pred 40 000 rokmi sa pôvodní obyvatelia Austrálie liečili tak, že hľadali pomoc v prírode, kde nachádzali veľa prostriedkov s veľmi silnými liečebnými účinkami. Dobre poznali liečebné účinky stromov, ktoré tu rástli vo veľkom počte. Drtili ich listy a prikladali na rôzne rany. Pre jeho priaznivé účinky bol domorodcami používany vo veľkej miere tísícky rokov. Po príchode bielych kolonistov sa tieto poznatky ďalej rozšírili a listy čajovníku sa stali veľmi populárnym a uznávaným prírodným antiseptikom.

 

Tea tree olej je číry alebo svetlo zlatý esenciálny olej, ktorý sa vyznačuje sviežou, čerstvou až prenikavo mätovou vôňou. Získava sa z listov stromu, ktorému sa v angličtine hovorí T – tree alebo Tea tree, volne preložené ako „strom v tvare T“. Stálezelený krík alebo strom môže byť až 7m vysoký, má tenkú svetlú odlupujúcu sa kôru a drobunké ihlicovité lístky. Čajovníkový olej sa lisuje za studena a neskôr sa používa zriedený, alebo aj nezriedený. Z jednej tony listov sa podarí získať asi len 10 litrov oleja.

 

 

Cajovnik-australsky-rastlina

Čajovníkový olej (Melaleuca alternifolia)

 

 

Jeho najväčšou prioritou je že disponuje silnými antiseptickými účinkami. Dá sa využiť k dezinfekcii, napríklad aj v boji proti plesniam, mikróbom a baktériam. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť a odolnosť pokožky.

 

 

Ako ho môžeme ešte využiť?

 

  • antioxidant

  • pohyblivosť kĺbov

  • (pred) menštruačný a menopauzálny komfort

  • prirodzená obranyschopnosť - odolnosť

 

 

Ďalej napomáha:

 

  • pri hojení a čistení drobných poranení kože (odreniny, popáleniny, škrábance)

  • pri starostlivosti o problematickú pleť s akné

  • ako úľava a pomoc pri príznakoch napätia na perách či kútikov, pri oparoch

  • k upokojeniu a úľave miesta po štipnutí hmyzom

  • ako repelent proti hmyzu

  • k upokojeniu a ochladeniu pokožky po slnení

  • k masáži unavených svalov zriedený v nosnom oleji (olej z pšeničných klíčkov, jojobový olej, argánový alebo olivový olej)

  • k osvieženiu dychu, preto je často súčasťou zubných past a ústnych vôd

  • vo forme masážneho oleja alebo ako prídavok do kúpeľa sa hodí k očiste a udržaniu správnej mikroflóry pokožky a slizníc

  • napomáha znižovať lámavosť nechtov, zlepšovať ich odolnosť, kvalitu a krásu

 

 

 

_VHP2229 (kopie)

https://www.renovality.sk/kozmeticke-oleje/teatree-20-ml-s-kapatkom/

 

 

 

Tea tree olej v kozmetike

 

Tea tree olej je súčasťou mnohých kozmetických prírpavkov. Jeho použitie je rozmanité od šampónov, krémov až po zubné pasty. Najviac sa však využíva v produktoch na problematickú pleť. Má protizápalový účinok.

 

 

 

Tea tree ako prírodný repelent

 

  • je vhodný aj ako prevencia proti všiam (stačí deťom kvapnúť za uško trošku oleja a vši sa im budú nevraživým pohľadom vyhýbať)

  • pre ochranu proti komárom a kliešťom rozotrite trochu oleja na zápästie a kotníky, prípadne na ďalšie miesta, na ktoré hmyz rád zautočí

 

 

 

 

 

 

Krásne leto praje Renovality ♥

 

 

 

 

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie