Baobab

Chudnúci strom, ktorý rastie dolu hlavou ...

 

Baobab je v krajine neprehliadnuteľný strom, ktorý meria až 25 metrov a kmeň je až 14 metrov široký.  Vek afrických baobabov je odhadom 1000-2000 rokov.  Plody sú veľké, suché, s tvrdým obalom, vajcovitého tvaru.  Na baobabe vyrastajú veľké, ťažké, previsnuté kvety  s množstvom tyčiniek. Kvety v noci šíria zápach pripomínajúci zdochlinu. Strom sa dá nazvať ako multifunkčný, africkí domorodci ho zužitkujú takmer na všetko.

 

2

 

 

Zo semien sa lisuje kvalitný olej, vlákna z kôry kmeňa slúžia na výrobu povrazov, rybárskych sietí, lán alebo vakov, pražené semená slúžia ako náhradka kávy, plody obsahujú vysoké množstvo vitamínov a proteínov, môžu slúžiť aj ako liek proti skorbutu, odvar z kôry používajú  proti horúčkam, ...

 

Legenda hovorí, že Baobab bol prvým stromom na zemi.  Potom prišli palmy, ktorým Baobab závidel ich štíhlosť.  Ďalej to boli plody figovníka, a tak ďalej.  Bohovia už nemohli počúvať nariekanie, preto strom vytrhli zo zeme a zasadili korunou dole.  Podľa inej legendy to bola práve pýcha rastúca až do neba, kvôli ktorej Boh strom otočil hlavou dole.

 

Prečo chudnúci? Rastie totiž v období striedania dlhých horúčav a dažďov.  Počas dažďa dokáže Baobab pohltiť svojou pórovitou kôrou 2000 litrov vody.  V období sucha však o vodu postupne prichádza a tým sa začína scvrkávať a to v rozmedzí niekoľkých desiatok centimetrov.

 

V niektorých regiónoch sú baobaby považované za božstvo, preto ľudia dodnes chodia k najstarším baobabom (majú v priemere 8 metrov, vek je odhadovaný na 3000 rokov) a prosia o splnenie svojich prianí.  Táto úcta je zachovaná v Južnej Afrike, kde sa baobaby nerúbu, sú chránené zákonom.

 

 

MKO73f5da_profimedia_0021375205

 

 

Baobabový olej je bohatý na vitamín E. Zvyšuje tvorbu kolagénu, vďaka obsahu vitamínu C. Dokáže pomôcť slnkom či úrazom poškodenej pokožke alebo pokožke so známkami stárnutia.  Je výborný na všetky typy pleti, nezanáša póry.  Vhodný je na i na suchú, aknóznu pleť.  Ak sa chcete odličovať prírodnou cestou, možno využiť práve Baobab olej, ktorý si poradí s make-upom aj riasenkou.  V starostlivosti o očné okolie dokáže zmierniť opuchy, vaky pod očami. 

 

3

 

 

 

ZDROJE:

 cz.pinterest.com

 https://pixabay.com/cs/

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 www.cestovinky.cz

 www.rehabilitace.cz