Bazový alebo Vlašský olej ? + rýchly recept iba z 3 ingrediencií

Bazový alebo Vlašský olej?  Každý má svoje čaro.  Poďme si každý zvlášť rozobrať a dúfam, že vám článok uľahčí výber, ktorý je ten pravý pre vás.

 

Bazový olej

 

Baza sú malé, tmavo fialové bobule, ktoré rastú na listnatých kríkoch.  Kry produkujú malé, biele, voňavé kvety, ktoré sa vinú do hlboko sfarbených bobúľ.  Baza je tradične používaná v bylinnom lekárstve a je tiež prírodným dochucovadlom pre džemy či iné potraviny a nápoje.

 

Baza je bohatá na fenoly, antokyány a flavonoly, ktoré vykazujú prirodzené širokospektrálne antimikrobiálne vlastnosti.  Hlavnými zložkami sú omega-6 linolová a omega-3 alfa linolénová kyselina, čo z neho robí vynikajúci olej pre regeneračné a protizápalové účely.  Bazový olej je tak vhodný na akné náchylnú pokožku, na suchú, citlivú, popraskanú pokožku a ekzémy, ale aj na mastný typ pleti, pretože je veľmi ľahký a nemastný. Po aplikácii je pokožka jemná, hladká a stabilizuje jej lipidový povlak.

 

Vôňa sa samozrejme odvíja podľa správania prírody, ale ak by som ju mala aspoň trochu popísať podľa toho svojho, čo mám doma, tak v ňom ľahko cítim bylinky.  :-)

 

Bazový olej sa dá ďalej použiť:

 

* v starostlivosti o suché a popraskané ruky, lakte, päty a šupinatú pokožku

 

 * pre obohatenie vašej kozmetiky

 

 * do kúpeľa

 

 * pre regeneráciu rozštiepených vlasových končekov

 

 

IMG_3757

 

 

 

Vlašský olej

 

Vlašský olej obsahuje celý rad vitamínov ako B, C, E a tiež kyselinu linolovú.  Štúdia tvrdí, že u osôb trpiacich na akné bol zistený nízky obsah kyseliny linolovej v povrchových kožných lipidoch.  A v takom prípade maz na pleti získa tuhšiu konzistenciu, čo vedie k upchávaniu pórov a akné.  Preto ak máte mastnú pleť, bežte do neho!

 

Vlašský olej má rovnako ako Bazový olej nízku komedogenitu, konkrétne stupeň 1-2. Jedná sa o silný antioxidant, nájde si svoje miesto aj u tých, ktorí chcú bojovať s vráskami. Úžasne zvláčni pleť a zadržiava v nej vlhkosť.

 

Ďalej sú s ním veľmi príjemné masáže celého tela.  Olej z vlašských orechov býva tiež súčasťou rôznych kozmetických prípravkov, vrátane tých na opaľovanie.  Má regeneračné a tonizujúce účinky.  Pokiaľ chcete dodať výživu nechtom alebo máte popraskané pery, je Vlašský olej správnou voľbou.

 

Nezabudnite na vlasové zábaly!  Olej posilňuje vlasové cibuľky a dodáva im prirodzený lesk.

 

A vôňa?  Určite sa vám vybavia Vianoce a spomeniete si na obľúbené vanilkové rohlíčky.  

 

 

 

IMG_2643

 

 

 

 

RECEPT: Walnut cookies

 

Budete potrebovať iba drvené vlašské orechy, vajcia a javorový sirup.

 

Hrnček drvených orieškov zmiešate s 3 žĺtkami a s 2 lyžicami javorového sirupu, v inej miske ušľaháme 3 bielka a potom všetky suroviny zmiešate dohromady. Zmes na plech pokladáte do niekoľkých okrúhlych tvarov a pečiete na 180 ° C po dobu 10-15 minút.

 

Tip: Môžete podľa chuti do zmesi primiešať aj napr. kúsky čokolády, sušené brusnice a pod.

 

Dobrú chuť!

 

IMG_3282