Beta karoten, pomocník nielen pre náš zrak a pokožku

Beta karotén je rastlinný pigment, ktorý dáva červenej, oranžovej a žltej zelenine ich žiarivú farbu. Beta karotén je považovaný za karotenoid provitamínu A, čo znamená, že ho telo dokáže premeniť na vitamín A. Beta karotén má navyše silné antioxidačné vlastnosti.

 

Názov je odvodený z latinského slova pre mrkvu. Beta karotén objavil vedec Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder, ktorý ho v roku 1831 vykryštalizoval z mrkvy.

 

 

 

Aké sú výhody?

 

Okrem toho, že beta karotén slúži ako zdroj provitamínu A, funguje ako antioxidant. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré neutralizujú nestabilné molekuly zvané voľné radikály. Keď sa počty voľných radikálov v tele príliš zvýšia a spôsobia nerovnováhu, vedie to k poškodeniu buniek a tkanív, známemu ako oxidačný stres.

 

Oxidačný stres je známym prispievateľom k rozvoju niektorých chronických ochorení. Antioxidanty ako beta karotén pomáhajú znižovať alebo predchádzať oxidačnému stresu v tele.

 

 

 

Znížením oxidačného stresu v tele môžu antioxidanty pomôcť chrániť pred stavmi, ako sú:

 

- určité druhy rakoviny

 

- choroby srdca

 

- kognitívne poruchy, ako je Alzheimerova choroba

 

 

 

Lepšie kognitívne funkcie

 

Beta karotén môže podľa niektorých štúdií zlepšiť kognitívne funkcie vďaka svojim antioxidačným účinkom.

 

Cochraneov prehľad z roku 2018, ktorý zahŕňal osem štúdií zameraných na antioxidanty, vrátane beta karoténu, zistil výhody spojené s doplňovaním beta karoténu na kognitívne funkcie a pamäť. Majte na pamäti, že kognitívne výhody súvisiace s beta karoténom boli spojené iba s dlhodobou suplementáciou v priemere po dobu 18 rokov.

 

Existuje dôkaz, že konzumácia ovocia a zeleniny všeobecne, vrátane tých bohatých na beta karotén, môže znížiť riziko kognitívneho poklesu a stavov.

 

 

 

Zdravie pokožky

 

Beta karotén môže tiež pomôcť zlepšiť zdravie vašej pokožky. Opäť je to pravdepodobne kvôli jeho antioxidačným účinkom.

 

Výskum z roku 2012 uvádza, že dostatok antioxidačných mikroživín, vrátane beta karoténu, môže zvýšiť obranyschopnosť pokožky proti UV žiareniu a pomáha udržiavať zdravie a vzhľad pokožky.

 

Je však dôležité vedieť, že aj tak je primárne používať na ochranu pred slnečným žiarením krém s SPF.

 

 

 

Zdravie očí

 

Strava bohatá na karotenoidy, ako je beta karotén, môže pomôcť podporovať zdravie očí a chrániť pred chorobami, ktoré postihujú oči, vrátane vekom podmienenej makulárnej degenerácie (AMD), čo je ochorenie, ktoré spôsobuje stratu zraku.

 

Výskum ukázal, že vysoké hladiny karotenoidov v krvi – vrátane beta karoténu – môžu znížiť riziko rozvoja pokročilej vekom podmienenej degenerácie makuly až o 35 %.

 

Navyše štúdie ukázali, že jedálny lístok s vysokým obsahom ovocia a zeleniny bohatej na beta karotén môžu byť obzvlášť účinné pri znižovaní rizika AMD aj u ľudí, ktorí fajčia.

 

 

 

Príklad potravín bohaté na beta karotén

 

• Marhule

• Špargľa

• Brokolica

• Mrkva

• Grapefruit

• Hrach

• Papriky

• Slivky

• Tekvica

• Špenát

• Sladké zemiaky

 

Pokiaľ je váš jedálniček na nasledujúce potraviny chudobný, môžete siahnuť po Beta karoténe vo forme doplnku stravy.

 

 

 

Vedľajšie účinky

 

Francúzska štúdia, zahŕňajúca dospelé ženy, publikovaná v Journal of the National Cancer Institute (vydanie zo septembra 2005) zistila, že fajčiari s vysokými hladinami beta karoténu mali vyššie riziko rakoviny pľúc a ďalších rakovín súvisiacich s fajčením ako ostatní fajčiari. Zistili tiež, že nefajčiari s vysokým príjmom beta karoténu mali nižšie riziko rakoviny pľúc.

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/252758#side_effects)

 

 

 

Podčiarknuté, sčítané

 

Beta karotén je dôležitým mikronutrientom, ktorý má pre naše telo množstvo výhod, primárne pre náš zrak, vzhľad a zdravie našej pokožky, imunitný systém, ale tiež môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie. Karotenoidy sú prirodzenou súčasťou rastlín, hlavne teda ovocia a zeleniny, ale pokiaľ váš jedálniček netvorí týchto potravín dostatok, nájdete beta karotén už aj u nás vo forme suplementu.