Celulitída

Celulitída (dermatopanikulóza alebo lipohypertrofia) ľudovo pomarančová koža je skôr estetický problém, ale pri jej úplnom zanedbaní môže spôsobiť aj zdravotné problémy. Ako fakt!!!

 

Postihuje väčšinou ženy, až 90% a to bez ohľadu na hmotnosť, nevyhýba sa samozrejme ani mužom. Vyskytuje sa prevažne v oblastiach kde sa ukladá tuk, teda zadok a stehná. Objaviť sa môže aj na bruchu alebo pažiach.

 

Na vznik celulitídy majú vplyv:

  • hormóny, prevažne výkyvy hladiny estrogénu, zmäkčujú a zvláčňujú väzivo, čo vedie k ľahšiemu usadzovaniu tukových buniek. Kritickým obdobím je puberta, tehotenstvo alebo menopauza. Negatívnu úlohu zohráva aj užívanie hormonálnej antikoncepcie.

  • dedičnosť

  • stav lymfatického systému

  • životný štýl – nedostatok pohybu

  • v neposlednom rade usporiadanie podkožných buniek. Tie sú inak uložené u žien ako u mužov. U žien sa medzi kolagenovým väzivom tukové bunky lepšie ukladajú, hromadia sa a vytláčajú sa proti povrchu pokožky. V týchto miestach sa tak znižuje prietok krvy a lymfy. Následkom toho sa vytvárajú výrazné hrbolčeky. Ženská pokožka je na postihnutých miestach tenšia, tuk je na povrchu pokožky teda viac viditeľnejší.

 

obrázok celu

Normálna pokožka (vľavo) a pokožka s celullitídou (vpravo)

obrázok: pinterest

 

 

Rozoznávame 4 štádia celulitídy

 

  1. štádium – celulitída je zjavná po zmáčknutí kožnej riasy medzi prstami, v tejto fáze je celulitída relativne ľahko odstraniteľná pomocou správnej starostlivosti

  2. štádium – hrbolčeky sú viditeľné po zatnutí svalov

  3. štádium – hrbolčeky sú viditeľné bez ohľadu na to, či stojíte, či sedíte, ale aj tu sa dá dlhodobou starostlivosťou zmierniť prejav celulitídy

  4. štádium – už sa nejedná o kozmetický, ale zdravotný problém. Hrbolčeky sú výrazné a ťažko odstrániteľné.

 

Na potlačenie príznakov celulitídy je vždy účinný komplexný prísptup. Vyvážená strava, pohyb a masáže. Nevzhľadné hrbolčeky a jamky na zadku a stehnách či iných partiách tela sa dajú eliminovať. Existuje množstvo kozmetických prípravkov, prístrojov, odporúčaní.....

 

 

STRAVA:

By mala byť bohatá na vitamíny (prevažne čerstvá zelenina a ovocie), antioxidanty, kvalitné bielkoviny a vápnik. Obmedziť by ste mali predovšetkým jednoduché cukry a alkohol. Dodržiavať pitný režim, aspoň 2litre tekutín, ideálne čistej, neperlivej vody a nesladených čajov.

 

POHYB:

Pravidelný pohyb vám pomôže jednak sa zbaviť prebytočných tukových vankúšikov, rozprúdi krv a lymfu a pomôžete tak z tela dostať toxíny a škodlivé látky, ktoré tvoria pomarančovú pokožku. Ďalšou výhodou je, že na spevnenej koži je celulitída menej viditeľná. Vhodná je chôdza, plávanie, jazda na bicykli alebo in-linoch, pilates alebo jóga.

 

MASÁŽE:

Rozprúdiť lymfu vám pomôže aj striedanie teplej a studenej vody počas sprchovania. Výborné sú lymfatické masáže. Prečisťujú a obnovujú priechodnosť lymfatického systému, ktorým sú odvádzané škodlivé látky z tela.

 

TIP: podtlakové masáže pomocou silikónových baniek, ktoré v kombinácii s olejčekmi zlepšujú účinok o 90% vám pomôžu zmierniť príznaky celulitídy. Máme to vyskúšané a stav pokožky sa výrazne zlepšil. Odporúčame masáž praktizovať 2-3x za týždeň pre viditeľný účinok. Podtlakové masáže nie sú vhodné, ak trpíte na kŕčové žily.

 

IMG-0980

Masážne baňky pomáhajú na omladenie a spevnenie pokožky, vyčistia póry.

 

 

Olejčeky vhodné na masáž proti celulitíde, ktoré nájdete v našej ponuke:

 

ŠKORICOVÝ OLEJškoricová silica spôsobuje prehriatie pokožky, dochádza k rozšíreniu ciev. Vôňa škorice uvoľnuje napätie a upokojuje.

 

CelluO – zmes olejov navrhnutá dermatológmi. Antiseptický a mikrobiálny olej, zlepšuje mikrocirkuláciu krvy a tým aj viditeľne zlepšuje stav pokožky. Nádherne vonia.

 

KÁVOVÝ OLEJ – je lisovaný zo zelenej kávy + má malé % kávy praženej kôli vôni. Obsah kofeínu výrazne napomáha v boji proti celulitíde

 

1586172505231198-0

 

https://www.renovality.sk/balicky/set-proti-celulitide/

 

 

Na záver vám chcem povedať, že ak sa rozhodnete s celulitídou zatočiť, musíte sa obrniť trpezlivosťou, hlavne vydržať, aby sa výsledky dostavili. Nebude to zo dňa na deň. Ale každým dňom pravidelnej starostlivosti budete bližšie k vášmu snu.

 

Pekné dni praje Renovality ❤️