Čistá príroda začína u vás doma

Od 50. do 70. rokov 20. storočia sa vyrábalo len veľmi malé množstvo odpadu a vďaka tomu bol plastový odpad relatívne zvládnuteľný. Medzi 70. a 90. rokmi sa však produkcia plastového odpadu viac než strojnásobila, čo odráža podobný nárast produkcie plastov. Na začiatku roku 2000 vzrástlo množstvo plastového odpadu, ktoré sme vyprodukovali za jediné desaťročie viac než za predchádzajúcih 40 rokov. Dnes ročne vyprodukujeme asi 400 miliónov ton plastového odpadu.

 

Jendorázový plast spôsobuje veľké škody nášmu životnému prostrediu. Na celom svete sa každou minútou nakúpi jeden milión plastových fľaší a ročne sa na celom svete použije až päť biliónov plastových tašiek. Celkom polovica všetkých vyrobených plastov je určená pre jednorázové použitie – iba raz použité a následne vyhodené. Až 91% plastov nie je nikdy recyklovaných.

 

Plasty vrátane mikroplastov sú momentálne v našom prirodzenom prostredí všade prítomné. Stávajú sa súčasťou fosilného záznamu Zeme a znakom našej súčasnej geologickej éry. Dokonca dali meno novému morskému mikrobiánemu prostrediu nazývaneho „plastysféra“.

 

Väčšina plastových obalov sa použije iba raz a nikdy úplne nezmiznú, len sa rozpadajú na menšie a menšie kúsky. Tieto mikroplasty sa môžu dostať do ľudského tela vdychovaním a absorpciou a hromadiť sa v orgánoch. Mikroplasty tak boli nájdené v našich pľúcach, pečeni, slezine či ľadvinách. Plast je všade, od oblečenia až po domáce spotrebiče a dokonca sa náchádza vo veciach, kde by ste ho nečakali, napríklad v jedle.

 

Fľaše na vodu, rôzne nápoje

 

 

Ako jednotlivec môžete urobiť množstvo vecí, ktoré budú viesť k zlepšeniu životného prostredia a k odľahčeniu používania plastov, napr.

 

  • nakupujte udržateľne, vyberajte potraviny bez plastových obalov, noste si sebou opakovane použiteľnú tašku, nakupujte mieste výrobky

  • dopľnujte nádoby, aby ste znížili svoj plastový odpad a dopad na životné prostredie. Urobiť tak môžete aj kúpou znovunaplniteľných nádob na čistenie domácnosti, ktoré majú krásny a kvalitný design - https://www.renovality.sk/starter-pack-renovality-ecoclaner/

  • rieky sú priamými cestami plastových odpadov do oceánu. Pripojte sa k čisteniu rieky alebo to urobte sami. Rieka bude vyzerať krajšie a prospeje to ekosystému i oceánu.

  • Investujete do udržateľných produktov šetrných k oceánu – opakovane použivateľných hrnčekov na kávu, fľaší na vodu - https://www.renovality.sk/crystal-flasa-400-ml/ a potravinových obalov. Šetrite peniaze i oceán.

  • Vyberajte výrobky osobnej starostlivosti bez plastov. Výrobky osobnej starostlivosti sú hlavným zdrojom mikroplastov, ktoré sa dostávajú do oceánov priamo z našich kúpeľní. Hľadajte produtky s prírodným zložením, bez zbytočných chemikálií a umelých prísad.

  • atď. 

 

Znečistenie plastmi predstavuje významnú hrozbu pre našu planétu a jej obyvateľov. Zavedením systému opätovného použitia a doplňovania je možné účinne znížiť plastovú stopu. Čistá príroda začína u vás doma!

 

1080x1080_CLEAN_1_SK

 

 

CLEANER PACK - čistiaca sada obsahuje kvalitné, hliníkové fľaše s rozprašovačom a tablety, ktoré sú vhodné pre čistenie kúpeľne, skla, univerzálnu a podlahU, ktoré majú vegan zloženie. Tableta pre podlahu je pre objem 4litrov vody, a ako jediná logicky nemá fľašu. Nahradíte nimi množstvo používaných čistiacih prostriedkov v plastových obaloch, ktoré máme každy bežne v domácnosti. Pre rozpustenie tabliet postačí obyčajná voda z kohútika. Tak jednoduché. Šetrite prírodu i peňaženku. 

 

  • fľaše majú objem 500ml

  • jedna tableta vystačí pre objem 500ml

  • tablety majú vegan zloženie

  • tablety sa dajú opakovane dokupovať vo výhodných baleniach po 3 alebo 6 kusov

 

1080x1080_CLEAN_2_SK

https://www.renovality.sk/cistice/

 

Okrem tabliet pre čistenie domácnosti nájdete v štartovacej sade ešte jednu tabletu pre výrobu mydlovej peny pre umývanie rúk. Tá jediná je pre fľašu s obsahom 300 ml.

 

Porazte plastové nebezpečie! Milujme prírodu. Chráňme ju spolu. Vaše Renovality ♥

 

 

 

 

Informácie v článku čerpané z:

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/life-plastic-not-so-fantastic_sk

https://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/