Čo je komedogénny olej?

Komedogénne oleje sú tie, ktoré môžu často spôsobovať komedóny (vyrážky) a logicky nekomedogénne naopak komedóny nespôsobujú.

 

Je dôležité si uvedomiť, že nielen pleťové prípravky a ich zloženie majú vplyv na tvorbu komedónov.  Za všetkým totiž vezí hlavne typ pleti a veľkosť pórov.  Suchšia  pleť má menšie póry a tie nevylučujú toľko mazu, ktorý by mohol pomôcť vytvoriť onú "zátku".  Mastnejšia pleť má naopak póry väčšie a vylučuje viac kožného mazu.

 

Tiež typ produktu ovplyvňuje jeho komedonitu.  Čistič alebo odličovač, ktorý nechávame na pleti maximálne pár minút a potom ho zmyjeme, nemá skoro šancu napomôcť upchávaniu pórov.  Naopak sérum, krém či pleťový olej, ktorý na pleti nechávame hodiny, môže upchatiu póru napomôcť.

 

Na internete nájdete veľa tabuliek ingrediencií a ich stupňa komedogenity, pričom stupnica sa pohybuje od 0 (nekomedogénny) až do 5 (vysoko komedogenny).  Prosím, majte na pamäti, že sa nejedná o žiadne exaktné čísla a každá pleť môže reagovať na každú ingredienciu inak.  Rôzne zdroje tiež môžu uvádzať rôzne stupne komedogenity toho istého oleja.  Preto sa radšej riadim obsahom kyseliny linolovej a kyseliny olejovej v olejoch.

 

Pokiaľ ale máte zmiešanú / mastnú / aknóznu pleť, pomôže vám tento prehľad aspoň v základnej orientácii, čomu sa vyhnúť a čo naopak v pleťovej starostlivosti vyhľadávať.  Ja osobne takú pleť mám a keď sa pozerám na ingrediencie nejakého produktu, nechcem, aby obsahoval nejakú zložku, ktorá má mieru komedogenity viac ako 2 (platí nielen pre oleje, ale aj pre ďalšie ingrediencie).

 

 

 

 Stupeň komedogenity podľa odbornej literatúry