Čo je príčinou ekzému

Príčina je veľmi zložitá a multifaktoriálna. Jedná sa o geneticky komplexnú chorobu, vznikajúcu jednak v dôsledku interakcie medzi samotnými génmi nazvájom a jednak medzi génmi a vonkajším prostredím. V etiopatogenézii sa uplatňuje porucha bariérovej funkcii kože. Defekt kožnej bariéry sa považuje za primárny.

 

Porušená bariéra môže byť vstupnou bránou pre vznik senzibilizácie čo umožňuje vývoj atopického zápalu. Ďalej suchosť, iritačné látky (mydlá, detergenty,...) kontaktné a vzdúšné alergény, potravinové alergény, očkovanie, rast zubov, infekcie, stres, hormonálne a klimatické zmeny...

 

Zvýšená náchylnosť ku kolonizácii kmeňov Staphylococcus aureus prispieva k vzniku, intenzite a urdžovaniu atopického zápalu a taktiež k senzibilizácii. Je histologicky preukázane, že aj v nepostihnutej koži atopikov je určitá reziduálna dermatitída vždy prítomná.

 

Klimatické zmeny môžu taktiež zapríčiniť zhoršenie alebo znovuobjavenie atopického ekzému, najčastejšie je to pri zvýšenom potení alebo vystavení sa chlórovanej vode v bazéne, niekoho dráždi i UV žiarenie zo slniečka.

 

Bohužiaľ, ak trpíte ekzémom od detsva a neprešiel v predškolskom ani pubertálnom veku je veľká pravdepodobnosť, že v dospelosti budete určitou formou trpieť. Môže ísť skutočne iba o ložiskové prejavy ( prsty na rukách, očné okolie, atď.)

 

Pri akútnom vzplanutí sa liečbe kortikoidmi nevyhneme. Väčšinou sa indikujú 1x denne na večer na postihnuté miesta po dobu 7 – 10 dní. Podľa stavu, potom aplikácia ob deň, neskôr ob dva dni. Postupe sa vysadzuje až na udržiavaciu liečbu. Nie je vhodné ju po 7dňoch úplne vysadiť. Vždy je nutné kožu premazávať a je vhodné používať kúpeľové oleje.

 

 

Význam urdžiavacej liečby:

 

  • sprchovať sa vlažnou vodou 
  • šetriaca strava – nekorenené potraviny, vysledovať či potravinové alergény zhoršujú prejavy ekzému ( pšenica, mlieko, vajíčka, oriešky,...)
  • obmedziť stres
  • pokožku premazávať
  • vhodné je nosiť voľnejší odev z bavlny, ktorý kožu nedráždi
  • vyhnúť sa aplikácii parfémov a iných éterických olejov na koži
  • použivať SPF 50
  • po návšteve bazénu (chlorovanej vody) pokožku dôkladne opláchnuť a do 3minúť sa premazať, aby došlo k upokojeniu a hydratácii

 

Bohužiaľ neexistuje žiadny liek, ktorý by ekzém vyliečil, ale dodržiavaním režimových opatrení ho môžeme dostať pod kontrolu.

 

 

Článok spracovaný na základe odpovedí MUDr. Jankovičovej  v spolupráci s Renovality ♥