Čo vlastne znamená INCI a ako sa v tomto zozname orientovať?

 
Skratku „INCI“ ste už určite videli a zaregistrovali na začiatku každého zoznamu zložiek.  Zloženie výrobkov by pre každého z nás malo byť jedným z rozhodujúcich faktorov na kúpu daného produktu.  Prečo?  Pretože napríklad označenia "prírodné", "bio" alebo "eko" sú ľahko zneužiteľné - nie sú jasne definované.  Preto môžu niektorí výrobcovia svoj výrobok prezentovať ako prírodné alebo bio aj napriek tomu, že obsahuje iba nepatrné množstvo rastlinného výťažku, nad ktorým prevažuje celý rad látok syntetických.  Poďme si vysvetliť, čo teda skratka „INCI“ znamená a ako sa v tom orientovať.
 
 
"INCI" je skratka pre medzinárodnú nomenklatúru kozmetických prísad.  Jednoducho povedané, odkazuje na medzinárodnú smernicu pre označovanie prísad nachádzajúcich sa v kozmetike, čistiacich prostriedkoch pre domácnosť atď. INCI sa nachádza na všetkých obaloch kozmetických prípravkov, ale tiež napríklad na priložených letákoch.
 
 
INCI je obzvlášť dôležité pre osoby, ktoré vykazujú alergické reakcie na jednu alebo viac látok.  Tento zoznam ponúka alergikom možnosť skontrolovať, či výrobok neobsahuje pre nich škodlivé látky.
 
 
 
ŠPECIFIKÁCIA
 
Medzinárodne sú vyžadované nasledujúce pokyny:
 
Ingrediencie musia byť uvedené podľa ich celkovej hmotnosti v zostupnom poradíPrvou zložkou na zozname je teda to, čoho obsahuje výrobok najviac.
Látky, ktoré tvoria menej ako jedno percento celkovej hmotnosti výrobku, sa nemusia uvádzať. Pre rastlinné zložky sa často používajú latinské názvy.  Všeobecne názvy vychádzajú z latinčiny alebo z angličtiny. Použité farbivá sú všeobecne uvedené až na konci.  Neexistuje žiadne špecifikované poradie,
v ktorom sú tieto farbivá uvedené. Vône nie sú zahrnuté jednotlivo - dôvodom je, že vonná látka môže byť zložená zo 100 jednotlivých vôní.  Pokiaľ tieto vône vyvolávajú podozrenie na alergické reakcie, musia byť uvedené samostatne.
 
 
INFORMÁCIE PRE SPOTREBITEĽOV
 
INCI slúži iba ako prehľad o zložkách, výrobca nemá povinnosť vypisovať presné percentuálne údaje a často si túto informáciu zachováva ako výrobné tajomstvo.  Je možné stanoviť koncentráciu jednotlivých použitých látok.  Približné pravidlo: pri nízkych koncentráciách je menej pravdepodobné, že konkrétna látka spôsobí alergickú reakciu.
 
 
 
LÁTKY
 
Pri kozmetike existujú 3 látkové kategórie, do ktorých sa jednotlivé látky delia: aktívne zložky, pomocné látky (aditíva) a základné látky.
 

Základné látky sa prirodzene nachádzajú v pokožke.  Koža tieto látky potrebuje, aby mohla fungovať a plniť svoju ochrannú funkciu.  Najdôležitejšou zložkou sú oleje a tuky.

 

Aktívne zložky sú látky, ktoré rozvíjajú svoje účinky vedľa základných látok.  Patria medzi ne vitamíny, enzýmy a kyseliny.

 

Pomocné látky dodávajú kozmetickému prípravku ďalšie vlastnosti, ako je príjemná vôňa.  Tie sa skladajú z vonných látok, aróm, emulgátorov, konzervačných látok atď. Jednotlivé pomocné látky sa obvykle vyskytujú vo veľmi malých koncentráciách, ale vo veľkých množstvách.  Často prevyšujú počtom základných látok a účinných látok.

 

 
 
ZÁVER
 
Za nás čím menší zoznam, tým lepšie.  Snažíme sa do produktov nepridávať žiadne zbytočnosti a používať iba prírodné zložky.  Plus samozrejme je pre nás dôležité, aby produkt fungoval a mal výsledky.
 
Toto by bol základ, ktorý by mal o INCI každý užívateľ poznať.  Nabudúce sa pozrieme na látky v kozmetike zase o niečo hlbšie.
 
 
 
 
 Krásne prvé jarné dni
 
 Renovality