Desať chýb, ktorých sa možno nechtiac dopúšťate aj vy

Každý z nás občas zanedbáva správnu starostlivosť o pleť. Avšak, aj používanie najnovších kozmetických prípravkov nebude efektívne, ak zo svojho režimu nevyradíte tieto časté omyly.

Často za to môže únava, nedostatok času alebo nedostatočné informácie. Bez ohľadu na príčinu však aj drobné úpravy vo vašich každodenných zvykoch môžu zabraňovať poškodeniu pokožky, tvorbe vrások, vzniku akné a ďalším kožným problémom. Ak si prajete udržať pleť nielen krásnu, ale aj zdravú, vyvarujte sa týchto chýb vo vašej rutine!

 
 

Ruky na tvár jednoduch nepatria.

Tento zlozvyk, možno považovaný za nevinný a bezvýznamný, je v skutočnosti jedným z prehreškov , ktorého sa dopúšťame voči našej pokožke denne.  Neustále dotýkanie sa tváre počas dňa, kedy sa vaše ruky stretávajú s nespočetným množstvom povrchov – od klávesnice počítača, cez madlá v hromadnej doprave, až po zdieľané priestory a potom sa tými istými rukami dotknete tváre, premiestnite tak mikroorganizmy v podobe baktérií a nečistôt na pleť. Ak ste niekedy zažili nevítaný výskyt akné, alebo zistili, že vaša pokožka je podráždená a nevysvetliteľne červená, možno ste práve objavili následky tohto nechceného narušenia.

 

 

Do postele neodlíčená

Jednou z najčastejších chýb, ktorú si mnohé z nás občas doprajú, je zaspávať so zvyškami make - upu. Zvyšky makeupu, prachu a nečistôt sa zmiešajú s mazom a potom z vašej pokožky, zapchávajú sa tak póry a často to vedie k vzniku nevítaných hostí - akné a čiernych bodiek. Ak chcete mať zdravú pleť, čistenie je alfou a omegou, a to aj vtedy, ak make up vôbec nepoužívate. V noci sa koža zameriava na obnovu poškodených štruktúr, snažte sa preto vytvoriť pre regeneráciu tie najlepšie podmienky.

 

 

SPF každý deň

V predstavách mnohých z nás sa ochrana pred slnečným žiarením spája len s horúcimi letnými dňami, keď slnko neúprosne žiari a my sa vyberáme na pláže či do prírody. Málokomu by však prišlo na um, že SPF (Sun Protection Factor) by mal byť neoddeliteľnou súčasťou nášho denného rituálu starostlivosti o pleť, či už svieti slnko, alebo sa skrýva za mrakmi. Pravdou je, že slnečné žiarenie nás obklopuje každý deň, bez ohľadu na ročné obdobie, a s ním aj potenciálne riziko poškodenia našej pokožky. UVA a UVB lúče prenikajú do našej pokožky, aj keď sa zdá, že vonku nie je "tak slnečno". Tieto lúče sú neúnavní zlodeji, ktorí kradnú našu mladosť, pružnosť a zdravie pleti, často bez toho, aby sme si to uvedomili.

Možno si poviete, že váš denný krém alebo make-up už obsahuje SPF. To je určite dobrý začiatok, ale mnohé z týchto produktov poskytujú len minimálnu ochranu. Aby sme si boli istí, že naša pleť je chránená pred všetkými hriechmi, ktorých sa slnečné žiarenie môže dopustiť, mali by sme siahnuť po produktoch určených špecificky na ochranu pred slnkom s dostatočne vysokým SPF faktorom. Kvalitná a celoročná slnečná ochrana je tým najlepším protivráskovým produktom.

 

 

Pravidelná exfoliácia 

Mnohí z nás si možno myslia, že denné umývanie tváre je viac ako dostatočné pre udržanie pokožky v dobrom stave. Avšak, bez pravidelnej exfoliácie sa na povrchu pleti hromadí vrstva odumretých buniek, čo môže viesť k upchatým pórom, matnému vzhľadu pokožky, či dokonca k akné. Exfoliácia je teda kľúčovým krokom k zdravej, žiariacej pleti. Pomáha odhalovať novú, sviežu vrstvu pokožky, zvyšuje cirkuláciu a pomáha pleti lepšie absorbovať hydratačné krémy a séra. Ale ako všetko, aj tu platí zlatá stredná cesta. Prílišná exfoliácia môže pleti viac uškodiť než pomôcť. Môže viesť k podráždeniu, zvýšenej citlivosti a dokonca k poškodeniu ochrannej bariéry pokožky.

 

 

Zabúdate na krk a dekolt

V našom každodennom rituále krásy, kde je pozornosť venovaná najmä tvári, často nevinné časti ako krk a dekolt zostávajú opomínané. Pokožka na krku a dekolte je jemnejšia a náchylnejšia na predčasné starnutie, pigmentáciu a dehydratáciu. V dôsledku toho, keď ju necháme bez náležitej starostlivosti, môže predčasne prezrádzať naše roky. Pri starostlivosti o krk a dekolt nejde len o aplikáciu obľúbeného krému. Ide o celý rituál - od jemného čistenia, cez hydratáciu, až po ochranu pred slnečným žiarením. Začnite tým, že do svojej rutiny zaradíte produkty s antioxidačnými a regeneračnými vlastnosťami. Nezabudnite ani na krémy s SPF, ktoré ochránia vašu pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Venujte čas masážam, ktoré podporia cirkuláciu krvi a prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu produktov.

 

 

Príliš agresívny produkt či vôňa pre pleť

Častým dôsledkom používania tvrdých mydiel, obsahujúcich silné chemikálie a parfumy, je narušenie prirodzenej ochrannej bariéry pokožky.  Naša pokožka sa stáva zraniteľnou voči vonkajším nepriaznivým vplyvom. Tento stav môže vyústiť do nepriateľskej bitky s podráždením, začervenaním a dokonca akné. Produkty s vysokým obsahom alkoholu alebo príliš intenzívnymi parfumami môžu byť pre našu pokožku rovnako devastujúce. Nie je prekvapením, že vaša pokožka protestuje.  

 

Ako nájsť cestu z tohto bludného kruhu?

Prvým krokom je počúvať svoju pleť. Každá pokožka je jedinečná a má svoje špecifické potreby. Nájdenie jemných, hydratačných a vyživujúcich produktov, ktoré sú šetrné k pokožke a neobsahujú agresívne zložky, je ako objavenie pokladu. Je to úloha, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a pochopenie, no jej odmenou je zdravá, žiariaca pokožka.



Nesledujte dátum spotreby

Pleť je naším najväčším orgánom a ako každý orgán, aj ona potrebuje starostlivosť, lásku a predovšetkým kvalitné produkty. Používaním produktov, ktoré sú zastaralé, riskujeme, že našej pokožke doprajeme koktail ingrediencií, ktoré už nie sú v stave, v akom by mali byť. Tieto zložky môžu spôsobiť podráždenie, alergickú reakciu, dokonca aj dlhodobé poškodenie pokožky. Každý produkt má svoju životnosť – nielen kvôli svojej efektivite, ale aj kvôli zachovaniu bezpečnosti používania. Pri kúpe nového produktu si naň napíšte dátum otvorenia a prilepte si pripomienku niekde, kde ju určite uvidíte. Ďalšou možnosťou je využiť kozmetickú aplikáciu, ktorá vás upozorní, keď sa blíži dátum spotreby vašich obľúbených produktov.  A konečne, môžeme sa naučiť kupovať múdrejšie – zameriavať sa na menšie balenia, ktoré stihneme spotrebovať včas.



Nečistite si kozmetické štetce

Deň čo deň, lojálne slúži vašej kráse, no každou použitou vrstvou, či už púdru, tieňov alebo iných kozmetických prípravkov, sa jeho vlákna zaplňajú zvyškami, ktoré sa stávajú živnou pôdou pre baktérie. Čistenie kozmetických štetcov by malo byť súčasťou vášho beauty režimu ako pravidelné odstraňovanie makeupu pred spaním. Nevyžaduje si to veľa práce, no efekt je obrovský.

Vodu zmiešajte s jemným čističom alebo použite profesionálny čistič na štetce. Necháte štetce namočené, potom jemne vypracujete zvyšky kozmetiky a opláchnete čistou vodou. Vysušte ich v polohe smerom nadol, aby voda nezostala v strednej časti štetca, čo by mohlo viesť k jeho poškodeniu.



Osobitný ručník na tvár

Pokožka na našej tvári je výrazne jemnejšia a citlivejšia v porovnaní s ostatnými časťami tela. Vyžaduje si preto špecifickú starostlivosť a pozornosť. Keď používame rovnaký ručník pre tvár a telo, riskujeme prenos baktérií, olejov a iných nečistôt z tela na našu tvár. To môže viesť ku zvýšenej pravdepodobnosti vzniku akné, podráždenia a iných kožných problémov. Používanie osobitného ručníka pre tvár nie je len o hygiene. Je to aj o tom poskytnúť vašej pokožke najlepšiu možnú starostlivosť. Takýto ručník by mal byť jemný, aby nedráždil pokožku, a vždy dokonale čistý. Odporúča sa ho meniť alebo prať aspoň raz týždenne, aby sa zaručila čo najvyššia úroveň čistoty a ochrany.

 

 

baner na článok (33)

 

Nástrahy cieleného opaľovania

Čo je viac lákavé ako zlatistý opálený odlesk na pokožke, ktorý sľubuje príbehy letných dobrodružstiev a dychberúce západy slnka pri mori? V našej nekonečnej túžbe vyzeráť ako bohovia slnka sa však často zapletieme do nebezpečnej hry s prírodnými silami, ktorá má svoje temné stránky. A práve cielene opaľovanie patrí k najväčším hriechom, ktoré našej pokožke môžeme spôsobiť. Cielene opaľovanie je často cesta bez návratu. Poškodenie, ktoré našej pokožke spôsobíme, je často nezvratné. Vznikajú pigmentové škvrny, vrásky, strácame pružnosť kože a v najhorších prípadoch otvárame dvere kožnej rakovine.



Nezabúdajme, že príbeh našej pokožky je príbehom, ktorý sa píše každým naším rozhodnutím.



Renovality ♥