Doplnky stravy, ich kombinácie a dávkovanie

 

Doplnky stravy, vitamíny, radíme medzi mikroživiny.  Z názvu vyčítate, že sa jedná o doplnok a úplným základom je strava, teda makroživiny - bielkoviny, sacharidy, tuky.  Označenie mikro ale neznamená, že sú mikroživiny menej dôležité, naopak, zastávajú v našom tele naozaj dôležitú funkciu.  Označením mikro je skôr myslené množstvo v rádoch mikrogramov / miligramov, ktoré potrebujeme do tela dostať k zachovaniu správneho fungovania organizmu.  V dnešnej dobe nie je strava, bohužiaľ, na mikroživiny taká bohatá a u väčšiny z nás sú mikroživiny deficitné. Preto je vhodné ich prijímať práve v doplnkoch stravy.

 

Slovo vitamín sa skladá zo slov vital a amine = životne dôležité amíny.  Vitamíny sú látky, ktoré sa podieľajú na veľkom množstve biochemických procesov v tele.  Medzi ne patrí aj vitamín C, ktorý poznáme najčastejšie v spojení s podporou imunitných reakcií organizmu, ďalej sa podieľa na syntéze kolagénu a karnitínu, zastáva rolu antioxidantu a zlepšuje v čreve vstrebanie železa z potravy.  Jeho nedostatok sa môže prejaviť únavou, zníženým fyzickým výkonom, predĺženie doby rekonvalescencie, bolesťou kĺbov, krvácaním slizníc.

 

 

IMG-8930

 

 

 

 Imunita, "céčko" alebo doplnky obohatené o neho ...

 

 

ACEROLA

Acerola je slovenský názov pre malpigii, rastlinu pôvodom z tropických a subtropických oblastí.  Jej plody sa podobajú čerešni a sú bohatým prírodným zdrojom vitamínu C. Acerola má 20-30x vyššiu koncentráciu vitamínu C ako pomaranč.

 

Minimálna denná dávka vitamínu C pre zdravého dospelého človeka je 2000 mg, hornou bezpečnou hranicou je 3000 mg, v prípade zdravotných problémov sa môže dávka ešte zvýšiť.  V tomto smere je najvhodnejšia konzultácia s lekárom.

 

Vitamín C sa radí medzi vitamíny rozpustné vo vode.  To znamená, že sú z potravy ľahko absorbované, zároveň sa ale v organizme príliš dlho neukladajú, preto je ich pravidelný príjem podstatný.  Jeho nadbytok sa vylučuje močom, preto nehrozí predávkovanie - je pomerne vzácne a väčšinou nie je toxické.

 

Naša Acerola je 25% extrakt, takže v 400 mg Aceroly je 100 mg vitamínu C. Nebojte sa teda brať aj viac, ako 2 kapsuly denne a kombinovať s betaglukanom, ktorý taktiež Acerolu obsahuje.  Niekto si hovorí ... "Prečo brať ale Betaglukan, keď už užívam Acerolu, nebude to príliš?" Naozaj nie.  Je potrebné si uvedomiť, že každý onen doplnok plní inú svoju funkciu a obsahuje iné látky alebo odlišný ich pomer.  To hovorím všeobecne, o všetkých doplnkoch.

 

Príklad: Keď si denne vezmeme 2 kapsuly Aceroly a 2 kapsuly betaglukanu, sme na 225 mg vitamínu C. Ďalej ho môžeme prijať aj zo stravy - jeho vysoký obsah nájdete hlavne v ovocí a zelenine.  Betaglukan je zase odlišná látka, ktorá taktiež zastáva v organizme svoju významnú úlohu - o tom si povieme nižšie.

 

Acerolu užívajte ideálne počas jedla.  Práve preto, že ide o vo vode rozpustný vitamín (neuchováva sa v organizme na rozdiel od vitamínov rozpustných v tukoch), je vhodné ho užívať v menších, ale častejších dávkach.

 

 

BETAGLUKÁN

Betaglukány boli objavené začiatkom 20. storočia v lišajníku, neskôr aj v jačmeni.  Betaglukán je v posledných desaťročiach vedou skúmaný z hľadiska jeho schopností zvyšujúcich obranu organizmu proti bakteriálnym a parazitným chorobám.  Betaglukán treba vyberať čo najčistejší a ideálne ho konzumovať spoločne s vitamínom C a resveratrolom.  Betaglukány majú naozaj široké využitie, ktoré z dôvodov nariadenie nie je možné uvádzať, ale určite odporúčame si o ňom zistiť viac!

 

My Vám môžeme ponúknuť náš Betaglukan s mimoriadne vysokou čistotou 90% a ako je povedané vyššie, je obohatený aj práve o vitamín C a Resveratrol.  Získava sa modernými technologickými postupmi z kvasinky pivnej.

 

Užívajte 1 kapsulu denne, ráno na lačno a v prípade potreby, napríklad ak sa snažíte podporiť svoj imunitný systém voči chrípke či prechladnutí, zvýšte dávku na 2-3 kapsuly denne.  Ak zabudnete ráno na lačno, užite 20 minút pred alebo 30 minút po jedle.

 

 

VITAMÍN D3

Vitamín D je zásadným doplnkom stravy, ktorý by mal mať doma každý.  Bežne si ho telo tvorí vďaka slnečnému žiareniu, avšak obzvlášť v chladných mesiacoch, keď toho slniečka toľko nie je, je vhodné ho dopĺňať práve prostredníctvom suplementu.

 

Medzi hlavné úlohy pôsobenia vitamínu D v tele patria: metabolizmus kostí, vývoj a fungovanie svalov, podpora imunitného systému, ochrana ciev.  Jeho nedostatok sa teda môže prejavovať bolesťou svalov a hlavy, slabosťou a únavou, zhoršenou koncentráciou, oslabenou imunitou a ďalšími prejavmi.

 

Vitamín D sa konkrétne radí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, preto je vhodné ho užívať počas príjmu tučného jedla (najčastejšie s obedom) a zapiť dostatočným množstvom tekutín.  Môžete ho kombinovať aj s ostatnými doplnkami stravy. Navyše je obohatený o Acerolu, vitamín C prírodného pôvodu.

 

 

ŽENSKÝ PRVOK FE

Železo je v tele veľmi dôležitý prvok pre tvorbu červených krviniek a červeného krvného farbiva.  Hemoglobín zaisťuje okysličovanie organizmu, prenášanie kyslíka z pľúc do ostatných tkanív, tým zvyšuje aj jeho odolnosť a výkonnosť.  Ide o proces, ktorý je zásadný pre ľudskú existenciu.

 

V prípade, že máte železa málo, trpíte na chudokrvnosť, pretože sa tvorí menej červeného krvného farbiva a tým nie je organizmus dostatočne okysličovaný.  Prejavuje sa únavou, zvýšenou potrebou spánku, apatiou, znížením sily, apod.

 

Železo je ďalej vhodné dopĺňať v čase menštruácie, tehotenstva a dojčenia, rekonvalescencie, u detí v období rastu, pri dospievaní alebo v pokročilom veku.  Aké množstvo, pri akom období dopĺňať, zvážte so svojím lekárom.

 

Vstrebateľnosť nášho Železá je podporená vitamínom C z prírodného zdroja.  Železo odporúčame dopĺňať na lačno, cca 30 minút pred jedlom.  

 

 

IMG-1990

 

 

 

 

Ďalšie vitamíny, minerály, stopové prvky ...

 

RENOHAIR MAXIMAL & VLASY, KOŽA NECHTY

Prevažne deficitným stopovým prvkom býva zinok, ktorého nedostatok býva často spájaný s problémami s pleťou a nadmerným padaním vlasov.  POZOR ALE AJ NA JEHO NADBYTOK!

 

Tieto dva doplnky zámerne uvádzam dohromady, pretože chcem podotknúť, že menej je niekedy viac.  Niekto si povie: "Kúpim si oba, aby mi vlasy rástli ešte viac a vyzerali ešte lepšie." TIETO DVA DOPLNKY NEODPORÚČAME KOMBINOVAŤ a to práve z toho dôvodu, že by to pre dennú dávku mohlo byť už príliš, vzájomne by sa rušili a to už by pre telo dobré nebolo.

 

Poviem to teda tak.  Pokiaľ chcete starostlivosť komplexnejšie, stavte na produkt Vlasy, koža, nechty.  Ak sa chcete zamerať primárne na vlasy, siahnite po Renohair Maximal.  Pokojne to môžete urobiť aj tak, že po doužívaní VKN začnete užívať RM a potom zase nadviažete.  Oba produkty sú vhodné na dlhodobé užívanie.  Zloženie si môžete naštudovať v popise produktu.

 

 

ZELENÝ ČAJ

Asi Vás napadá otázka ... "Aký je teda rozdiel medzi tým, že vypijem hrnček zeleného čaju, alebo že prehltnem túto kapsulu?" Ide totiž o silný extrakt zeleného čaju, takže ak by ste chceli tobolku nahradiť vyluhovaným čajom, museli by ste vypiť denne okolo 3  litrov.  Pohodlnejšie asi bude varianta prehltnúť kapsulu, ale záleží na vás.

 

Zelený čaj odporúčam zaradiť do Vašej rutiny, pretože cieli nielen na imunitný systém, ale vďaka jeho antioxidačným účinkom pomôže rozžiariť pleť.

 

Z dôvodu prirodzeného obsahu teínu neodporúčame užívať v tehotenstve a pri kojení.

 

 

ŽENSKÁ POHODA

Tento doplnok je založený na obsahu esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie sám vytvoriť.  Ak teda bojujete so spánkom, alebo sa chcete jednoducho uvoľniť, za skúšku nič nedáte a môžete dať šancu doplnením látok, ako je L-trypofan, extraktu z harmančeka, medovky, zeleru a ďalších.  Možno poznáte pre zlepšenie spánku aj melatonín, ale pozor, jedná sa o hormón, po ktorom by sa malo siahať len naozaj v najnutnejších prípadoch a keď už, tak by sa mal užívať krátkodobo.  Ženská pohoda je šetrná forma a dá sa užívať dlhodobo.

 

 

LUTEIN

Najnovší produkt z rady doplnkov stravy.  Je výnimočný v tom, že obsahuje FloraGLO® Luteín a Zeaxantín OPTISHARP® od americkej spoločnosti DSM a to v ideálnom pomere 5: 1.  Ďalej zinok a vitamín A pre udržanie kvality normálneho zraku.

 

Vzhľadom na obsah 10 mg zinku by som neodporúčala kombinovať s produktom Vlasy, koža, nechty, obsahujúci tú istú látku v množstve 15 mg. Kombináciu s Renohair Maximal nevidím ako problémovú, pretože obsahuje 6,22 mg zinku, spolu teda okolo 16 mg.

 

 

 

KEDY, AKO A ČO:

 

RÁNO / NALAČNO                                                                           

Renohair

Betaglukan

Zelený čaj

Vlasy, koža, nechty

 

 V PRIEBEHU DŇA / S JEDLOM                                                     

 Acerola 

 Vitamín D3                                                                                                                       

 Luteín

           

VEČER / pred spaním                                                                 

Vlasy, koža, nechty

Ženský prvok Fe

Ženská pohoda

 

 

Zhrniem to tak, že každý doplnok stravy má iné svoje benefity a netreba sa desiť mať zrána v dlani viac druhov kapsúl / tabletiek.  Záleží na pomere látok a na ich denných dávkach vhodných pre naše telo.  Z našich doplnkov sa neodporúča kombinovať iba Vlasy, koža, nechty s Renohair Maximal alebo Vlasy, koža, nechty a Luteín.  Tabuľka je pre rýchly prehľad a orientáciu kedy daný doplnok stravy užívať.  Množstvo kapsúl pre dennú dávku potom nájdete v popise produktu a v jeho rozmedzí sa orientujete podľa vlastných potrieb.  Každé telo je individuálne a každý chce zacieliť na niečo iné.

 

V tomto článku ste sa dozvedeli odpovede a vysvetlenia k najčastejším otázkam, ktoré nám píšete.  Pokiaľ Vás ešte niečo napadá, neváhajte sa nám ozvať, radi odpovieme a priebežne môžeme informácie do článku dopĺňať.

 

 

 

 Majte sa krásne a hlavne pevné zdravie!

 

 

 

 Vaša Renovality ♥