Esenciálne oleje

Esenciálne oleje sú často používané v aromaterapii, čo je forma alternatívnej medicíny, ktorá využíva výťažky z rastlín k podpore zdravia a pohody.  Aromaterapia určite nevylieči daný problém, ale môže pomôcť v snahe vyrovnať sa s príznakmi.

 

Esenciálne oleje sú zlúčeniny extrahované z rastlín, ktoré zachytávajú vôňu a chuť rastliny alebo "esenciu".  Vznikajú destiláciou (parou / vodou) alebo mechanickými spôsobmi, ako je lisovanie za studena.  Spôsob výroby olejov je dôležitý, pretože éterické oleje získané chemickými procesmi nie sú považované za pravé éterické oleje.

 

Esenciálne oleje majú veľa spôsobov využitia.  Veľa ľudí ich používa na prevoňanie svojich domovov alebo napríklad na osvieženie bielizne.  Používajú sa aj ako prírodné vône v kozmetike a vo vysoko kvalitných prírodných produktoch.  A čo viac, bolo zistené, že by mohli poskytnúť bezpečnú a ekologickú alternatívu k umelým repelentom proti komárom.

 

Vôňa z esenciálnych olejov môže stimulovať oblasti nášho limbického systému, čo je časť nášho mozgu, ktorá hrá úlohu v emóciach, správaní, čuchu a dlhodobej pamäti.  Je tiež zaujímavé, že limbický systém sa výrazne podieľa na vytváraní spomienok, čo vysvetľuje, prečo nám známe vône môžu vyvolať spomienky alebo emócie.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2917081/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15157428/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23072843/

 

 

Druhov esenciálnych olejov existuje veľa, z ktorých každý má vlastnú jedinečnú vôňu a potencionálne prínosy pre daný problém.

 

Tu sú niektoré z nich:

 

Úzkosť a stres: levanduľa, neroli, mandarinka, bergamot

 

Problémy so spánkom: levanduľa, harmanček, ylang, jazmín, majorán, bergamot

 

Menštruačné a menopauzové problémy: čierne korenie, grapefruit, zázvor, pelagórie, šalvia

 

_VHP2175

 

 

Tu je pohľad na dôkazy, ktoré sa týkajú niektorých bežných zdravotných problémov, na liečbu ktorých boli použité éterické oleje a aromaterapia:

 

STRES a úzkosť

Odhadom 43% ľudí, ktorí majú stres a úzkosť, používa nejakú formu alternatívnej terapie, ktorá pomáha zmierniť ich príznaky.

 

Počiatočné štúdie ohľadom aromaterapia boli celkom pozitívne, mnohé naozaj ukázali, že niektoré vône esenciálnych olejov môžu vedľa tradičnej liečby fungovať.

 

Je však ťažké vykonávať zaslepené štúdie a vylúčiť predsudky.  Mnoho recenzií na účinky éterických olejov na zmiernenie stresu a úzkosti bolo preto nepresvedčivých.

 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26473822/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849536/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21309711/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10962794/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20614803/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10962794/

 

 

BOLESTI HLAVY a migrény

Nedávne štúdie spozorovali zníženie bolesti hlavy po aplikácii mäty piepornej a levanduľového oleja na kožu.

 

Ďalej nasvedčuje, že aplikácia zmesi harmančeka a sezamového oleja na spánky môže pomôcť pri bolesti hlavy a migréne - tradične sa používa v Perzii.

 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8805113/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238714/

 

 

SPÁNOK a nespavosť

Jedna recenzie skúmala 15 štúdií o éterických olejoch a spánku.  Väčšina štúdií ukázala, že vôňa levanduľového oleja mala pozitívne účinky na spánkové návyky.

 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24720812/

 

IMG-1304

 

 

Ako správne vybrať esenciálne oleje

 

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o produkty z neregulovaného odvetvia, môže sa kvalita a zloženie esenciálnych olejov veľmi líšiť.  Pri výbere majte na pamäti nasledujúce tipy:

 

Čistota - hľadajte olej, ktorý obsahuje iba aromatické rastlinné zlúčeniny bez prísad alebo syntetických olejov.  Čisté zvyčajne v zložení uvádza botanický názov rastliny.

 

Kvalita - skutočné esenciálne oleje sú tie, ktoré boli extrakčným procesom zmenené najmenej.  Vyberajte oleje bez chemikálií, ktoré boli extrahované destiláciou alebo mechanickým lisovaním za studena.

 

Reputácia - samozrejme zohráva úlohu aj povesť a skúsenosti s danou značkou.

 

 

Bezpečnosť použitia

 

Niektoré oleje, najmä s vysokým obsahom fenolov, môžu spôsobiť podráždenie a nemali by sa na pokožku používať bez toho, aby boli kombinované so základným olejom - ide napríklad o škoricu.

 

Pred použitím esenciálneho oleja by ste si mali urobiť najskôr test na malej pokožke tela.  Pokiaľ nedôjde do 24 hodín k žiadnej reakcii, môžete daný produkt bez problémov používať.  Ak pocítite počas 24 hodín nepríjemné pocity, okamžite si miesto umyte mydlom a teplou vodou.  Niekedy môže byť daný olej na vás príliš silný - v takom prípade môžete zriediť 10 kvapiek esenciálneho oleja a 1 polievkovú lyžicu nosného oleja, ktorým môže byť napríklad olej jojobový, z pšeničných klíčkov, argánový, ...

 

Prehĺtanie esenciálnych olejov sa neodporúča, pretože by to mohlo byť škodlivé, v niektorých dávkach aj smrteľné.

 

Veľmi málo štúdií skúmalo bezpečnosť esenciálnych olejov pre tehotné a dojčiace, preto sa obvykle odporúča vyhýbať sa im.  Aj tak ale existujú niektoré, čo sú považované za bezpečné pre použitie počas prenatálnej masáže alebo metódou difuzéru.  Pokiaľ máte záujem používať esenciálne oleje počas tehotenstva, porozprávajte sa o tom pred použitím s vašim lekárom či pôrodnou asistentkou.

 

 

 

Pohodový deň praje Renovality