Kedy pomôže horčík

Tiež sa cítite unavení a vyčerpaní? Možno by vás to ani nenapadlo ale príčionou môže byť nedostatok horčíku. Jeden z najdôležitejších minerálov si totiž telo nedokáže vyrobiť samo, a preto je potreba mu ho dodať.

 

Pozrime sa spoločne, ako na to:

Viacerí z nás sa domnievajú, že horčík potrebujú len výkonnostní športovci ako prevenciu proti kŕčom a ostatní jeho doplňovanie nemusia riešiť. Opak je však pravdou, prísun horčíku by si mali strážiť všetci, pretože jeho nedostatok výrazne zníži kvalitu života. Bez horčíku by sme boli ako telo bez duše, bolela by nás hlava a zle by sme spali. Chytali by nás kŕče (predovšetkým počas spánku), mali by sme problémy s tlakom, nervovou sústavou a kosťami.

 

Horčík alebo magnézium je taká sivá eminencia nášho organizmu, ktorá ovplyvňuje 300 biochemických reakciív tele. Je štvrtým najčastejším minerálom v tele a viac než polovicu jeho množstva by sme objavili v kostiach, zbytok potom v svaloch, tkanive, krvy a ostatných telesných tekutinách. Zjednodušene by sa dalo povedať, že ho potrebuje každá naša bunka, pretože horčík sa podiela na enzymatických reakciách slúžiacich k vyprodukovaniu energie. Ovplyvňuje taktiež správnu funkciu svalov a nervovej sústavy.

 

PRE VIAC ENERGIE

Potreba horčíku stúpa nielen po náročnej fyzickej aktivite ( a je jedno či bežíme maráton, ideme horskú túru alebo sekáme drevo na zimu), ale i po vyčerpávajúcom dni v práci. A čo si budeme vravieť, stres je v súčastnosti na dennom poriadku. Pri telesnej i duševnej námahe spotreba horčíku stúpa priemerne o 20 %, a preto je nutné ho pravidelne doplňovať.

Bohužiaľ až tretina ľudí u nás trpí jeho nedostatkom (hypomagnezií) a len málokto túto skutočnosť rieši. Únavu, náladovosť a vyčerpanie totiž prisudzujú hektickej dobe a nenapadne ich, že by to mohla mať na svedomí taktiež nízka hladina horčíku. Viacmenej aj tí, ktorí sa cítia relatívne v pohode, by na horčík zabúdať nemali, pretože tento prvok priespieva k lepšej regenáricii, znižuje únavu a napomáha správnemu fungovaniu nervovej sústavy a svalov. Vďaka nemu si udržíme v dobrom stave kosti i zuby a v neposlednom rade sa budeme cítiť plní energie.

 

2nd Album (2)

 

 

 

Z TANIERA NESTAČÍ

Odporúčaná denná dávka horčíku je 300 až 400 mg. Teoreticky by ste mohli toto množstvo pokrýť čiste zo stravy a potravin bohatých na horčík, ako sú napríklad banány, strukoviny, orechy, avokádo alebo horká čokoláda. Problém však je, že obsah horčíku v plodinách klesá. K tomu sa pridáva jeho nízka vstrebateľnosť zo stravy. Odborníci uvádzajú, že z jedla dokáže telo „vytiahnúť“ približne len 30 % horčíku. Keď k tomu navyše pripočítame, že si radi „pochutnáme“ na priemyslovo upravených potravinách s nízkym obsahom horčíku, dáme si nejaký ten pohárik alkoholu, čoho zlikvidovanie je „horčíkovo náročné“, že sme pod tlakom a vedieme uponáhľaný životný štýl, nemôže horčík čiste z pokrmov stačiť k pokrytiu jeho potreby v organizme. Preto sa odporúča doplňovať tento dôležitý minerál i potravinové doplnky, ktoré sú ponúkané ako zlúčeniny pre lepšiu vstrebateľnosť alebo doplnené o vitamíny (napríklad B6).

 

 

Viete, že horčík sa vstrebáva rovnako aj pokožkou?

Áno, jedná sa o transdermálnu formu horčíka - vstrebáva sa cez kožu. V porovnaní s orálnymi formami má transdermálna forma jednu z najvyšších vstrebateľností. Výhodou vstrebávania cez kožu je aj to, že obchádza prechod tráviacim traktom, čo niektorí z vás uvítajú, pretože určite niekto máte skúsenosť, že vás požitie orálnej (nekvalitnej) formy horčíka "prehnalo".

Cez pokožku sa dostane do krvného riečišťa a následne k bunkám. Môže sa stať, že po aplikácii bude pokožka štípať/páliť a prvých pár aplikácii môže mať za následok nepríjemné brnenie. V takom prípade skúste vydržať aspoň 20 minút a v závislosti na vašej voľbe môžete olej zotrieť vlhkým ručníkom.

 

 

_VHP8607

https://www.renovality.sk/horcikovy-olej-200-ml-rozprasovac/

 

 

Čas od času si môžete si dopriať aj relaxačný kúpeľ v epsomskej soli. Táto prírodná látka s vysokým obsahom horčíku pomáha odburávať stres, upokojuje nervový systém, zmierňuje bolesti chrbta a končatín, uvoľnuje svalové napätie a pomáha zbavovať telo škodlivín.

 

Na trhu je magnézium k dostaniu buď vo forme klasických tabliet, šumivého nápoja, kozmetického oleja alebo sypkého prášku, ktorý sa dá konzumovať bez zapíjania. Je len na vás, ktorá forma vám vyhovuje v aplikácii najviac,

 

Renovality