Kyseliny v skincare, ako si vybrať tú správnu a jej využitie

KYSELINY.... pre niekoho strašiak, iní si bez nich už nedokážu predstaviť pravidelnú rutinu!

 

 

Účinky kyselín sú skutočne mimoriadne a ich zaradenie do skincare rutiny vám pomôže dosiahnúť výborných výsledkov. Jediné čo musíte vedieť je zorientovať sa v nich ako ich správne používať.

 

KYSELINA HYALURONOVÁ – najznámejšia a snáď najpoužívanejšia kyselina, ktorú nájdete aj v našich dvoch sérach. Nachádza sa prirodzne v každom ľudskom tele a napomáha kolagénu udržať vodu v pokožke. Jej schopnosť je teda hydratovať, pretože dokáže na seba viazať až 1000 násobok svojej vlastnej váhy, Dôležitý je dostatočný pitný režim, inak fungovať nebude, nemala by totiž čo na seba viazať.

 

 

 

IMG-2758

https://www.renovality.sk/kozmeticke-oleje/hyaluronove-serum-50-ml-s-davkovacom/

 

 

 

KYSELINA SALICYLOVÁ – patrí k najúčinnejším antibakteriálnym látkam, radí sa medzi BHA kyseliny. Má rovnaké exfoliačné účinky ako AHA kyseliny, ale navyše sa dokáže dostať do vnútra póru, odkiaľ zvláda odstrániť nečistoty, odumreté bunky a zapúzdrené sébum.(čo sú čierne a biele bodky, následne vznik akné) nerozpúšťa sa vo vode ale v tukoch, je teda kľúčová pre mastnú pleť a v boji proti akné. Dokáže ľahko preniknúť do vnútra póru, kde ho čistí. V pleti navyše podporuje správny kolobeh buniek a pôsobí protizápalovo. Vďaka tomu, že aktívne pôsobí na enzýmy, zodpovedné za produkciu mazu, redukuje negatívne a viditeľné prejavy mastnej pleti.

 

Mastná pleť ju bude milovať, zato ostatné druhy pleti by mohla trochu vysušovať. Dôležité je spomenúť, že po jej použití sa pokožka stáva citlivou na slnko, opäť spomeniem moje milované SPF, ktoré je potrebné používať.

 

KYSELINA GLYKOLOVÁúčinná v boji proti vráskam. Patrí do skupiny AHA kyselín, z ktorých má najmenšie molekuly, čo znamená že preniká do pleti najrýchlešie a najhlbšie. Podporuje tvorbu kolagénu, napomáha k vyhladeniu jemných liniek a vrások a sťahuje póry. Má rýchly účinok, daňou za to však môže byť nepríjemné podráždenie pleti. Neodporúča sa ju používať na citlivú, podráždenú alebo narušenú pleť. Zo začiatku sa odporúča siahnúť po jej slabšej koncentrácii a nepoužívať ju denne. Taktiež pri jej používaní je koža citlivá na slnko, používanie SPF je nutnosť.

 

KYSELINA MLIEČNAsuchá pleť ju bude milovať. Patrí taktiež medzi AHA kyseliny ale má väčšie molekuly ako kyselina glykolová., čo znamená, že nepreniká tak do hĺbky a používa sa k regulácii pH. Pri jej používaní jej doprajte čas, neuvidíte prevratné výsledky ako u iných exfoliačných kyselín. Pracuje ale pomalšie, čím sa vyhnete zase podráždeniu pleti a môžete ju lepšie kombinovať s ďalšími produktmi v starostlivosti o pleť. Ak by ste chceli predsa len docieliť je výraznejšíeho efetku, skúste ju kombinovať s kyselinou glykolovou alebo s antioxidantmi. Aj tu uplatí pravidlo o ochrane pleti pred UV žairením, teda SPF je opäať nutné.

 

KYSELINA MANDLOVÁ – je jednou z najznámejších AHA kyselín, svojimi vlastnosťami však skôr pripomína BHA kyseliny. Má pozitívne účinky na pigmentácie spôsobené slnkom, dosahuje podobných výsledkov ako kyselina glykolová ale bez začervenania a podráždenia pleti. Podobné závery vykázali aj štúdie týkajúce sa redukcie melazmy (hyperpigmentácia, ktorá sa vyskytje hlavne na tvári, chrbte nosu alebo nad hornou perou).

 

Molekuly kyseliny mandlovej sú dvakrát tak veľké ako molekuly kyseliny glykolovej. Väčšie molekuly = výhra pre citlivú pleť. Ako jediná z AHA kyselín pomáha reduktovať nadbytok pigmentu na povrchu pleti a zároveň zabraňuje tvorbe melaninu v hrubších vrstvách kože.

 

Vďaka väčším molekulám, ktoré prechádzajú do pleti pomalšie a rovnomernješie si dokáže poradiť aj s akné, dokáže redukovať populáciu niektorých známych a potencionálne nebezpečných baktérií a7ko sú napríklad escherichia coli či zlatý stafylokok. Má antibakteriálne účinky. Pomáha s reguláciou kožného séba. Dôležité je dávať si pozor na koncentráciu kyseliny a pozor taktiež na UV žiarenie.

 

Vďaka svojmu exfoliačnému pôsobeniu zlepšuje vzhľad jemných rýh a vrások, zlepšuje textúru pleti, ktorú vyhladzuje. Oproti už spomínanej kyseline glykolovej nespôsbuje také podráždenie a začervenanie, zlepšenie pleti je postupné a udržateľné.

 

Kyselina mandlová je vhodná nie len na pleť s akné a rozšírenými pórmi, ale je prospešná aj pre pleť normálnu, zrrelšiu a aj na atopický ekzém.

 

AHA kyseliny – sú rozpustné vo vode a reagujú s ich molekulami v hornej vrstve kože. Pri ich aplikácii dochádza k narušeniu väzieb, ktoré držia odumreté bunky na jej povrchu. Urýchli exfoliáciu buniek, na povrch sa ľahšie dostanú nové, ktoré sú pripravené pdo tými starými. Nové bunky lepšie odrážajú svetlo, pleť tak pôsobí mladším a rozjasneným dojmom.

 

BHA kyseliny – majú taktiež exfoliačné účinky, ale dokážu navyše preniknúť do vnútra póru a vyčistiť ho. Majú antibakteriálne vlastnosti a dokážu redukovať podráždenie. Perfektne sa hodia pre pleť mastnú a aknóznu.

 

PHA kyseliny – poly-hydroxy kyeliny by mali byť prínosom hlavne pre citlivú pleť. V porovnaní s AHA kyselinami majú veľké molekuly, takže sú schopné pracovať iba na povrchu pokožky. Výhodou je, že v dôsledku toho nemôžu dráždiť hlbšie vrstvy kože. Najznámejší je glukonolakton, ktorý funguje zároveň ako antioxidant, chráni pleť pred voľnými radikálmi, posiluje jej obranyschopnosť a pomáha udržaž elasticitu v pokožke. Ďalším príkladom je kyselina laktobionová, ktorá bráni znehodnoteniu kolagénu vo vnútri pleti a tým predchádza vzniku vrások a podporuje pevnosť kože.

 

Vaše Renovality 

 

 
 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie