Látky v kozmetike - bežne používané prísady

Ľudia od pradávna používali kozmetiku na zlepšenie svojho vzhľadu a starostlivosti o svoje telo.  Starí Gréci, Egypťania a Rimania poznali make-up a kozmetické výrobky a používali ich buď na ochranu pokožky, alebo na zvýraznenie svojich rysov.  Rýchlo vpred o niekoľko tisíc rokov a kozmetika je populárnejšia ako inokedy.
 
 
 
Krémy, pleťové mlieka, dezodoranty, šampóny, make-up sú len niektoré z kozmetických produktov, ktoré väčšina z nás denne používa.  Vzhľadom na to, že máme na výber toľko možností, zásobujeme naše kúpeľňové skrinky a kozmetické stolíky najrôznejšími make-upmi a predmetmi osobnej starostlivosti, ktorými sa skrášľujeme a vďaka ktorým sa lepšie cítime vo svojom tele.
 
 
 
Ľudia kozmetické produkty jednoducho milujú, ale málokto sa tiež zaujíma o to, čo vlastne obsahujú.  Takže veríme, že je čas ísť do zákulisia kozmetiky, aby sme na túto tému vniesli trochu svetla. 
 
 
 
 
 
 
IMG-1742
 
 
 
 
 
Bežné prísady používané v kozmetike
 
Teraz k časti, kde konečne rozlúštime záhadu a zistíme, čo väčšina kozmetických produktov obsahuje.  Aj keď sú v súčasnosti na trhu tisíce kozmetických produktov, z ktorých každý obsahuje svoju jedinečnú zmes, kde mnohé majú dlhé a ťažko vysloviteľné názvy, väčšina produktov má množstvo spoločných zložiek.  Zameriame sa teda na zoznam týchto zložiek a vysvetlení, aký je ich účel.
 
 
 
Voda
 
Voda je pravdepodobne najbežnejšou zložkou kozmetických produktov, a preto sme ju umiestnili na začiatok zoznamu.  Voda sa používa ako základ mnohých kozmetických produktov, od krémov a čistiacich prostriedkov po šampóny a dezodoranty, takže ju uvidíte ako hlavnú zložku na mnohých etiketách produktov.  Často sa používa ako hlavné rozpúšťadlo na rozpustenie mnohých ďalších zložiek v produkte.
 
 
 
Emulgátory
 
Emulgátory označujú kategóriu prísad, ktoré sa používajú na to, aby sa iné prísady neoddeľovali pri formulácii produktu.  Veľa kozmetických produktov obsahuje zložky, ktoré sa navzájom nemiešajú – ako je voda a olej.  Tu prichádzajú do hry emulgátory ako Laureth-4, polysorbáty a cetylsulfát draselný, aby udržali prísady pohromade a vytvorili homogénnu a rovnomernú konzistenciu.
 
 
 
Konzervačné látky
 
Konzervačné látky predstavujú veľmi dôležitú triedu prísad, s ktorou je už mnoho ľudí oboznámených.  Ich účelom je predĺžiť trvanlivosť kozmetických produktov, pretože majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré zabraňujú pokazeniu produktov.  Bez konzervačných látok by bola trvanlivosť mnohých obľúbených kozmetických produktov oveľa kratšia a museli by sme ich oveľa častejšie vymieňať.
 
 
 
Zahusťovadlá
 
Ako názov napovedá, zahusťovadlá sú prísady, ktoré majú čo do činenia s konzistenciou.  Pri formulácii produktu nevedie kombinácia použitých zložiek vždy k príjemnej alebo elegantnej konzistencii.  Preto sa používajú zahusťovadlá – na nápravu týchto problémov zvýšením konzistencie, objemu a viskozity kozmetických produktov.  Xantánová guma, želatína, cetylalkohol alebo oxid kremičitý sú bežné zahusťovadlá používané v kozmetickom priemysle.
 
 
 
Zmäkčovadlá
 
Zmäkčovadlá sú zložky, ktoré majú zmäkčujúci účinok na pokožku, takže ich nájdete v mnohých krémoch, mliekach a balzamoch.  Fungujú tak, že na pokožke vytvárajú ochranný film, ktorý zadržiava vlhkosť vo vnútri, a tým znižujú stratu vody.  Vďaka tomu sú zmäkčovadlá ideálne na obnovu a ochranu kožnej bariéry.
 
 
 
Toto by boli základné látky, ktoré nájdete pravdepodobne na zadnej strane mnohých kozmetických produktov.  Nabudúce sa pozrieme napríklad na aktívne látky, ktoré posúvajú našu rutinu zase o level vyššie.
 
 
 
Renovality