Marhuľový olej

V období leta je to proste musthave, pretože už máme odskúšané, že krásne upokojuje a vyživuje pokožku po slniečku a pomáha na spáleniny.  Ak ste ho ale počas leta nestihli spotrebovať, nezúfajte.  Máme tu jeseň, obdobie suchých rúk, ekzémov ... a práve na tieto problémy s vysušením pokožky funguje Marhuľový olej tiež skvele.  Plánujete, že pôjdete na tetovanie a neviete, čím potom kožu mazať?  Odpoveď je zase Marhuľa!  A sú to práve vaše skúsenosti, ktoré nám píšete a vďaka ktorým zisťujeme ďalšie zázraky tohto oleja.  Rozhodli sme sa preto vaše recenzie nasdílet, nech sa prípadne môžete inšpirovať, na čo všetko môžete daný olej použiť.  Ale najskôr si ho poďme trochu predstaviť ...

 

 

MARHUĽOVÝ OLEJ

 

Marhuľový strom je široko pestovaný na severnej pologuli, aj keď sa predpokladá, že pochádza z Číny.  Tento listnatý strom môže narásť až do 12 metrov a má hustý baldachýn srdcovitých listov.  Vytvára svetlo ružové kvety a mäkké mäsité plody, ktoré obsahujú tvrdú jamu, v ktorej je uložené jadro.  Tento olej sa získava lisovaním jadier marhúľ za studena a obsahuje približne 58-66% kyseliny olejovej, 29% kyseliny linolovej, 4-6% kyseliny palmitovej a 0,5-1% kyseliny linolenovej.

 

Olej je teda tvorený prevažne kyselinou olejovou a linolovou, čo sú nenasýtené tuky, ktoré majú známy prínos pre pokožku i vlasy.  Kyselina olejová pomáha udržiavať vláčnosť a žiarivosť, zatiaľ čo kyselina linolová dodáva vlhkosť, ktorá sa ľahko vstrebáva, pretože sa podobá prirodzenému kožnému mazu, ktorý naša pokožka produkuje.

 

Marhule dozrievajú v júli a auguste, čo z nich robí letné ovocie spojené s predstavami o letných prázdninách a slnku.  Vo svete kozmetiky však neexistuje žiadne špecifické obdobie pre marhule.

 

Marhuľový olej je mimoriadne všestranný a k pokožke šetrný olej, ktorý tvorí základ mnohých kozmetických produktov.  Olej je len mierne mastný, rýchlo sa vstrebáva a je vhodný aj pre citlivú pokožku.  Olej sa používa pre svoje zvlhčňujúce, vyživujúce a upokojujúce účinky v produktoch pre starostlivosť o pokožku, taktiež v starostlivosti o vlasy (býva i súčasťou šampónov), v masážnych olejoch a je vynikajúci v starostlivosti o detskú pokožku.  Pokožka je po jeho použití jemná a pružná.

 

 

 

 VAŠE SKÚSENOSTI:

 

 

IMG_3922

IMG_3923

IMG_3925

IMG_3926

IMG_3927

IMG_3928

 

 

RECEPT: MARHUĽOVÉ ŠATôČKY

 

 

Ingrediencie na krém, ktorý si pripravíme deň vopred:

 

1 hrnček mlieka

 

2 lyžice vanilkového cukru

 

1 lyžica vanilkovej arómy

 

2 vaječné žĺtky

 

2 lyžice kukuričného škrobu

 

1 lyžica masla

 

 

Ingrediencie na pečivo:

 

6 štvorcov z lístkového cesta (cca 13x13 cm)

 

2 plechovky konzervovaných marhúľ (12 polovíc marhúľ)

 

1 vajce

 

¼ hrnčeka marhuľového lekváru

 

 

V strednom hrnci ohrejeme hrnček mlieka, pridáme dve lyžice vanilkového cukru a lyžicu vanilkovej arómy a necháme variť.

 

Do väčšej misy vložíme 2 vaječné žĺtky, 2 lyžice kukuričného škrobu a vyšľaháme do žltej pasty.  Pomaly do zmesi nalievame mliečnu zmes a počas toho šľaháme.  Následne zmes precedíme do čistého hrnca a varíme na miernom plameni.  Miešame, kým zmes nezhustne a nevznikne "pudingová" konzistencia.  Zoslabíte plameň, pridáme lyžicu masla a vmiešame.

 

Hmotu premiestnime do misy a prekryjeme potravinovou fóliou, ktorá by sa mala dotýkať cesta.  Necháme cez noc v chladničke.

 

Na pomúčenej linke rozvaľkáme lístkové cesto a rozkrájame na 6 štvorcov.  Štvorec si položíme do tvaru diamantu a doprostred dáme dve lyžice krému, ktorý sme si pripravili deň vopred.  Vezmeme dve polovičky marhúľ a položíme z oboch strán k rohu naproti sebe.  Zvyšok plochy potrieme rozšľahaným vajcom.  Dva prázdne rohy položíme do stredu cez seba.  V tomto momente by mali byť viditeľné iba marhule, krém nie.  Vonkajšiu časť cesta taktiež potrieme vajcom.

 

Šatôčky položíme na plech vyložený papierom na pečenie.  Rúru si rozohrejeme na 180 ° C a pečieme po dobu 20-25 minút dozlatista.

 

Po vybratí z rúry necháme pečivo mierne vychladnúť a medzitým si v hrnci ohrejeme marhuľový lekvár, aby sa rozpustil a zkvapalnil.  Hotové šatôčky potrieme džemom, čo vytvorí lesklý povrch.

 

 

IMG_3921

 

Dobrú chuť!