Moringa, známa ako najzdravšia rastlina sveta

 

Moringa je radená medzi superpotraviny. Je to najvýživnejšia rastlina na svete a je špecifická tým, že všetky jej časti, od koreňov až po kvety sú určené na konzumáciu. Obsahuje cez 90 rôznych vitamínov, minerálov, proteínov, antioxidanty, omega oleje a dokonca:

 

  • 25 krát viac železa ako špenát

 

  • 15 krát viac draslíku ako banány

 

  • 9 krát viac proteínu než jogurt

 

  • 17 krát viac vápniku než mlieko

 

  • 10 krát viac vitamínu C než červené hrozno

 

Dodáva energiu, zvyšuje výdrž, pomáha znižovať únavu, depresiu a stres.

 

Moringa olejodárna (moringa olifera) je pôvodom z Himaláje ale postupne sa rozšírila do ďalších tropických a subtropických zemí Ázie, Afriky a Ameriky.

 

Rastie veľmi rýchlo. Za priaznivých podmienok dokáže narásť až 6m za rok, kvitne už od prvého roku a produkuje semená. Je to nenáročný strom, ktorý vo svojej domovine dosahuje výšku až 12 metrov, si šírkou kmeňu cca 30 cm, ale pretože sa zrezáva býva menší.

 mceclip0

(Zdroj: cz.pinterest.com) 

 

Známa je aj je prezývka „chrenový strom“ vďaka koreňu, ktorý sa využíva ako náhrada chrenu (vo veľkom množstve môže byť dokonca jedovatý). Kvety má bielej farby, príjemne voňajú. Využívajú sa do šalátov, polievok a omáčiek, podobne ako listy. V Afrike a Indii sú listy Moringy bežne konzumované, dokonca aj ako surové.  Listy sa tiež sušia a melú na prášok. Ich konzumácia je veľmi zdravá.

 

Plody Moringy sú tobolky v tvare lusku, sú pripravované podobne ako fazuľové lusky.  Po dozretí plodov, semienka z luskov pražia a konzumujú ako oriešky. Práve tieto semienka sú bohaté na oleje. Lisuje sa z nich olej, ktorý je využívaný v kozmetike, ale aj kuchyni.

 mceclip1

(Zdroj: cz.pinterest.com) 

 

ZASAĎ SI MORINGU

 

Keď sa o Moringu začnete zaujímať viac, hlavne s jej pozitívnými účinkami na naše zdravie a výživu, zatúžite ju mať doma. Vypestovať ju v kvetináčí by sa vám  mohlo podariť, keď ho  umiestnite na teplé, slnečné miesto, kľudne priamo nad radiátor. prípadne zasadíte v skleníku. Semienká odporúčam najprv na prých 48hodín namočiť do vody. Potom sa zasadia cca 1cm hlboko do zeminy zmiešanou s pieskom. Môžete použiť substrát aj pre kaktusy. Vyklíčiť by vám mohla cca do 14 dní ale môže to trvať aj dlhšie.


mceclip2 

TIP  MORINGOVÝ ČAJ

Ak ste si zasadili vlastnú moringu, môžete jej listy vysušiť, rozdrviť a máte kompletnú potravinu. Má pre organizmus blahodárne účinky.
Listy sa usušia a buď sa rozomelú na prášok, alebo sa z nich pripravuje nálev, ktorý má nie tak intenzívnu ale príjemnú, bylinnú chuť.

Použite 2 čajové lyžičky na hrnček. Zalejte 80 ° C vodou, nechajte lúhovať 5 minút pod prikrytou šálkou a následne preceďte.

mceclip0-1