Očné okolie vyžaduje špeciálnu starostlivosť

Rýchly a stresujúci životný štýl, pozeranie do obrazoviek, žmúrenie a každodenná mimika dáva našim očiam poriadne zabrať. Oblasť okolo očí začne vykazovať známky stárnutia pravdepodobne najskôr, pretože ide o kožu veľmi jemnú a viac náchylnú k tvorbe vrások. Rolu hrajú rôzne faktory – od prostredia cez stravovanie až po genetiku.

 

 

O očné okolie by sme sa tak mali začať starať čo najskôr a veľmi starostlivo. Pokožka okolo očí je až 10-krát tenšia a jemnejšia, ako pokožka v iných častiach tváre. Naše oči cez deň veľa pracujú. Žmurkneme asi 15-20 krát za minútu (asi 900-1200-krát za hodinu). Taktiež sťahujeme svaly okolo očí, keď sa smejeme, plačeme alebo zaostrujeme. Tieto samotné pohyby vedú k tvorbe jemných liniek a vrások. Rolu hrajú rôzne faktory – od prostredia cez stravovanie až po genetiku.

 

 

NAJČASTEJŠIE PROBLÉMY

 

OPUCH

Vačky pod očami sa tiež nazývajú „aegyo sal“, čo v kórejčine znamená detský tuk, petože môžu pôsobiť nevinne a v detstve celkom roztomilo. So zvvyšujúcim vekom sa však môžu zväčšovať. V našich lícach dochádza k strate tuku, čo spôsobuje, že vaše očné okolie je opuchnuté a unavené.

 

Redukovať opuch môže pomôcť dostatočný spánok a pitný režim. Môže vám pomôcť, ak budete svoje produkty skladovať v chladničke a skúste hľadať tieto zložky:

 

  • Kofeín

  • Polyfenoly

  • Peptidy

 

 

 

TMAVÉ KRUHY

Tmavšia farba v okolí očí môže pôsobiť veľmi unavene. Tmavé kruhy sú z veľkej časti ovplyvnené geneticky. Môžu byť spôsobené aj tenšou pokožkou, cez ktorú presvitajú cievy okolo očí. Ku vzniku hyperpigmentácie môže prispieť aj vystavovanie pleti slnečnému žiareniu, čo vedie k ukladaniu kožného pigmentu melanínu do pokožky.

 

Bojovať proti hyperpigmentácii v okolí očí pomôžu tieto zložky:

 

 

 

 

JEMNÉ VRÁSKY

Mimiku tváre používa každý z nás, takže jemné linky a vrásky v okolí očí sú úplne normálnou a bežnou súčasťou života každého z nás. So zvyšujúcim vekom sa však znižuje elasticita kože, čo môže viesť k výraznej tvorbe liniek a vrások a k ich rýchlejšej tvorbe.

 

Okrem dostatočnej hydratácie môžete siahnúť po zložkách, ktoré podporujú tvorbu kolagénu. Najlepšími zložkami sú:

 

 

 

 

TIPY NA STAROSTLIVOSŤ O OČNÉ OKOLIE

 

ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Spánok je jednou z najdôležitejších vecí pre zdravie pokožky. Je preto nevyhnutné spať každú noc aspoň šesť hodín. Keď je telo vyčerpané zvnútra, prejaví sa to aj navonok a často sú to ako prvé práve oči a ich okolie. I v prípade boja proti vráskam je dôležité jesť vyváženú stravu. Vitamíny C, A či E sa často používajú v produktoch starostlivosti o pleť, preto je vhodné ich dostatočne konzumovať aj v strave. Podľa odborníkov existuje silná súvislosť medzi vyváženou stravou a pevnejšou pokožkou.

 

 

HYDRATÁCIA

Hydratácia okolia očí býva často podceňovaná. Samozrejmosťou by mal byť kvalitný hydratačný krém/sérum, najlepšie taký, ktorý je pre túto oblasť určený. Pokožka okolo očí obsahuje onmnoho menej mazových žliazok, ako iné časti kože. To znamená, že nemá schopnosť sa sama hydratovať. A je to dôvod, prečo sa v okolí očí ľahšie tvoria vrásky.

 

Odborníci spravidla nedajú dopustiť na produkty obsahujúce kyselinu hyaluronovú, ktorá na seba dokáže veľmi efektívne viazať vodu a výborne tak hydratuje pleť. Okrem toho dokážu účinne pomôcť aj krémy či séra s obsahom peptidov a vitamínom C a K. Ak je vaše očné okolie veľmi suché, môžete siahnuť po maskách, ktoré okamžite rozžiaria a hydratujú.

 

 

TVÁROVÁ JÓGA

Eliminovať vrásky okolo očí môže pomôcť v poslednej dobe čím viac populárnejšia tvárová jóga. Ta pri správnom prevedení dokáže posíliť viečka aj svaly očného okolia, rovnako zamedziť vytváraniu vačkov či kruhov pod očami.

 

 

OCHRANA PRED SLNKOM

Dermatológovia varujú pred prílišným vystavovaním slnku a fajčením, pretože oba tieto faktory sú doslova magnetom na vrásky. Širokospektrálny opaľovací krém je preto neoddeliteľnou súčasťou každej rutiny. Aj keď je vonku zamračené. UVA lúče prechádzajú aj cez oblaky a môžu poškodzovať pokožku. Nezabúdajte si tento krém aplikovať aj na horné viečka. Taktiež je dôležité chrániť oči používaním slnečných okuliarov a vyhnite sa používaniu parfumovaných opaľovacích krémov, ktoré môžu oči dráždiť.

 

 

Aj keď čas vrátiť nemôžeme, môžeme podniknúť kroky, ktoré stárnutie spomalia a uržia pokožku okolo očí zdravú a žiarivú.