Prečo je dôležité doplňovať horčík

V modernom svete, kde je životný štýl často hektický a stravovacie návyky nie sú ideálne, je dôležité nezabúdať na dostatočný prísun základných minerálov. Horčík je jedným z tých prvkov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v širokom spektre telesných funkcií a jeho dostatočné množstvo je nevyhnutné na udržanie dobrého zdravia.



Čo je to horčík a kde ho môžeme nájsť?

Horčík je štvrtý najrozšírenejší minerál v ľudskom tele a je potrebný pre viac ako 300 enzymatických reakcií. Nachádza sa v mnohých potravinách vrátane zelenej listovej zeleniny, orechov, semien, celozrnných výrobkov a strukovín. Hoci sa horčík nachádza v mnohých bežných potravinách, nedostatok tohto minerálu nie je v populácii zriedkavý, často v dôsledku nevhodnej stravy alebo zníženej schopnosti organizmu vstrebávať horčík.



Prečo je horčík taký dôležitý?

1. Podpora funkcie svalov a nervov

Horčík je nevyhnutný pre správnu svalovú kontrakciu a relaxáciu. Pôsobí ako prirodzený blokátor vápnika, ktorý pomáha regulovať nervové impulzy a predchádzať kŕčom a svalovému napätiu.

2. Energetický metabolizmus

Tento minerál je kľúčový pre tvorbu adenozíntrifosfátu (ATP), hlavného zdroja energie v našich bunkách, a preto je nevyhnutnou zložkou pre každodennú energetickú funkciu a výkonnosť.

3. Zdravie kostí

Približne 60 % horčíka v tele sa nachádza v kostiach. Spolu s vápnikom a fosforom pomáha horčík udržiavať silné a zdravé kosti a znižuje riziko osteoporózy.

4. Kontrola hladiny cukru v krvi

Horčík zohráva úlohu pri regulácii inzulínu a pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre prevenciu cukrovky 2. typu.

5. Podpora duševného zdravia

Existujú dôkazy, že horčík môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie vrátane zníženia úzkosti a podpory lepšieho spánku.



Čo sa deje pri nedostatku horčíka?

Nedostatok horčíka môže viesť k celému radu zdravotných problémov vrátane svalových kŕčov, únavy, nespavosti, migrén, vysokého krvného tlaku, srdcovej arytmie a dokonca aj depresie. V závažných prípadoch môže byť nedostatok spojený s chronickými ochoreniami, ako je osteoporóza, cukrovka a srdcové ochorenia.



Ako zabezpečiť dostatočný príjem horčíka?

Zvýšenie príjmu potravín bohatých na horčík je prvým krokom na zabezpečenie dostatočného príjmu tohto minerálu. Medzi potraviny s vysokým obsahom horčíka patria napríklad:

- Tmavá čokoláda
- Avokádo
- Orechy a semená (najmä tekvicové semená, mandle a kešu oriešky)
- Strukoviny (napríklad šošovica, fazuľa a sója)
- Tofu
- Celozrnné obilniny
- Niektoré ryby (napr. losos a makrela)
- Banány


Ak strava neposkytuje dostatok horčíka, užitočným doplnkom je doplnok horčíka.

 

Renovality Horčík s vitamínom B6

Renovality prináša na trh Horčík Maximal, ktorého jedna vegánska kapsula ponúka optimálnu dávku 161 mg elementárneho horčíka a 2 mg aktívnej formy vitamínu B6, známeho ako pyridoxal-5-fosfát (P-5-P). Výber bisglycinátu horčíka ako hlavnej zložky nie je náhodný. Táto forma horčíka je známa svojou vysokou vstrebateľnosťou, ktorá dosahuje až 80 %.

Čo to znamená pre užívateľa? Každá kapsula dodá telu viac horčíka, ktorý je pripravený plniť svoje dôležité funkcie. Symbióza horčíka a vitamínu B6 v jednej kapsule znamená synergický efekt, ktorý zvyšuje účinnosť oboch látok.

Vitamín B6 pomáha zvyšovať účinnosť horčíka a jeho využitie v organizme, vďaka čomu je Magnesium Maximal produktom, ktorý je oveľa viac ako len obyčajný doplnok stravy. Prínosy horčíka pre organizmus sú rozsiahle a zahŕňajú podporu funkcie svalov a nervov, kardiovaskulárneho zdravia, normálneho stavu kostí a podporu imunitného systému.

Všetky tieto výhody sú teraz dostupné v jednoduchej, prírodnej a bezpečnej forme, ktorá je vhodná pre každého, vrátane vegánov a tých, ktorí uprednostňujú geneticky nemodifikované výrobky. Renovality Magnesium Maximal je odpoveďou na rastúcu potrebu účinného a ľahko užívateľného zdroja horčíka. Či už ste aktívny športovec, pracujúci profesionál alebo len niekto, kto hľadá spôsob, ako zlepšiť svoje celkové zdravie a pohodu, toto je produkt, ktorý by nemal chýbať vo vašej každodennej rutine.

 

baner na článok (21)


Záver

Horčík je nevyhnutný na udržanie zdravého tela a mysle. Jeho význam by sa nemal podceňovať a mal by byť súčasťou každodennej stravy. Udržiavanie vyváženej stravy bohatej na horčík môže viesť k lepšiemu fyzickému zdraviu, duševnej pohode a celkovej kvalite života.