Aké sú typy pleti, ako poznať svoj typ pleti, praktické rady a tipy

Aby ste vedeli určiť príčinu suchosti pleti, lesku, alebo akné a následne zvoliť vhodnú starostlivosť je dôležité poznať váš jedinečný typ pleti!

 

Prečo je dôležité vedieť si určiť TYP PLETI?

 

Poznanie vášho typu pleti je kľúčové pre zvolenie správnej starostlivosti. Nesprávne produkty môžu zhoršiť problémy s pokožkou. Pamätajte, každá pleť je jedinečná a môže sa meniť s časom alebo pod vplyvom faktorov ako strava, klíma a hormóny.

 

Naše pokožky sú rovnako rozmanité ako sme my sami. Poďme sa spoločne pozrieť na ich základné rozdelenie a hlavné znaky:

 

Normálna pleť

Tento typ pleti považujeme za ideálny a väčšinou znesie všetky kozmetické produkty. Vyskytuje sa prevažne u mladých ľudí. Pokožka je často vyvážená, ani suchá, ani mastná, má jemný a hladký povrch, jemne štrukturovaná bez fliačkov, vad a viditeľných pórov. Na teplotné zmeny reaguje primerane a produkuje len prirodzené množstvo mazu. Normálna pleť rovnako ako akákoľvek iná pleť stárne a môžu sa na nej začať objavovať vrásky. Pokiaľ tomu chcete predchádzať voľte produkty s hydratačným účinkom alebo v prípade prvých vrások produkty proti vráskam.

 

 

Suchá pleť

Na pohľad pôsobí ako veľmi tenká, krehká a bledá. Nemá žiadny mastný lesk, čo svedčí o tom, že mazové žľazy pracujú nedostatočne. Býva často popretkávaná krvnými vlásočnicami. Majiteľky suchej pleti môžu často pociťovať pnutie, svrbenie a veľmi citlivo regauje na výkyvy teplôt, UV žiarenie, klimatizáciu atď. Suchá pleť netrpí toľko na akné, jej majiteľky majú vyšší sklon k tvorbe vrások a citlivosti. Určite vyhľadávajte produkty pre suchú a citlivú pleť, chráňte ju. Narušený ochranný lipidový film môže viesť k atopii.

 

Popraskané žilky tzv. kuperóza sú popraskané malé vlásočnice, ktorú sú súčasťou cievnej sústavy. Na popraskané žilky trpia väčšinou ľudia, ktorí majú jemnú a krehkú pleť. Objavujú sa buď lícach, nose alebo na celej tvári. Sklon k tvorbe žiliek sa prejavuje už v destve. Príčinou sú dedične slabé cievy. Pokiaľ je koža pôsobením teplôt alebo emócií silne prekvená, kapiláry sa rozťahujú a potom následne zužujú. Pritom sú podporované pružnými vláknami tkaniva. Ak sa oslabí pružnosť tkaniva (dedičnosť, stárnutie), zostanú steny ciev trvalo rozšírené a sú viditeľné na povrchu kože. Príčinou praskliniek môže byť alkohol, káva, slnko či vietor.

 

 

Citlivá pleť

Vzniká pri narušení prirodzenej kožnej bariéri a s tým súvisí možnosť prenikania dráždivých látok. Zdravá pleť má za úlohu udržať rovnováhu a chrániť pred vonkajšími vplyvmi (slnko, vietor, zima....)Zároveň je jej dôležitou fukciou regulovanie hladiny hydratácie, čo sa u citlivej pleti nedeje a stráca tak schopnosť zaisťovať stabilitu a priepustnosť regulácie tekutín a taktiež nie je schopná zachovávať si pružnosť a pevnosť.

 

Citlivá pleť reaguje na všetky vonkajšie vplyvi, napr. suchý vzduch, klimatizácia, stres, slnko....ale zároveň môže reagovať na niektoré zložky v kozmetike a čistiacich prostriedkoch. Pleť je napätá, podráždená, vysušená, červená a môže svrbieť. Môže sa jednať buď o dlhodobý problém, alebo len o sezónnu záležitosť.

 

 

Mastná a zmiešaná (kombinová) pleť

Pôsobí hrubším dojmom, je lesklá, s rozšírenými pórmi a náchylná na akné. Mastnú pleť spôsobujú príliš aktívne mazové žľazy, ktoré sa prejavujú mastnými a lesklými plochami na tvári, predovšetkým v tzv. T-zóne (čelo, nos, brada) pričom líca môžu byť typom pleti normálnej alebo suchej. Tieto problémy môžu byť niekedy paradoxne spôsobené prehnaným čistením pleti a používaním nesprávnych, dráždivých produktov, napr. pleťovej vody s vysokým obsahom alkoholu. Veľa komerčných produktov, ktoré majú za úlohu odmastiť pleť v skutočnosti spôsobia to, že mazové žliazky produkujú ešte viac mazu, aby tak vyrovnali silné odmastenie. Čím sa dostanete do začarovaného kruhu. Činnosť mazových žliaz podlieha aj hormonálnym zmenám, mastná pleť sa môže stať problémom už od puberty. Mastná pleť má ale jednu výhodu - pomalšie stárne a pôsobí hladším dojmom, pretože nadbytočný maz pokožku drží hydratovanú a pružnú.

 

 

Problematická

Pleť bojuje s akné, boľavými akné, čiernymi komedónmi či rozšírenými pórmi. Často má nejednotný tón. Problematická pleť sa môže v priebehu života vyskytnúť aj kôli hormonálnym zmenám (puberta, tehotenstvo) alebo aj v dôsledku zlého životného štýlu.

 

Problém s akné si zažije počas života prakticky každý. Často sa objavujú v puberte, ale môžu sa vyskytnúť kedykoľvek. Vyskytujú sa predovšetkým na tvári, chrbte či hrudníku. Vyrážky sa neodoporúča vytláčať, môžete si predĺžiť ich hojenie, zhoršiť zápal a zarobíte si na pigmentové fľaky či jazvičky, ktorých sa ťažko zbavuje. Akné môže podporiť fajčenie, alkohol, káva či čaj, alebo aj čokoláda.

 

Komedóny sú čierne bodky, ktoré vznikajú tým, že sa v póroch nahromadí kožný maz a upcháva ich, ale môže to byť dané aj geneticky. Objavujú sa najčastejšie na nose a brade.

 

 

Zrelá pleť

Jedná sa o stav pleti a nie typ, ktorý sa začína prejavovať stárnutím pleti vekom. Proces stárnutia už začína pred tridsiatkou. Videteľné zmeny sú okolo 50-teho roku. Pokožka stráca elasticitu, je čím ďalej tým tenšia a dehydratovaná. Má nepravidelný farebný tón. Je obzvlášť dôležité pleť udržiavať a vyživovať vhodnými produktami, ktoré dokážu pleti dodať potrebné vitamíny, živiny a antioxidanty.

 

Rozjasňuje pleť

 

 

Ako poznať váš typ?

Najlepší čas na to, aby ste zistili váš typ pleti, je ráno predtým, ako aplikujete akékoľvek produkty. Očistite si tvár a počkajte hodinu. Ako sa vaša pleť cíti a vyzerá?

 

 

  • Normálna: cíti sa pohodlne, nie je ani napätá, ani mastná.

  • Suchá: môže cítiť nepohodlie, pnutie, pozorujete suché miesta.

  • Mastná a zmiešaná: (často býva aj problematická ): lesklá, možno aj s novými vyrážkami, mastná T-zóna, ale líca sú normálne alebo dokonca suché. Veľakrát má nejednotný tón.

     

    Urobte si jednoduchý test:

    Opláchnite si tvár obyčajnou vodou, osušte ručníkom a nepoužívajte žiadny krém. Počkajte cca 30 - 60 minút. Pripravte si 4 kúsky natrhaného papierového kapesníku a priložte ho na čelo, nos a bradu a na jedno líce na cca 5 minút. Pokiaľ kapesník nepôjde odlepiť, máte mastnú pleť.

 

 

Starostlivosť pre každý typ pleti

 

  • Normálna:  Udržujte ju vyváženú s ľahkými hydratačnými krémami a pravidelným čistením.
  • Suchá: Zamerajte sa na hydratáciu, vyhľadajte bohaté krémy a oleje, chráňte ju!
  • Mastná, kombinovaná a problematická: Používajte ľahké, nekomedogénne produkty a toniká, ktoré regulujú produkciu mazu. Pri kombinovanej budete možno potrebovať používať rôzne produkty pre rôzne oblasti tváre.
  • Citlivá: vyžaduje si špeciálnu starostlivosť ochranu pred vonkajšími vplyvmi
  • Zrelá: správnym ošetrovaním a pravidelnou kozmetickou starostlivosťou môžete tento proces čiastočne spomaliť 

 

 

 

Regulerné hodnotenie a prispôsobenie vašej rutiny je rovnako dôležité, ako poznáť váš základný typ pleti. Buďte k svojej pleti láskaví a ona vám to vráti svojím zdravým vzhľadom!

 

Vaše Renovality ♥