Prečo používať SPF - ochranný krém i v zime

Slnko je zdrojom energie a mnohých dôležitých životných procesov. Vďaka slnečnému žiareniu si naše telo dokáže vytvárať napr. dôležitý vitamín D. A hoci v zime môže byť jeho teplo menej intenzívne, jeho svetlo - a spolu s ním aj UV žiarenie - nás dosahuje stále. A práve tu prichádza na rad dôležitosť SPF krému aj v zimnom období.

 

UV žiarenie, teda ultrafialové žiarenie, je ako tichý návštevník, ktorý prichádza bez pozvania a môže napáchať škody, ak ho necháme bez dozoru. Toto žiarenie sa delí na dva hlavné typy, ktoré nás ovplyvňujú:

 

UVA a UVB lúče

 

UVA žiarenie ( AGING – starnutie)

UVA lúče sú ako dlhodobí nájomníci, ktorí spôsobujú starnutie pokožky a dlhodobé poškodenie, keďže prenikajú hlboko do kože. Vytvára voľné radikály a môže byť príčinou vzniku rakoviny kože. Intenzita UVA žiarenia je počas celého dňa i roka konštatná a pôsobí neustále. Môže prenikať aj cez oblaky a sklo, preto je dôležité používať slnečnú ochranu každý deň, a tak predchádzať dlhodobému poškodeniu pleti.

 

UVB žiarenie (BURNING - spálenie)

UVB lúče na druhej strane, sú ako nevítaní hosťia, ktorí pôsobia najmä v horných vrstvách pokožky a môžu spôsobiť spálenie pokožky a poškodenie bunkovej DNA. UVB sa zároveň spolupodieľa na tvorbe vitamínu D. Intenzita UVB kolíše vplyvom počasia či ročného obdobia, a teda je rovnako intenzívna.

 

Krém s SPF (Sun Protection Factor) v zime áno alebo nie?

 

Áno, jednoznačne áno. Sneh a ľad odrážajú až 80% UV žiarenia, čo znamená, že aj v zimnom období môže byť vaša pokožka vystavená takmer rovnakému množstvu UV lúčov ako v lete na pláži. Takže, keď sa v zime vyberiete na lyže alebo len na prechádzku v mrazivom dni, SPF krém by mal byť vašim verným spoločníkom.

 

Výhody používania SPF sú nesporné. Predstavuje štít proti neviditeľným útokom UV lúčov, pomáha predchádzať spáleniu pokožky, znižuje riziko rakoviny kože a chráni pokožku pred predčasným starnutím. To znamená, že SPF nie je len o ochrane, ale aj o zachovaní mladistvého vzhľadu.

 

Ako by sa mal SPF krém používať?

 

Pomyslite na SPF krém ako na zimný kabát pre vašu pokožku. Ako si pred odchodom von oblečiete kabát, tak by ste mali aplikovať ochranný krém. Nanášajte ho aspoň 30 minút pred vystavením sa slnku a nezabudnite na to, že ho je potrebné obnovovať každé dve až tri hodiny, a častejšie, ak sa potíte alebo ak ste v kontakte s vodou.

 

Tipy na ochranu pokožky pred slnkom v zime:

 

  1. Nezabudnite na ochranu tváre, uší, krku a rúk, ktoré sú často odkryté

     

  2. Noste ochranné oblečenie, ako sú čiapky s okrajmi a rukavice.

     

  3. Využívajte slnečné okuliare s UV filtrom, aby ste ochránili svoje oči.

  4. Aj v zimných mesiacoch sa snažte vyhýbať slnku v jeho najintenzívnejších hodinách, medzi 10. a 16. hodinou.

 

 

Najlepšie krémy s SPF na zimu sú tie, ktoré sú vodeodolné, majú širokospektrálnu ochranu (UVA/UVB) a majú SPF aspoň 30. Vyberte si krém, ktorý je vhodný pre váš typ pokožky a nezabudnite, že aj v zime potrebujete krém, ktorý nezanecháva na pokožke mastný film a je komfortný na nosenie.

 

Zimné mesiace môžu byť pre pokožku náročné, ale s pravidelným používaním SPF krému a vhodnou starostlivosťou, môžete svoju pokožku udržať zdravú a krásnu. Slnko je náš životodarný spoločník, no ako každý dobrý vzťah, aj ten s ním vyžaduje určitú opatrnosť. Buďte pripravení a užívajte si zimné radovánky s vedomím, že vaša pokožka je dobre chránená.

 

 

Vaše Renovality ♥