Akné, prečo sa tvoria a ako s nimi bojovať

Akné, jeden z najrozšírenejších kožných problémov nielen v období puberty, ale tiež v dospelosti.  Akné sa objavuje najmä na miestach, kde je najviac mazových žliaz - teda tvár, ramená, chrbát, hruď, v podpazuší alebo na zadku.  Akné môže byť zápalové alebo nezápalové, prípadne sa môže objaviť aj kombinácia oboch.  Pri niektorých typoch akné si môžeme pomôcť aj sami, ale závažnejšie prípady vyžadujú návštevu dermatológa.

 

 Príčin, prečo sa akné tvorí, môže byť hneď niekoľko:

 

nadmerná produkcia kožného mazu (výraznú úlohu hrá genetika)

 

hormonálna nerovnováha

 

* baktérie (napr. neumývané štetce na makeup, príliš dlho používaná posteľná bielizeň, dotýkanie sa tváre špinavými rukami)

 

 * zarastené folikuly

 

 * menštruačný cyklus

 

 * zlá životospráva (nevyvážený jedálniček, stres, fajčenie, nedostatočný pitný režim)

 

 * nadmerné potenie vďaka fyzickej záťaži

 

 * pobyt v prašnom a horúcom prostredí

 

 * niektoré lieky

 

 

 Základom v boji proti akné je určenie typu pleti a akné.  Podtypy akné zahŕňajú:

 

 * čierne komedóny (otvorené)

 * biele komedóny (uzavreté)

 * červené (zapálené)

 

 

NEZÁPALOVÉ AKNÉ 

 

Nezápalové akné zahŕňa čierne a biele komedóny - obvykle nespôsobujú opuchy.  Čierne a biele komedóny vznikajú, keď sú póry upchané kombináciou kožného mazu a odumretých buniek pokožky.  U čiernych zostáva horná časť póru otvorená a výsledkom je charakteristická čierna farba viditeľná na povrchu.  Pri bielych sa horná časť póru uzatvára.

 

 

 

ZÁPALOVÉ AKNÉ

 

Zápalové akné zahŕňa červené opuchnuté vyrážky.  Hoci kožný maz a odumreté kožné bunky prispievajú k zápalovému akné, môžu hrať úlohu pri upchávaní pórov i baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekciu hlboko pod povrchom kožePapuly sú tvrdé upchaté póry, ktoré sú jemné na dotyk a koža okolo je zvyčajne ružová.  Pustuly sú na rozdiel od papuly naplnené hnisom, hrbolčeky vychádzajú z kože, sú obvykle červenej farby a často majú žlté alebo biele hlavy.  Uzlíky sa pri ďalšom podráždení zväčšujú a sú na rozdiel od papúl a pustúl hlbšie pod kožou.  Cysty sú kombináciou baktérií, kožného mazu a odumretých kožných buniek a sú hlbšie pod povrchom ako uzlíky - jedná sa o najväčšiu formu akné a zvyčajne výsledkom závažnej infekcie.  Návšteva dermatológa je už viac ako nutná.  Výsledkom tohto typu akné je najpravdepodobnejšie jazva.

 

 

Tipy, ako bojovať s akné:

 

Najmiernejším typom sú teda čierne a biele komedóny.  Fungujú na ne skvele predovšetkým retinoidy a kyselina salicylová.

Základným krokom v starostlivosti o pleť u akné a celkovo je pravidelné čistenie pleti vhodnou kozmetikou.  Pleť sa má čistiť 2x denne, a to ráno a večer - pre zvolenie správneho produktu pre vás si môžete prečítať tento článok: https://www.renovality.sk/blog/ako-postupovat-v-starostlivosti-o-plet/

 

Správny režim starostlivosti o pleť pomáha udržiavať pokožku zdravú a zabraňuje vzniku akné.  Raz týždenne zaraďte do starostlivosti JEMNÝ peeling, aby ste sa zbavili odumretých buniek pokožky.

 

Dôležitou súčasťou starostlivosti o aknetickú pleť sú hydratačné produkty.  Jedny z najdôležitejších sú prípravky obsahujúce SPF, ktoré zabránia vzniku pigmentácií, rozšírených pórov a predčasnému starnutiu pleti.

 

Cez deň si dávajte pozor, aby ste sa nedotýkali tváre špinavými rukami.

Starostlivo vyberajte produkty vhodné pre vašu pleť a nie menší pozor si dávajte pri výbere makeupu.

Vymačkávánie vyrážiek nechajte skôr na kozmetičke.  Tiež si raz za mesiac doprajte u kozmetičky celkové profi ošetrenie.

 

Dbajte na vyváženú stravu a prísun vitamínov a minerálov.  Vzťah stravy a akné nie je úplne jasný a stále sa o ňom diskutuje.  Jedno je ale isté - vzťah medzi stravou a akné je úzky.  Ako hovorí zakladateľ modernej medicíny Hippokrates: "Nech je tvoje jedlo tvojím liekom a tvoj liek nech je tvojím jedlom".  Jediné, čo môžem odporučiť je, aby bola strava vyvážená a telo malo dostatok vitamínov a minerálov.  Existujú štúdie, že akné môže spôsobiť nadmerné množstvo mliečnych výrobkov, jednoduchých cukrov a fastfoodov v jedálničku.  POZOR!  Nadmiera!  Určite to neznamená, že by sa mali mliečne výrobky a cukry z jedálnička úplne vyradiť - teda iba na odporúčanie lekárom.  Čo sa týka doplnkov stravy, tak určite zinok, omega 3 mastné kyseliny (skvelá je ich kombinácia so zinkom) alebo zelený čaj (prírodné antioxidanty v ňom podporujú dosiahnuť normálne, žiarivej pleti) a tiež vitamín D.

 

Pitný režim udržuje vaše telo a pokožku dobre hydratovanú.  Mali by ste denne vypiť 300-400 ml čistej vody na 10 kg telesnej hmotnosti.

Nezabudnite, že stresové situácie sa môžu na našej pleti prejaviť taktiež.  Stres je častým spúšťačom akné.  Preto obohaťte svoj denný rituál počúvaním hudby, hýbte sa, cvičte, meditujte, skúste nové koníčky.  Skrátka venujte sa sami sebe tak, aby ste upustili paru.

Dostatočný a kvalitný spánok - regenerácia nervového systému, zníženie stresu, podpora imunity ... asi nie je potrebné sa ďalej vyjadrovať.  Určite ste niekedy zaregistrovali, že sa vám pleť zo dňa na deň zmenila a vyzerala horšie napríklad po prehýrenej noci.  :)

 

Produkty Renovality vhodné na aknetickú pleť:

 

ODLIČOVACIE SÉRUM: čistenie pleti

LEVANDUĽOVÁ a HARMANČEKOVÁ VODA: dočistenie pleti, hydratácia počas dňa, upokojenie

HYALURÓNOVÉ SÉRUM: základ pod každý olej ráno aj večer - zaisťuje hydratáciu a je pre všetky typy pleti

PLEŤOVÝ OLEJ s retinolom: vyššie zmienené retinoidy majú priaznivý vplyv pri boji s akné - viac sa dozviete v tomto článku

TEA TREE: lokálne na vyrážky

 

 

Oleje podľa typu pleti a našich skúseností:

 

MASTNÁ - Hroznový olej, Vlašský olej, Bazový olej, Rakytníkový olej, Squalan, Hydro renobooster

SUCHÁ - Rakytníkový, Moringový (hlavne fľaky po akné), Višňový, Čerešňový olej, Bazový olej, Šípkový olej, Arganový olej, Acai sérum, squalan, Hydro renobooster

 

ZMIEŠANÁ - Uhorkový, Slivkový, Rakytníkový, Bazový olej, Čajovníkový olej, Acai sérum, squalan, Hydro renobooster

 

Tip: Acai sérum, Squalan a Hydro renobooster sú najvhodnejšie pre dennú starostlivosť, ako ďalší krok nasleduje SPF.  Zvyšok olejov odporúčam vyskúšať, aké vám budú sedieť.

 

Doplnky stravy:

 

VLASY, KOŽA, NECHTY

ZELENÝ ČAJ

ACEROLA MAXIMAL

VITAMÍN D

 

 

Akné je skrátka zložitá téma.  Toto sú ale úplné základy, ktoré by ste mali vedieť, ak aknetickú pleť vlastníte.  Boj s akné vyžaduje tiež trpezlivosť a pravidelnosť.  Verím, že po splnení vyššie spomínaných bodov či po konzultácii s odborníkom sa vám pleť odvďačí.  Majte ale na pamäti, že akokoľvek hrozné vám akné na sebe samom pripadá, tak okolie to tak tragicky nevidí.  Okolie zaujme primárne to, čo z vás vyžaruje - preto hlavu hore a nenechajte si znepríjemniť život akné.  :)