Retinol

AKO ZAČAŤ...

 

Prv než zaradíte retinol do svojej bežnej skincare rutiny, odporúčam začať určite s jeho menšou koncentráciou, ktorú môžete časom navyšovať. Je vhodný na každý typ pleti. Ak máte pleť citlivú, trápi vás ekzém, psoriáza alebo rosacea, nie je používanie retinolu vylúčené, akurát buďte pri používaní opatrnejší. 

 

 

AKÉ SÚ TYPY RETINOLU

 

Retinol patrí do skupiny retinoidov, čo je určitá forma vitamínu A, ktorá pomáha zvýšiť mieru obnovy buniek a urýchliť regeneráciu pleti, efektívne zjednotiť tón pleti a vyhladiť vrásky vzniknuté v priebehu stárnutia pleti.

Najsilnejšie pôsobia retinoidy na kolagén! Pomáhajú snížiť mieru rozpadu kolagénu po pôsobení slnečného žiarenia a zároveň stimulujú tvorbu nového kolagénu.

Kyselina retinová – je typ retinoidu, ktorý je len na predpis napríklad vo forme Isotretinoinu a Tretinouinu, hrozí u nich najväčšie riziko podráždenia pleti.

Retinol – je najsilnejší retinoid, ktorý dostanete kúpiť bez predpisu. Je veľmi účinný, v pleti sa musí pomaly premeniť na kyselinu retinovú. Je u neho menšie riziko podráždenia pleti.

Retinal palmitát, retinyl propionát a retinyl acetát sú najslabšie typy retinoidov a sú známe ako retinolové estery. Ich premena na kyselinu retinovú trvá dlhšiu dobu, ale aj riziko podáždenia pleti je minimálne.

 

AKO FUNGUJE...

 

Proces, počas ktorého sa bunky kože dostanú z najspodnejších vrstiev do najvrchnejších a odlúčia sa, trvá cca 28dní. Tento proces priebeha v pokožke neustále a retinol ho pomáha urýchliť. Aby ste účinky retinolu videli na svojej pleti, musia sa v nej spustiť určité pochody. 

Retinol robí svoju prácu v hlbších vrstvách pokožky. Pri vstrebávaní do pokožky môže akoby „povedať“ živým bunkám pokožky, aby vytvorili zdravšie, mladšie bunky a zvýšili produkciu nových kožných buniek. Aby pleť Retinol tolerovala, musia sa vytvoriť niečo ako receptory pre retinoidy. Tieto receptory sú proteíny, ktoré sa v pleti prirodzene nachádzajú a pomáhajú retinolu robiť jeho prácu.

Nič nie je HNEĎ!!! Tento komplex potrebuje nejaký čas, aby ste mohli ťažiť a tešiť sa z jeho účinkov.

Použivánie Retinolu sa môže zo začiatku prejaviť na pleti šupinatením, začervenaním čo je však úplne v poriadku. Je to reakcia, ktorá časom, keď si pleť prejde „retináciou“ vymizne. Ak by pretrvávala dlhšiu dobu /myslené dhšie ako cca dva mesiace/ odporúčam používať nižšie percento koncentrácie Retinolu, prípadne zvolniť používanie alebo nájsť iný, vášmu typu pleti vhodný produkt, prípadne úplne vylúčiť. 

 

AKO HO SPRÁVNE POUŽÍVAŤ...

 

* zo začiatku ho používajte max.dvkarát za týždeň, minimálne dva po sebe idúce týždne.  Postupne môžete používanie navyšovať, až do doby, že bude patriť do vašej každodennej rutiny.

* zaraďte ho do večernej rutiny

* používajte ho vždy na suchú a vyčistenú pleť

* nechajte mu čas, aby sa do pleti poriadne vpil

* môžete použiť v závere hydratačný produkt – olej/krém, ktorý to celé uzamkne v pleti

* ak máte veľmi citlivú pleť, je možná alternatíva naniesť najprv trošku hydratačného krému a potom retinol, aby ste predišli prípadným nežiadúcim účinkom

 

 IMG-1549

 

 

NA ČO SA MÔŽEM TEŠIŤ?

 

* pleť je používaním jasnejšia, pevnejšia, zjemnia sa vrásky

* zvýši sa tvorba kolagénu

* je vynikajúci v boji s akné, sťahuje póry

* zmierňuje hyperpigmentáciu

 

AKTÍVNE ZLOŽKY, s ktorými ho MÔŽEM KOMBINOVAŤ....

 

Retinol sa môže kombinovať v kozmetike takmer so všetkými inými aktívnymi zložkami.

Zo začiatku, kým si pleť prejde “retináciou” min.tých cca 28dní sa neodporúča ho kombinovať s AHA/BHA kyselinami a vitamínom C! Neskôr ich zaradiť môžete, ich kombinácia je pre pleť prínosná, ale všetko začínajte pozvoľna a s mierou.

 „Počúvajte svoju pleť!!!“

 

Možné kombinácie s:

 

KYSELINOU HYALURÓNOVOU - je kombinovateľná so všetkými aktívnými zložkami. V našej pokožke sa nachádza prirodzene, hydratuje pleť a môžete ju aplikovať ráno alebo večer, jednoducho kedykoľvek....je fantastická.....zbožnujem ju!

NIACINAMIDOM – je to kombinácia, ktorá sa super dopĺňa. Niacinamid potláča podrážedenie pokožky, ktorú môže retinol vyvolať a pomáha obnovavať prirodzenú bariéru pokožky.

VITAMÍN C – pomáha retinolu pracovať lepšie. Je to antioxidant, bojuje proti voľným radikálom, pomáha chrániť retinol pred oxidáciou, ktorý preniká hlbšie do pokožky – zvyšuje tak výhody proti stárnutiu. Zo začiatku ich nepoužívajte spolu v jednom kroku, céčko zaraďte skôr do rannej rutiny, retinol večer.  ☀️

AHA/BHA /PHA – oba fungujú ako exfolianty. Je to silná dvojka v spojení s retinolom a zo začiatku ich tiež nekombinujte v jednej rutine. Odporúčam ich striedať, teda jeden večer sa zamerajte na exfoliáciu kyselinami, druhý retinolom. Začnite s nižšími koncentráciami, po čase ich môžete používať spoločne, existujú totiž štúdie, ktoré potvrdzujú, že sa tieto dve aktívne látky výborne dopĺňjú.

 

NA ČO NEZABUDNITE!!!

 

RETINOL = SPF – prečo je tak dôležité?

Pretože pokožka je pôsobením retinolu tenšia a citlivejšia, teda je menej odolná voči UV žiareniu. Je teda nevyhnutný ochranný krém (UVA + UVB) minimálne SPF30, v lete odorúčam siahnúť po SPF50. Chcete si predsa zachovať účinky, ktoré používanie retinolu prináša a vyhnúť sa poškodeniu pleti slnečným žiarením, ktoré môže viesť k ďalšiemu vzniku škvŕn alebo iných známok stárnutia pleti.

 

TEHOTENSTVO A KOJENIE – žiaľ neodporúča sa používať retinol v tomto období. Vitamín A má teratogénne účinky (deformácia plodu). Vydržte, nič Vám neujde!

Celé to NEBUDE fungovať, ak rutina stratí PRAVIDELNOSŤ, vy TRPEZLIVOSŤ. Pri retinole môžete výsledky vidieť pri pravidelnom používaní zhruba za 2-3 mesiace.

Retinol je úžasná vec v anti – aging starostlivosti, stojí za ňou viac ako 40rokov výskumu a množstvo vedeckých dôkazov o jeho účinnosti. Stojí fakt za to!!!!!

 

Informácie sú čerpané z mnohých dostupných článkov a odborných štúdii na internete.