Šípkový olej, alebo ako rozžiariť pleť v zime

Za studena lisovaný šípkový olej je od staroveku cenený pre svoje liečivé vlastnosti, čo je užitočné hlavne pre osoby s citlivou pokožkou. Šípkový ker sa pestuje prevažne v horách Čile, Argentíny a južnej Afriky, zbierajú a oberajú sa koncom leta/začiatkom jesene a potom sa lisujú oleje.  Na rozdiel od ružového oleja, ktorý sa získava z okvetných lístkov ruží, je šípkový olej lisovaný z plodov a semien rastliny ruže, čo má za následok skôr drevitú, zemitú vôňu. Šípkový olej nadobúda na popularite čoraz viac aj z toho dôvodu, že ho údajne používa množstvo celebrít.  A má to aj svoj dôvod...
 
 
 
Šípkový olej je cenený odpradávna pre svoje vitamíny vyživujúce pokožku a esenciálnymi mastnými kyselinami.  Obsahuje aj fenoly, u ktorých bolo preukázané, že majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.  Šípkový olej sa tiež často používa ako nosný olej pre esenciálne oleje, ktoré sú príliš intenzívne na to, aby sa aplikovali priamo.  Je nemastný, takže vhodný pre všetky typy pleti.
 
 
 
 
Hydratuje
 
Šípkový olej môže fungovať ako skvelá prírodná alternatíva na zvlhčenie.  Hydratácia je potrebná pre jemnú a pružnú pokožku.  Mastné kyseliny pomáhajú udržiavať bunkové steny silné, aby nestrácali vodu.  Mnoho mastných kyselín v šípkovom oleji z neho robí vynikajúcu voľbu pre hydratáciu suchej a svrbivej pokožky.
 
 
 
 
 
Regeneruje
 
Keďže šípkový olej obsahuje vysokú koncentráciu vitamínu A, B1, B2, B3 a K, je známy svojimi výnimočnými regeneračnými a hojivými vlastnosťami.
 
 
 
 
 
Zvyšuje produkciu kolagénu a pružnosť
 
Podľa výskumu má po pravidelnom používaní šípkového oleja dôjsť k výraznému zlepšeniu vrások, úrovne vlhkosti a pružnosti.
 
 
 
 
 
Pomáha rozjasniť a vyhladiť
 
Pretože je šípkový olej bohatý na vitamín C, pomáha rozjasniť pleť, ale aj znížiť výskyt hyperpigmentácie.  Ďalej pomáha s výskytom jemných liniek a vrások a bojuje proti voľným radikálom.
 
 
 
 
 
Upokojuje zápal
 
Je bohatý aj na vitamín E a antokyány – dve zložky, ktoré môžu upokojiť podráždenie.  Šípkový olej tak môže byť veľmi prospešný pre tých, ktorí trpia na ružovku, ekzémy a ďalšie zápalové kožné problémy.
 
 
 
 
Bojuje proti akné
 
Pre pokožku náchylnú na akné môže byť dosť užitočný, pretože má protizápalové, antimikrobiálne vlastnosti a nízku komedogenitu.
 
 
 
 
Šípkový olej je možné aplikovať buď priamo na kožu, alebo ho použiť ako nosný olej pre iné oleje, prípadne pridať do vášho obľúbeného krému, zvlhčovača.  Hoci je obsiahnutý v mnohých produktoch starostlivosti o pleť, najideálnejší je variant v čistej forme.  Odporúčame určite uchovávať v tmavej fľaštičke, aby bol olej chránený pred UV lúčmi, ktoré môžu v prípade expozície znížiť účinnosť produktu.
 
 
Šípkový olej môžete používať ako ráno, tak aj večer.  Veľa z vás si ho chváli aj pod makeup – musí si každý odskúšať sám na sebe.
 
 
 
Práve na Šípkový olej sa z našich produktov často zabúda, preto bol dnešný článok venovaný práve jemu, je to totiž pre jeho účinky veľká škoda.  Nebojte sa mu dať šancu!  :-)
 
 
 
Krásne zimné dni
 
Renovality