Spánok a pleť

Spánok je zásadný pre celkové zdravie a pohodu, a to vrátane zdravia vašej pokožky.  Keď nemáte dostatok spánku, ide to poznať na vašej pleti.  Môžu sa objaviť tmavé kruhy pod očami, vaša pleť môže vyzerať mdlo a unavene a dokonca sa môžu objaviť vrásky.  Nedostatok spánku môže spôsobiť zníženie prietoku krvi do kože, čo môže viesť k zápalu.  Môže tiež narušiť produkciu dôležitých enzýmov na obnovenie pokožky a znížiť hladiny kolagénu a kyseliny hyalurónovej v pokožke, ktoré sú dôležité pre udržanie mladistvého a sviežeho vzhľadu pleti.
 
 
Keď spíte, vaše telo znižuje produkciu kortizolu.  Kortizol je stresový hormón, ktorý dokáže rozkladať kolagén, proteín, ktorý udržuje vašu pokožku pevnú a elastickú.  Zvýšenie kortizolu môže viesť k prasklinám a ďalším kožným problémom.
 
 
Výskum a odborníci naznačujú, že dobrý nočný odpočinok dokáže s našou pleťou zázraky.
 
Koža však nie je jedinou časťou tela, ktorej prospieva dostatok spánku.  Centrá pre kontrolu chorôb odporúčajú, aby dospelí vo veku 18 až 60 rokov spali aspoň sedem hodín za noc, aby mali čo najväčší prínos pre zdravie.
 
 
CDC tiež poznamenáva, že dobrá spánková hygiena môže znížiť riziko cukrovky typu II, srdcových chorôb a problémov s duševným zdravím.
 
Dôvodov, prečo spánok nezanedbávať je veľa, a aby ste sa dostali do postele v rozumnú hodinu, môžete ako motiváciu využiť práve svoju večernú skincare rutinu.
 
 
 
Ako nedostatok spánku ovplyvňuje pokožku:
 
 • Tmavé kruhy pod očami sú charakteristickým znakom toho, že jedinec môže mať spánku nedostatok.
 
 • Dehydratácia – hneď nás napadne, že vzniká v dôsledku príliš malého množstva vody.  Avšak dermatologička Erum N. Ilyas poukazuje na výskum, ktorý naznačuje, že spánok hrá tiež úlohu.
 
• Vedci zistili, že ľudia, ktorí spali menej ako osem hodín denne, boli menej hydratovaní ako jedinci, ktorí spali dostatočne.
 
• Iné recenzované štúdie naznačujú, že spánok môže ovplyvniť vzhľad pokožky.
 
• Malá štúdia z roku 2020 zahŕňajúca 32 kórejských žien vo veku 40 rokov naznačila, že hydratácia pokožky sa s nedostatkom spánku postupne znižuje.  Elasticita sa po šiestich dňoch spánkovej deprivácie znížila viac ako ktorákoľvek iná vlastnosť pokožky.
 
• Ďalšia štúdia z roku 2020 uviedla, že narušenie spánku môže zhoršiť ružovku.
 
• Existuje mnoho výskumov, ktoré spomínajú výhody spánku – nielen pre pokožku, ale aj celého tela – takže snaha o dostatočné množstvo spánku, pokiaľ môžete, má obrovské výhody.
 
 
 
 
Večerná skincare
 
Veľmi dôležitý krok ku krásnej pleti.  Ako už asi viete - dvojfázové čistenie, sérum, krém, olej.  Teda z našich produktov Odličovacie sérum, ktorým rozpustíte nečistoty a stiahnete tampónom.  Ďalej pleť vyčistíte čistiacou penou (jemne masírovať aspoň 30 sekúnd), opláchnete tvár a následne použijete kvetinovú vodu, ktorou pleť dočistíte.  Akonáhle je pleť dokonale vyčistená, použijete Hyaluronové sérum (klasické) a ďalej krém.  Konečne sa dostávam k našej NOVINKE - Nočný krém s retinolom, ktorý vašu skincare posunie zase o level vyššie!  Tu je pár dôležitých bodov k nemu:
 
 
 • obsahuje Retinyl Sunflowerate v koncentrácii 0,2%
 • hutnejší ako denný krém
 • je účinný v boji proti stárnutiu pleti
 • vyhladzuje a vypína pleť
 • napomáha obnovovať tvorbu buniek v pleti
 • zvyšuje tvorbu kolagénu
 • je účinný v boji proti akné
 • nízkomolekulárna kyselina hyalurónová spolu s extraktom z ibišteka pleť výborne hydratujú
 • ma jemnú vôňu - prírodná parfumácia
 
 
Retinol nepoužívajte v tehotenstve ani pri kojení.  Pokiaľ s touto látkou nemáte skúsenosti, zaraďte ho do rutiny pomaly – teda dvakrát do týždňa a postupne navyšujte. Po kréme môžete použiť ešte aj olejček.  Záleží, čo vaša pleť preferuje.  :-)
 
 
 
 
 
 
Novinka (41)
 
https://www.renovality.sk/hydratacny-nocny-krem-s-retinolom-30ml/
 
 
 
 
 
 
Po večernej skincare nasleduje spánok.
 
Záleží na tom, o ktorej idete spať, ako dlho budete spať, ale aj na tom, na čom spíte.  Vhodné je používať hodvábne obliečky a obliečky na vankúše, najmä pre tých, čo bojujú s akné alebo citlivou pokožkou.  Časté, respektíve pravidelné menenie obliečok za čisté už asi nemusím nijak dlho rozoberať.
Prečo hodváb?  Je to preto, že trenie bavlny na citlivej pokožke môže spôsobiť ďalšie zápaly, ktoré zhoršujú akné, ekzémy alebo iné kožné stavy.  Bavlna vysáva prirodzenú mastnotu a baktérie z vašej tváre a vlasov a táto špina sa noc čo noc hromadí na vašich obliečkach na vankúši a vytvára z vášho vankúša bakteriálny žúr. Hodvábne obliečky na vankúše a prestieradlá majú tendenciu absorbovať menej vlhkosti a nečistôt, čo znižuje ich účinok na pokožku náchylnú na akné alebo citlivú pokožku.
 
Čo si z dnešného článku odniesť
Niektorí dermatológovia a recenzované výskumy zdôrazňujú význam spánku pre pokožku.  Môže pomôcť pri hydratácii, elasticite a celkovom vzhľade vašej pokožky.
Hodvábne prestieradlá a obliečky na vankúše vám môžu poskytnúť väčšie pohodlie a znížiť zápaly a akné.  Menej absorbujú vlhkosť a nečistoty a bývajú jemnejšie ako bavlnené.
Podčiarknuté sčítané, dostatok spánku je nevyhnutný nielen pre zdravie pokožky, ale je tiež zásadný pre vašu celkovú fyzickú a duševnú pohodu.