Trápia vás lupiny?

Tak ako aj na iných čatiach tela, aj na pokožke hlavy dochádza k pravidelnému odlupovaniu odumretých buniek. Jedná sa o bežný jav, problém nastáva iba vtedy, ak sa produkcia odmuretých buniek nadmerne zvýši.

 

Túto nerovnováhu spôsoboje mikrooragnizmus kvasinkového pôvodu. Keď sa odumreté bunky zliepajú dokopy, začnú sa vytvárať väčšie šupinky – lupiny. Čím je pokožka silnejšie dráždená, tým je lupín viac, aj ich produkcia sa zrýchľuje.

 

Rozlišujeme dva druhy lupín:

 

Suchéide o bežné podráždenie pokožky, keď napríklad použijete nevhodnú kozmetiku, zanedbali ste, alebo naopak preháňate umývanie vlasov, resp. je rizikovejšie ročné obdobie (zima, jeseň).

 

Mastné - v tomto prípade ide o medicínsky problém, ktorý vzniká pri silnom zápale pokožky, alebo pri infekčnom ochorení.

 

Príčiny vzniku lupín:



  • kozmetika so zložkou, ktorá vyvoláva alergickú reakciu

  • mastné vlasy

  • nesprávna hygiena

  • nepravidelné česanie

  • zápal pokožky

  • stres

  • zmena ročného obdobia

  • infekcia

  • mykóza

  • hormonálne zmeny

  • užívanie niektorých liekov

  • psoriáza

  • genetika



Najčastejšou príčinou zápalu je dlhodobé dráždenie pokožky. Ak vás po použití nejakého produktu svrbí hlava, prestaňte ho používať. S najväčšou pravdepodobnosťou obsahuje nejakú zložku, ktorá vás dráždi. Nemusí sa jednať priamo o konzervačné látky v kozmetike, problém môže vzniknúť aj pri prírodných šampónoch, kedy vám nemusí vyhovovať niektorá z byliniek.



Zápal si na pokožku môžete zaniesť aj špinavými rukami . Stačí, keď pod nechtami máte nejaké nečistoty, niekolkokrát si poškriabete hlavu a už vznikne podráždenie. Takto sa môže ohlásiť aj nejaký vnútorný problém, keď sú postihnuté rôzne časti organizmu.



Pri nepravidelnom umývaní sa vytvára na hlave viac maziva, čo škodí aj kvalite vlasov. Podobný problém nastáva aj pri nadmernom umývaní, kedy si pre zmenu pokožka od šampónu neodýchn, a tak sa neubráni lupinám.



Je dôležité si použité produkty dôsledne opláchnuť, aby vám pri korienkoch neostávali žiadne zvyšky. Pravidelne čistite hrebene aj kefy, kde zostávajú mikróby, ktoré môžu spôsobvať zápal pokožky.



Prečo máme v zime viac lupín?

Je to rovnaké ako pri pleti, kedy trpí prechodom z vyhriatých miestností do chladnej zimy. Pokožka sa bráni väčším mastnením, a z toho opäť vznikajú lupiny.



MÝTUS

Povráva sa, že fénovaním si vlasy strašne zničíme. Lepšie je ich nechať voľne vyschnúť. Fénovanie môže naozaj škodiť ,ale iba ak máte nekvalitný fén, nepoužívate hubicu, nemáte správnu techniku fénovania a nepoužijete žiadny styling.


Najväčšou výhodou fénovania je zdravá pokožka hlavy. Zabránite tak množeniu baktérií, ktoré majú vo vlhkom prostredí raaaaaj. Deje sa to tak preto, lebo ak necháte mokré vlasy, teplo z vášho tela vám pokožku zaparí a začne sa narúšať prirodzená mikroflóra, ktorú máme. Príde k premnoženiu baktérií a koža sa začne automaticky brániť.



Ako správne fénovať vlasy?

Po umytí si nechajte vlasy aspoň 5minút zabalené v uteráku , aby sa z nich dostala prebytočná voda. Nesmie vám z vlasov kvapkať voda. Do vlasov rovnomerne votrite alebo vtlačte styling, ktorý vám buď odporúči váš kaderník alebo máte taký, ktorý vyhovuje vašim vlasom a potrebám. Vlasy rozčešte kefou určenou na česanie mokrých vlasov, a tým rovnomerne roznesiete produkt na vlasoch a uľahčite si česanie po vysušení. Vlasy presušite pomocou fénu, ktorý by mal mať na konci nasadenú hubicu. Tá plní dve funkcie, predlžuje vzdialenosť vlasov od tepelného telesa a usmerňuje prúdenie vzduchu. Najskôr si vlasy presušte od pokožky do protismeru rastu vlasov. Následne sušte po dĺžke od korienkov po končeky. Nemusíte nutne použivať kefu, snažte sa vlasy naťahovať aspoň medzi prstami. Pri fénovaní nepoužívajte najvyššiu teplotu a najväčšiu rýchlosť. Tu platí pravidlo zlatá stredná cesta.




LUPINY U DETÍ A BÁBäTIEK

U detí vznikajú lupiny hlavne počas dvoch období. Môže to byť krátko po narodení alebo v období puberty. Pri bábätkách netreba lupiny riešiť žiadnými špeciálnymi prípravkami. Stačí pravidelné vyčesávanie hlavičky a natieranie, výlučne detským olejom. Časom by sa tvorba lupín mala zastaviť a pokožka by mala byť opäť jemná. Ak problém pretrváva, prípadne sa objavia väčšie a zápalené ložiská, vyhľadajte odborného lekára.

V období puberty, hlavne ak deti športujú a viac sa potia je vhodné pokožku hlavy opláchnuť čistou vodou, aby ich pot na hlave nedráždil. Ideálne je, ak si 3x v týždni umývajú vlasy špeciálnym šampónom a opatrne narábajú aj s vlasovou kozmetikou, ktorú radi v tomto období skúšajú :)

Po ukončení hormonálnych zmien, tvorba lupín ustane.



LUPINY PO PôRODE

Nejedna z nás sa v tomto období stretla buď s ich zvýšenou tvorbou, prípadne aj s vypadávaním vlasov. Počas tohto krátkeho obdobia ženské telo prechádza záťažou a hormonálnymi zmenami, ďalší nápor prichádza s pôrodom a kojením.

Než si organizmus zvykne na nové hormonálne rozloženie, situácia sa postuupne upokojí. Je opäť dôležité dodržiavať správnu hygienu a používať špeciálne šampóny.



Ak vás lupiny sužujú pravidelne, mali by ste používať šampón z lekárne, ktorý má kertolytické a keratoredukčné účinky. Takýto šampón sa odporúča používať 3x v týždni. Nanáša sa ku korienkom a necháva pôsobiť aspoň 10minút.

Vlasy potom opláchnite vlažnou, nie horúcou vodou, ktorá ako vieme ešte viac dráždi poškodenú pokožku. Vodu z vlasov jemne vysajte prikladaním uteráka, v žiadnom prípade si hlavu nešúchajte, aby ste nerozšírovali ložiská lupín. Tu je vhodné si vlasy nechať uschnúť voľne. Ak ste donútení požiť fén, voľte radšej studený vzduch.



AKO PREDCHÁDZAŤ LUPINÁM:

  • používajte len overené kozmetické značky

  • neaplikujte si na vlasy priveľa kozmetických prípravkov, pretože neumožňujú pokožke dýchanie a regeneráciu

  • neumývajte si hlavu horúcou vodou

  • neškriabte si hlavu

  • v zime noste čiapku

  • jedzte stravu bohatú na vitamín B a zinok

  • obmedzte stres

  • neumývajte si hlavu veľmi často




TIP: Zábal na suchú, svrbiacu pokožku, ktorá trpí na lupiny môžete vyskúšať pomocou Moringového, Argánového, Ricínového prip.aj Marhuľkového oleja.. Olej sa nánáša na navlhčenú pokožku hlavy a na postihnuté miesta. Odoberiete si potrebné množstvo oleja a votriete do pokožky hlavy, necháte pôsobiť aspoň 30minút, potom vlasy umyjete šampónom, ktorý bežne používate, upravíte. Tento zábal si môžete doopriať 1-2 x za týždeň



Domáce rady na lupiny:

 

_VHP8540 (kopie)




Krásnu a zdravú pokožku praje Renovality

 

 

Zdroje:

https://slovenskypacient.sk/

https://eshop.peknevlasky.sk/