Voda - zázrak pre pokožku

S príchodom jesene, kedy je počasie chladnejšie, veľa z nás zabúda dodržiavať pitný režim. Pocit smädu sa znižuje, ale je dôležité mať na pamäti, že voda je stále jedným z najzásadnejších prvkov pre naše telo – našu pokožku.
 
Voda je kľúčovým prvkom na udržanie zdravej a živej pokožky. Predstavte si našu pokožku ako záhradu. Rovnako ako rastliny potrebujú vodu k životu, tak aj naša pokožka ju potrebuje na regeneráciu a obnovu. Bez dostatočnej hydratácie sa naša koža stáva suchou, matnou a bez života. A práve to je dôvod, prečo by mal byť dostatočný pitný režim zásadný.
 
 
Keď je vody nedostatok...
 
Nedostatok vody môže mať pre našu pokožku negatívne dopady. Pokiaľ nepijeme dostatok vody, naše telo nemôže efektívne odstraňovať toxíny. Tie potom zostávajú v našom tele a môžu spôsobiť akné, vyrážky a ďalšie kožné problémy. Dehydratácia tiež znamená, že naša pokožka nie je schopná sa samoobnovovať, čo vedie k stárnutiu pokožky a tvorbe vrások.
 
Predstavte si, že ste niekedy videli rozkvitnutý kvet bez dostatku vody. Stane sa z neho rýchlo vyschnutá a zvädnutá kópia seba samého. Rovnako tak naša pokožka bez dostatočnej hydratácie stráca svoj lesk, pružnosť a životaschopnosť.
 
 
Ako sa motivovať k pitiu vody...
 
Najlepšia je pre telo čistá voda, avšak pokiaľ sa vám stále nedarí pitný režim dodržiavať, vyskúšajte zo začiatku vodu ozvláštniť. Pridajte do nej plátok citróna, pár lístkov mäty alebo napríklad maliny.
 
Ďalšou možnosťou je nastaviť si pripomienky na pitie na mobile alebo do svojho diára. Môže sa to zdať zbytočné, ale pripomienky vás dokážu motivovať k tomu, aby ste si vzali pohár vody.
 
Kúpte si peknú fľašu a majte ju neustále na očiach. Mať esteticky príťažlivú fľašu, ktorú si môžete vziať so sebou kamkoľvek, môže byť silným motivačným faktorom na pravidelné pitie vody. Niektoré fľaše majú dokonca označené časové intervaly, ktoré vás môžu motivovať na pitie
v pravidelných intervaloch po celý deň.
 
 
 
IMG-4628
 
 
 
 
Mrknite napríklad na našu Crystal fľašu, ktorá má borosilikátové sklo a vynikajúcu mechanickú odolnosť voči chemikáliám a teplu. Do spodnej časti si môžete nasypať napríklad dávku čaju, ktorú určite v jesenných dňoch radi využijete.
 
 
Vypočítajte si, aké množstvo vody vaše telo potrebuje na deň...
 
Všeobecné pravidlo hovorí, že by človek mal denne vypiť aspoň 2 litre vody. Ale toto množstvo môže byť ovplyvnené rôznymi faktormi ako je telesná hmotnosť, pohlavie, vek, telesná aktivita, klíma a zdravotný stav.
 
Ak chcete vypočítať približné množstvo vody, ktoré by ste mali denne prijať, môžete použiť nasledujúci vzorec:
 
 
Vaša telesná hmotnosť v kilogramoch * 30 = množstvo vody v mililitroch
 
Napríklad pokiaľ vážite 70 kg, mali by ste vypiť aspoň 2100 ml, teda 2,1 litra vody denne.
 
Je dôležité mať na pamäti, že vedci sa stále nezhodujú na presnej formule na výpočet ideálneho príjmu vody. Odporúčania sa môžu líšiť od 25 ml na kg telesnej hmotnosti až do 35 ml na kg. Preto je dôležité počúvať signály svojho tela a prispôsobiť príjem vody podľa svojich individuálnych potrieb.
 
 
Ak ste fyzicky aktívny človek alebo žijete v teplej klíme, pravdepodobne budete potrebovať viac vody. Aj niektoré zdravotné stavy môžu vyžadovať vyšší príjem vody.
 
Je dôležité tiež dodať, že hoci je hydratácia dôležitá, je tiež možné vypiť príliš veľa vody, čo môže byť zase záťažou na obličky. Nič sa skrátka nemá preháňať.
 
 
Záverom...
 
Voda je nesporne jedným z najdôležitejších komponentov pre zdravú a krásnu pokožku. Takže nezabúdajte, milí čitatelia, majte vždy po ruke fľašu vody a doprajte svojej pokožke tú najdôležitejšiu starostlivosť - hydratáciu. Žiarivá pokožka je odmenou za pár pohárov vody denne, tak prečo do toho neísť?