13 tipov pre krásnejšie a zdravšie vlasy

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy a obzvlášť pre nás ženy sú jedným z najdôležitejších prvkov nášho sebavedomia.  Nie každému boli nadelené prirodzene krásne, husté, zdravo vyzerajúce vlasy.  Každá z nás však môže ich vzhľad do určitej miery ovplyvniť.  Poďme sa pozrieť na niekoľko tipov.

 

Než začneme, mali by sme vedieť, čo všetko vlastne rast vlasov ovplyvňuje.

 

 

Rast vlasov môže ovplyvniť mnoho faktorov a tými sú napríklad:

 

• genetika alebo rodinná anamnéza vypadávania vlasov

• hormonálne zmeny

• nedostatok dostatočnej výživy

• niektoré lieky vrátane chemoterapie

• stres

• rapídny úbytok hmotnosti

• trauma, ktorá poškodzuje folikuly

• určité choroby

 

 

Ako vlastne vlasy rastú?

 

Tu je fascinujúci fakt: Narodíte sa so všetkými vlasovými folikulami, ktoré kedy budete mať – vrátane približne 80 000 až 120 000 zdrojov na pokožke hlavy.  Je prirodzené, že nám denne vypadne asi 100 vlasov.

 

Vlasy rastú z koreňa na dne folikulu pod kožou.  Krv v pokožke hlavy ide do folikulu a dodáva kyslík a živiny do vlasových korienkov, čo pomáha vlasom rásť.  Ako vlasy rastú, pretlačia sa kožou a prejdú mazovou žľazou.  Vďaka oleju z tejto žľazy sú vlasy lesklé a jemné. 

 

_VHP8029

 

Čo teda môže pomôcť vlasom rásť?

 

Hlavnú úlohu v udržaní zdravého rastu vlasov zohráva samozrejme genetika.  Do hry však vstupuje aj niekoľko ďalších faktorov.

 

Hoci neexistuje žiadny kúzelný lektvar alebo liek, ktorý by viedol k okamžitému rastu, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste pomohli vlasom rásť a zabránili ich lámaniu.

 

Tu sú sľúbené tipy:

 

1. Ak môžete, vyhnite sa reštriktívnej diéte

Obmedzujúca diéta môže znížiť zdroje a živiny potrebné na rast vlasov.  A pretože rast vlasov má relatívne nízku prioritu v porovnaní s inými telesnými funkciami, rast vlasov sa rýchlo zastaví, keď je vaše telo vystavené stresu kvôli reštriktívnej diéte.  Dokonca aj po obnovení zdravej stravy vypadávanie vlasov obvykle trvá ešte niekoľko mesiacov.

 

 

2. Skontrolujte si príjem bielkovín

Pokiaľ je vaša strava silne obmedzujúca, vlasy neporastú optimálne a môže dôjsť k ich vypadávaniu.  Jesť vyváženú stravu s dostatočným príjmom bielkovín je pre optimálny rast vlasov skutočne dôležité.  Koľko bielkovín vyžaduje vaše telo individuálne sa odporúčame poradiť s výživovým poradcom.

 

 

3. Vyskúšajte produkty s obsahom kofeínu

Všetci vieme, že kofeín nám môže dodať energiu - a jeho lokálne použitie preukázalo, že podporuje rast vlasov.

 

Výskum ukazuje, že kofeín v produktoch, ako sú šampóny a kondicionéry, môže účinne zabrániť vypadávaniu vlasov.  Kofeín môže podporovať rast vlasov tým, že stimuluje metabolizmus a proliferáciu buniek.

 

 

4. Používajte esenciálne oleje

Esenciálne oleje nielen krásne voňajú, ale môžu tiež pomôcť podporiť rast vlasov.

 

Jedna štúdia zistila, že po troch mesiacoch lokálne aplikovaný tekvicový olej výrazne zvýšil opätovný rast vlasov u účastníkov s plešatosťou.  Ďalší výskum Trusted Source z roku 2015 potvrdil účinnosť rozmarínového oleja pri obnove rastu vlasov taktiež.

 

Iné esenciálne oleje, ako je napríklad levanduľový, sľubujú prevenciu vypadávanie vlasov, podľa hodnotenia výskumu z roku 2020.

 

A práve preto odporúčame mrknúť na náš RENOHAIR, čo je starostlivo navrhnutá zmes olejov (tekvicový, ricínový, serenový, levanduľový, cédrový a rozmarínový) a je skvelý práve na podporu rastu vlasov. 

 

 

5. Zvýšte svoj nutričný profil

Špecifické vitamíny, minerály a mastné kyseliny sú obzvlášť dôležité pre naše celkové zdravie a tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri poskytovaní energie potrebnej pre rast vlasov.

 

Tieto živiny môžu zahŕňať napríklad:

 

•  biotín

•  vitamín C

•  vitamín D

•  vitamín E

•  zinok

•  železo

•  omega 3 a omega 6

 

S tým vám môže pomôcť náš doplnok stravy RENOHAIR MAXIMAL, čo je beauty formula, ktorá cieli na krásu našich vlasov.  Nájdete v našom sortimente ale aj VITAMÍN D alebo prírodný VITAMÍN C – ACEROLU a tiež ŽELEZO.

 

Nesmieme zabudnúť na novinku PRASLIČKU ROĽNÚ, ktorá má mineralizujúci efekt na kožu, vlasy a nechty.

 

 

IMG-6408-Facetune-16-06-2021-12-23-04 (1)

https://www.renovality.sk/doplnky-stravy/renohair-maximal-90-tabliet-doplnok-stravy/

 

 

6. Doprajte si masáž vlasovej pokožky

Masáž pokožky hlavy môže pomôcť podporiť relaxáciu a zmierniť stres.  A podľa malej štúdie z roku 2016 môže tiež pomôcť zlepšiť zdravie našich vlasov.

 

Štúdia z roku 2016 skúmala účinnosť každodenných 4-minútových masáží pokožky hlavy.  Po 24 týždňoch vedci zistili, že deväť mužov zapojených do štúdie malo na konci štúdie hustejšie vlasy ako na jej začiatku.  Zatiaľ čo štúdia nepreukázala žiadny znateľný rozdiel v raste vlasov, má sa za to, že masáž pokožky hlavy môže pomôcť rozšíriť krvné cievy pod kožou.  To zase môže viesť k silnejším a silnejším vlasom, u ktorých je menej pravdepodobné, že sa zlomí alebo poškodí.

 

Môžete si nechať urobiť profesionálnu masáž pokožky hlavy pri kaderníčke alebo si dopriať masáž doma napríklad za pomocou práve Renohair oleja.

 

 

8. Pozor na tepelný styling

Teplo z kulmy, fénu a žehličky môže vlasy poškodiť a spôsobiť ich lámanie.  Nemusí byť riešením sa tepelnému stylingu vyhnúť úplne, ale je vhodné aspoň obmedziť početnosť používania týchto nástrojov.  Dôležité je však zníženie teploty vyhrievaných stylingových nástrojov.

 

Okrem toho, podľa hodnotenia výskumu z roku 2019, použitie tepelného ochranného produktu pred použitím vyhrievaného stylingového nástroja môže výrazne znížiť lámavosť vlasov.  Tepelná ochrana funguje tak, že vytvára ochrannú bariéru, ktorá pomáha predchádzať strate vlhkosti pri použití zahriatych nástrojov.

 

 

9. S farbením vlasov postupujte pomaly

Keď si farbíme vlasy a meníme ich štruktúru pomocou chemikálií, môže tento proces vlasy zaťažovať a spôsobiť ich lámanie.  Keď tieto procesy zmiernime, vlasy sa lámu menej a môže sa zdať, že rastú rýchlejšie.

 

Podľa prieskumu z roku 2021 môžu permanentné farby odstrániť prirodzené mastné kyseliny, ktoré tvoria vlasy.

 

 

10. Zabráňte lámaniu vlasov

 

Lámanie vlasov spolu so suchosťou a krepatením vlasov môže nastať, keď sa rozpadnú šupinky, ktoré držia pramene pohromade vo vnútornej kutikule vlasov.

 

Zabrániť tomu môžeme nasledujúcim:

 

• jesť stravu bohatú na živiny posilňujúce vlasy, ako je železo, zinok a kyselina listová

• nanášanie šampónu hlavne na pokožku hlavy

• používanie kondicionéra

• pri sušení vlasov uterákom netrieť, ale šetrne stlačením nasať vodu

• spať so stiahnutými vlasmi

 

 

11. Pravidelne si zastrihávajte vlasy

Pravidelné zastrihávanie končekov môže podporiť rast zdravých vlasov.  Odstraňuje rozstrapkané končeky, zabraňuje tomu, aby sa rozširovali ďalej po vašich prameňoch a spôsobovali lámanie vlasov.

 

Čo pravidelné zastrihovanie neurobí, napriek všeobecnému presvedčeniu, je, že vaše vlasy rastú rýchlejšie.  Vlasy vyrastú asi o pol palca za mesiac, bez ohľadu na to, ako často ich striháme.

 

 

12. Chráňte si vlasy, keď spíte

Ak chcete podporiť zdravé vlasy, keď spíte, vyskúšajte nasledujúce:

 

Uistite sa, že máte dostatok spánku - obvykle 7 až 9 hodín.  Nedostatok spánku znižuje produkciu melatonínu v tele, hormónu, ktorý hrá úlohu pri regulácii rastu vlasov.

 

Použite hodvábnu alebo saténovú obliečku na vankúš, aby ste zabránili treniu, ťahaniu a strapateniu, ktoré môže spôsobiť lámanie vlasov, najmä ak máte dlhé vlasy.

 

Nechoďte spať s mokrými vlasmi.  Kladenie na mokré vlasy môže oslabiť pramene a môže viesť k lámaniu alebo matovaniu.

 

 

13. Znížte stres

Asi úplne ako pri všetkom...

 

Výskum ukazuje, že chronický stres môže viesť k vypadávaniu vlasov.  Môže spôsobiť, že vlasové folikuly prejdú do kľudovej fázy, počas ktorej vlasy padajú namiesto rastu nových prameňov.

 

Tu sú niektoré prirodzené spôsoby, ako znížiť stres:

 

 •  cvičenie

 •  meditácia

 • prechádzky

 • zdravá strava

 

 

To by bolo všetko, čo nás v tejto chvíli napadlo.  Veríme, že všetky tieto malé čriepky sú tou správnou cestou za krajšími vlasmi.  Ale aj napriek tomu je vždy najkrajší úsmev na vašej tvári.

 

Majte sa krásne!  Renovality