9 jednoduchých krokov ako znížiť stres

Stres, každý ho poznáme a stretávame sa s ním denne.  Niekto ho má viac, niekto menej.  Každý sa so stresom vie vysporiadať inak.  A čo si budeme, asi už každý z nás zažil, že stresové obdobie koľkokrát odnesie aj naša pleť.  Poďme sa pozrieť na niekoľko bodov, ktoré síce nevyriešia problém, s ktorým sa stretávate, ale umožní vám so situáciou lepšie pracovať:
 
 
 
1. Jedzte správne
 
Miera stresu a správna strava spolu úzko súvisí.  Keď prežívame stres, často zabúdame dobre jesť a uchýlime sa na konzumáciu sladkých a tučných desiat na povzbudenie.  To nám v závere ale veľmi nepomôže, skôr naopak.
 
Snažte sa vyhnúť sladkým desiatam a plánujte si jedlo dopredu.  Ovocie a zelenina sú vždy dobrou voľbou a napríklad ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín preukázateľne znižujú príznaky stresu.  Za reč stojí aj harmanček, kurkuma, vysokopercentná čokoláda alebo jogurt.
 
 
 
2. Hýbte sa/pravidelne cvičte
 
Ľudské telo bolo stvorené na pohyb.  Cvičenie nutne neznamená posilňovanie v posilňovni alebo tréning na maratón.  Nájdite si skrátka takú pohybovú aktivitu, ktorá vás baví a ešte lepšie aktivity striedajte.
 
Okamžitú úľavu v stresovej situácii môže ponúknuť aj krátka prechádzka po kancelárii alebo obyčajné vstávanie a pretiahnutie počas prestávky v práci.  Rozprúdenie krvi uvoľňuje endorfíny a môže zlepšiť náladu takmer okamžite.
 
 
 
3. Dbajte na kvalitný spánok
 
Je dobre známe, že stres môže zhoršiť kvalitu spánku.  Nedostatok spánku je bohužiaľ aj kľúčovou príčinou stresu.  A potom už je to začarovaný kruh, ktorý ovplyvňuje naše každodenné fungovanie.
 
Zamerajte sa na to, aby ste spali minimálne sedem hodín.  Vypnite televíziu skôr, stlmte svetlá a doprajte si čas na odpočinok, než pôjdete spať.  Môže to byť najúčinnejší prostriedok proti stresu na našom zozname.
 
Pred spánkom môžete zaradiť aj náš doplnok stravy - Ženská pohoda, ktorý priaznivo pôsobí na relaxáciu.
 
 
 
4. Počúvajte hudbu
 
Keď sa nachádzate v stresovej situácii, skúste si dať pauzu a vypočuť si relaxačnú hudbu, prípadne si pustite tú pieseň, ktorá vás vždy zdvihne zo stoličky.  Počúvanie hudby, ktorú máte radi, má pozitívny vplyv na mozog a telo, môže znižovať krvný tlak a kortizol, hormón spojený so stresom.
 
Pokiaľ ale nemáte na hudbu práve príliš náladu, skúste počúvať zvuky oceánu alebo prírody.  Môže to znieť gýčovito, ale majú podobné relaxačné účinky ako hudba.
 
 
 
5.Porozprávajte sa o tom s niekým blízkym
 
Ak sa cítite v strese, zavolajte priateľovi alebo niekomu blízkemu a porozprávajte sa o svojich problémoch.  Dobré vzťahy s priateľmi a blízkymi sú dôležité pre zdravý životný štýl.
 
 
 
6. Smejte sa
 
Smiech uvoľňuje endorfíny, ktoré zlepšujú náladu a znižujú hladinu stresových hormónov.  Smiech oklame váš nervový systém a budete sa cítiť šťastnejší.  Vykladajte vtipy, pozrite sa na zábavné videá, komédiu, skrátka čokoľvek, čo vás zaručene rozosmeje.  Nie nadarmo sa hovorí, že smiech je liek na všetko.
 
 
 
7. Pite čaj
 
Namiesto kávy alebo energetických nápojov skúste zelený čaj.  Má menej ako polovicu kofeínu ako káva a obsahuje zdravé antioxidanty, rovnako ako theanín, aminokyselinu, ktorá má upokojujúci účinok na nervový systém.
 
Pokiaľ vám pitie zeleného čaju príliš nelahodí, môžete mrknúť aj na náš doplnok stravy - Zelený čaj.
 
 
 
8. Všímajte si sveta okolo seba
 
Odložte mobil a vnímajte daný okamih.  Miesto hlavy sklopené do mobilu vnímajte svoje okolie.
 
Väčšina týchto tipov poskytuje okamžitú úľavu, ale existuje aj mnoho zmien životného štýlu, ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska efektívnejšie.  Pojem „všímavosť“ je veľkou súčasťou meditatívnych a somatických prístupov k duševnému zdraviu a v poslednej dobe sa stal populárnym.
 
Od jogy a tai chi po meditáciu a pilates - tieto systémy zahŕňajú fyzické a duševné cvičenia, ktoré zabraňujú tomu, aby sa stres stal problémom.
 
 
 
9. Zamerajte sa na dýchanie
 
Rada „zhlboka sa nadýchnite“ sa môže zdať ako klišé, ale pokiaľ ide o stres, má obrovský význam.  Budhistickí mnísi si boli po stáročia vedomí zámerného dýchania počas meditácie.
 
Zatiaľ čo plytké dýchanie sa stresom nijako nepohne, hlboké dýchanie okysličuje krv, pomáha vycentrovať telo a čistí myseľ.
 
 
 
 
 
Stres je nevyhnutnou súčasťou života, ale to neznamená, že by ste ho mali ignorovať.  Príliš veľa neliečeného stresu môže spôsobiť potenciálne vážne fyzické a duševné zdravotné problémy.  Dobrou správou je, že v mnohých prípadoch je stres zvládnuteľný.  S trochou trpezlivosti a niekoľkými užitočnými stratégiami môžete mieru stresu skutočne znížiť a žiť tak kvalitnejší život.