Ako postupovať v starostlivosti o pleť

Starostlivosť o pleť je záležitosť, ktorú by sme mali vykonávať pravidelne každý deň.  Či už sa jedná o čistenie alebo následné ošetrenie.  Aj napriek tomu, že si niektoré z vás môžu povedať, že sa predsa nemaľujem a nemám akýkoľvek problém s pleťou, tak to tak nemusí byť navždy.  Záleží samozrejme aj na genetike, ale to, ako sa o seba staráme práve teraz, nielen čo sa týka starostlivosti o pleť, sa prejaví do budúcnosti.  Preto venovať svojej pleti 15 minút denne je naozaj na mieste.

 

Tento článok slúži ku kompletnému prehľadu, ako v skincare postupovať krok po kroku, ako pleť čistiť a vrstviť produkty počas následnej starostlivosti.  Poďme teda rovno na to.

 

 Povrchové čistenie pleti

 

Slúži nielen na odličovanie makeupu, ale aj na odstránenie iných nečistôt ako je pot, maz či prach.  Áno, aj počas noci, keď spíte, sa vám na pleti usadia nečistoty, preto nezabúdajte čistiť pleť aj ráno.  Povrchovým čistením začíname každé ošetrenie a prípravky na čistenie, rovnako ako pre následnú starostlivosť, volíme podľa typu pleti.  Ak si nie ste isté, aký typ pleti vlastníte, odporúčam zájsť si ku kozmetičke, ktorá vám iste rada poradí.

 

Správne čistenie ráno aj večer je základom pravidelnej starostlivosti o pleť.  Čistenie vykonávame tampónom, bez toho aby sme pleť naťahovali a čistíme tak dlho, kým je tampón úplne čistý.

 

 

Druhy čistiacich prípravkov:

 

Pleťové mlieka - tekuté emulzie typu olej vo vode alebo emulzie typu voda v oleji a zmiešané emulzie.  Ľahko a jemne pleť vyčistia bez odstraňovania prirodzených olejov z pleti.

 

Čistiace oleje - sú hydrofilné, teda schopné zadržiavať vodu.  Sú zvlášť vhodné pre pleť citlivú.  Podporujú ozdravnú regeneráciu buniek a pôsobia na tvorbu kožného mazu.

 

Čistiace peny, gély a emulzie - tieto prípravky v spojení s vodou vytvoria ľahkú emulziu, ktorá sa zmýva vodou.  Niektoré môžu aj ľahko exfoliovať (záleží na zložení).

 

* Micelárne vody - roztok, ktorého základnou zložkou je voda, do ktorej sú pridané drobné aktívne častice - micely.  Nie sú vhodné pre pravidelné a dlhodobé riešenie čistenia pleti.  Veľmi časté používanie môže viesť k vysúšaniu pleti, narušeniu prirodzeného filmu pokožky a jej stenšovaniu.  Po použití micelárnej vody určite pleť umyte vodou.

 

 * Pleťové vody - slúžia na dočistenie, tonizáciu a osvieženie pleti.

 

 

 

IMG-0166

 https://www.renovality.sk/kozmeticke-oleje/odlicovacie-serum-200-ml-s-rozprasovacom/

 

 

 

 Prípravky podľa typu pleti:

 

 Suchá pleť - čistiaci olej, pleťové mlieko, pleťová voda

 Mastná pleť - čistiaci olej, pleťové mlieko, čistiaca pena, gél, pleťová voda

 Zmiešaná pleť - podľa typu pleti prípravky vhodne nakombinovať

 Normálna pleť - akýkoľvek prípravok na tukovom základe podľa znášanlivosti

 

 

Postup povrchového čistenia pleti:

 

Na navlhčenú pleť aplikujte rozprašovačom Odličovacie sérum, prstami premasírujte, tým rozpustíte nečistoty.  Odličovacie sérum môžete použiť aj na odlíčenie očí.  Ak vám stačí len čistiaci olej, opakujte postup, kým nebude tampón čistý.

Inak po použití čistiaceho oleja už siahnite po mlieku / géli / pene či skrátka takej emulzii, ktorá vám vyhovuje.  Aplikujte na pleť krúživými pohybmi a opäť stiahnite tampónom, hubkou alebo žinkou.

Na dočistenie potom aplikujte pleťovú vodu, ktorú si zvolíte podľa typu pleti a zbavíte sa zvyškov nečistôt.  Týmto je pleť dôkladne očistená a môžete pokračovať v následnej starostlivosti.

 

 

Pleťový peeling

 

Pomocou peelingu sú odstraňované odumreté bunky z povrchu kože.  Tým sa vyrovná kožný povrch a pleť lepšie vstrebáva výživné látky a vitamíny, ktoré sú obsiahnuté v pleťových maskách, krémoch alebo olejoch.

 

Záleží od druhu peelingu, ktorý vlastníte, ale peeling na tvári nevykonávajte viac ako raz do týždňa.  Častejším používaním môže dôjsť k narušeniu ochrannej kožnej bariéry a tým k podráždeniu pleti alebo napríklad vzniku ekzému.

 

 

IMG-0130

https://www.renovality.sk/peelingy/jemny-levandulovy-pletovy-peeling-100gr/

 

 

 Pleťové masky a zábaly

 

Masky patria medzi účinné kozmetické úkony a patria k záverečným úkonom kozmetického ošetrenia.  Roztierame ju po celej tvári a krku, prípadne až do dekoltu. Pri aplikácii masky zostáva koža v okolí očí a pier voľná.

 

Masky delíme podľa konzistencie na krémové, penové, gélové, v pevnej forme, práškové a alginátové.

 

Podľa účinku na výživné, regeneračné, hydratačné, tonizačné, upokojujúce, protizápalové, adstringentné, dezinfekčné, čistiace, osviežujúce a bieliace.

 

Môžu sa tiež nakombinovať dve masky podľa stavu pleti na dané miesta - napr. výživa + hydratácia, protizápalová + upokojujúca

 

 

 

Záverečné ošetrenie a vzhľad jednotlivých typov pleti

 

Záverečné ošetrenie, teda použitie sér, olejov, krémov, už záleží len a len na vašom type pleti a jej aktuálnych potrebách.  Jedno je ale isté - kozmetické produkty nanášame podľa konzistencie od najriedšej po najhustejšiu, takže začíname sérami, pokračujeme olejmi a zakončujeme krémami.

 

 

Normálna pleť - považujeme ju za ideálnu, väčšinou znesie všetky kozmetické prípravky.  Mazové žľazy produkujú primerané množstvo mazu, póry sú jemné, nezreteľné, pleť má zamatovo hebký povrch a je jemne ružovkastá.  Vlhkosť a pružnosť pokožky sú vyvážené.  Pleť je na dotyk jemne napätá.

 

Zmiešaná pleť - je v T-zóne (čelo, nos, brada) premastená.  Vyskytujú sa tu čierne, biele a zapálené komedóny.  Periférie (okrajovej časti) sú v kombinácii mastná - normálna alebo mastná - suchá.  Premastenie je nerovnomerné a príčinou je nerovnomerná činnosť mazových žliaz.  Zmiešaný typ pleti je najčastejší prípad.  Je náročnejšia na ošetrovanie.

 

Suchá pleť - pôsobí na pohľad ako veľmi tenká, krehká, bledá. Nemá žiadny mastný lesk, čo svedčí o tom, že mazové žľazy nepracujú dostatočne.  Je menej odolná, pretože má tenkú rohovú vrstvu, tým väčší sklon k citlivosti.  Veľmi nepriaznivo pôsobia na túto pleť negatívne vplyvy, ako je UV žiarenie, mráz, klimatizácia, vietor. Táto pleť najrýchlejšie starne, to znamená, že o ňu musíme dobre starať a chrániť ju.

 

Mastná pleť - má charakteristické znaky, ako je zvýšená činnosť mazových žliaz a produkcia zrohovatených buniek, rozšírené póry a silnejšia rohová vrstva.  Mastná pleť má sklon k tvorbe bielych, čiernych komedónov a zápalových procesov vôbec.  Mastná pleť môže byť bez komedónov alebo s komedónmi.  Niekedy môže reagovať citlivo až alergicky, preto jej venujeme zvýšenú starostlivosť ako v oblasti hygieny, tak životosprávy.

 

Citlivá pleť - s citlivosťou sa môžeme stretnúť u všetkých typov pleti a u najrôznejších vekových kategórií.  Citlivá pleť reaguje neprimerane na rôzne podnety - mechanický dotyk, kozmetické prípravky, vodu, vonkajšie vplyvy (slnko, vietor, mráz).  Reakcia pleti sa prejaví začervenaním, opuchom, pálením alebo svrbením.  Citlivá pleť vyžaduje osobitnú starostlivosť a ochranu predovšetkým pred vonkajšími vplyvmi.

 

Starnúca pleť - proces stárnutia závisí od typu pleti.  Stárnutie je riadené vplyvmi dedičnými, hormonálnymi a vplyvmi vonkajšieho prostredia.  Starnúca pleť má tenkú pokožku, miznú kolagénne a elastické vlákna.  Farba pleti je bledšia, objavujú sa rôzne hyperpigmentácie, zmeny v ochlpení a rozložení tuku.  Typickým prejavom sú vrásky.  Stárnutie najrýchlejšie ukážu oči, krk a ruky.  Správnym ošetrovaním a pravidelnou kozmetickou starostlivosťou môžeme tento proces spomaliť.

 

 

 

 Aké produkty pre ktorý typ pleti zvoliť z našich prípravkov?  O tom sa s nami poraďte individuálne prostredníctvom sociálnych sietí alebo emailu

 

 

 

 Ako následujú jednotlivé kroky po sebe?

 

 1. Odličovacie sérum

 

2. Pleťová voda

 

3. Pleťový peeling (raz týždenne)

 

4. Pleťová maska ​​(raz týždenne)

 

5. Hyalurónové sérum

 

6. Olej podľa typu pleti

 

7. SPF (iba ráno)

 

 

Dúfam, že je vám týmto článkom jasnejšie, ako v ošetrení postupovať.  Možno aj podľa popisu typov pleti ste si už istejší, kam tú vašu zaradiť.  A ak nie, urobte si čas na návštevu kozmetičky.  Poznať svoju pleť a jej potreby je základom na ceste za krásnu pleťou.  Potom už len vybrať vyhovujúcu kozmetiku a pravidelne sa svojej pleti venovať.  ♥

 

 

Vaše Renovality  ♥