Fotodermatóza alebo "slnečná alergia"

Výskyt rôznych kožných reakcií na UV – žiarenie a slnečných alergií (fotodermatózy) sa v posledných rokoch významne zvýšil. Fotodermatóza patrí medzi ochorenia, ktoré sú spojené s patologickou citlivosťou kože k slnečnému žiareniu, predovšetkým na jeho ultrafialové časti. Niekedy sa stačí nakrátko vystaviť intezivnému slnečnému žiareniu a objavia sa nepríjemné príznaky, ktoré často prekvapia aj osoby, ktoré doposiaľ žiadne ťažkosti nemali, ani nie sú na nič alergickí.

 

Najčastejšie postihuje ženy vo veku 20 – 40 rokov ale môže sa objaviť v ľubovoľnom veku u každého. Rovnako môže prekvapiť pri mori či na horách.

 

Fotodermatóza nemusí mať len alergickú podstatu. Možno ju definovať ako kožné ochorenie na podklade zvýšenej citlivosti kože na slnečné svetlo, často podmienenné prítomnosťou ďalších senzibilizujúcich látok (látky zvyšujúce citlivosť). Preto hovoríme o fotodermatóze:

 

  • fotoalergickej, ktorá má alergickú podstatu

  • fototoxickej, ktorá naopak nie je alergiou, tzn. imunologické mechanizmy nášho organizmu sa pri nej neuplatňujú.

     

 

Fotoalergická reackia na slnečné žiarenie 

Najčastejšou variantou je polymorfná svetelná erupcia, vo všeobecnosti nazývaná „slnečný ekzém“, ktorá má mnoho foriem a vzniká v ktoromkoľvek roku života. Najčastejšie sú postihnuté oblasť výstrihu a hornej plochy predlaktia. Prejavuje sa vyrážkou, začervenaním pokožky, pľuzgierikmi alebo vriedkami a takmer vždy je doprevádzaná intenzivným podráždením a svrbením. Opakuje sa, vzniká s oneskorením, 1-2 dní po vystavemí sa slnku.

 

V závažnejších prípadoch sa môžu vyskytovať väčšie hemoragické lézie. Medzi najčastejšie postihnuté oblasti patrí vnútorná strana podpažia, hrudník a menej často i tvár. Vzniká v dôsledku UV žiarenia.

 

Bežne sa vyskytuje na jar, kedy je pokožka po dlhej zime odkrytá slnečnému žiareniu. Vyvolať ju môže i slnečné žiarenie prenikajúce sklom. Pri ďalšom vystavovaní slnku sa príznaky môžu zhoršiť a alergické reakcie sa pravdepodobne budú opakovať každý rok.

 

baner na článok (4)

Doporučenie:

  • obmedziť pobyt na priamom slnku medzi 10 – 15:00
  • používať kvalitné krémy s SPF 50
  • hardening - „otužovanie kože“ pred letom formou fototereapie UVB
  • ošetriť pokožku po opaľovaní

 

 

Fototoxické reakcie na slnečné žiarenie

 

Fototoxickú reakciu spôsobuje kombinácia UV žiarenia a látok, ktoré organizmus senzibilizujú. Vzniká bezprostredne po slnení len na miestach, čo prišli do kontaktu so slnkom (ďalej sa nešíri). Koža zostáva začervenaná a tvoria sa na nej rôzne veľké pľuzgieriky.

 

Často sa takáto zvýšená citlivosť objaví pri podaní niektorých liekov alebo môže byť podráždenie vyvolané bežne používanými kozmetickými prípravkami, či niektorými potravinami. Z liekov zvyšujúcich citlivosť pokožky na slnko sú najčastejšie antibiotiká (najmä sulfonamidy, tetracyklíny), lieky na vysoký krvný tlak alebo lieky proti padúcnici, antireumatiká, upokojujúce lieky.

 

Čo sa kozmetických výrobkov týka často vyvolávajú alergickú reakciu parfémy a krémy s kyselinou retinovou, ale aj s obsahom bergamotového, levanduľového a citrusového oleja. K podráždeniu môže dôjsť aj pri kontakte pokožky s niektorými rastlinami. Napríklad obyčajná tráva v kombinácii so slnečnými lúčmi môže vyvolať fototoxickú reakciu (z ďalších rastlín to môže byť petržlen alebo zeler). Väčšinou reakciu podporí vlhká koža (spotená alebo po kúpaní), na ktorú sa ľahko nalepí rastlina. Ide predovšetkým o oblasť dolných končatín, predlaktí, ale aj tváre a krku.

 

 

Renovality ♥

 

 

info ku článku čerpané z odpovedí od dermatologičky MUDr. Jankovičovej 

https://www.zse.sk/Magazin-ZSE-Zdravie/2019-02/Fotodermatoza-alebo-ked-je-slnko-nepriatelom