Ružovka (rosacea)

Je chronické ale liečiteľné ochorenie, ktoré postihuje predovšetkýn centrálnu časť tváre. Rosacea patrí medzi veľmi časté ochorenia kože, ktoré postihuje obe pohlavia, častejšie však ženy. Prvé príznaky sa začínajú objavovať cca po dovŕšení 30. roku života.

 

Rozlišujeme štyri štádia rosacey:

 

  1. typ – začervenanie tváre, najbežnejšie zo štyroch typov, postihuje viac ako 75% ľudí s rosaceou

  2. typ – hrbolčeky (papuly) alebo vriedky (pustuly) – objavujú sa a miznú spolu s červenými fľakmi

  3. typ – zhrubnutie pokožky – prebytočné tkanivo často vedie k zväčšeniu nosa a vzniku nepravidelných povrchových výrastkov (podobných hrbolčekom)

  4. typ - vodnaté alebo krvou podliate oči – slzenie a pálenie, opuchnuté viečka, opakovaný výskyt jačmeňa v oku

 

 

IMG-3779

https://cz.pinterest.com/

 

 

Nástup rosacey je veľmi nenápadný. Môže sa prejavovať štípaním, pálením, prípadne pocitmi spojenými s hypersenzitivitou pleti. V začiatkoch sa prejavuje začervenaním. To sa prejaví na nose, brade, čele alebo lícach napr. pri búrlivých emóciach, pri konzumácii horúcich nápojov alebo po opaľovaní.

 

Zmeny sú spočiatku prechodné ale časom je začervenanie výraznejšie a trvalejšie, viditeľné začínajú byť aj krvné cievky tzv. (teleangiektázie).

 

Druhé štádium ochorenia je stredne ťažká zápalová forma – kedy sa na neustále zapálenej koži objavujú pupienky. Ich obsah môže byť sterilný alebo môže obsahovať bakteriálnu formu.

 

Vo vyšších štádiach ochorenia sa môžu tvoriť väčšie uzly, abscesy, zhrubnutie kože a zväčšovanie mazových žliaz. To vedie k zosileniu kože, ktoré lekári nazývajú phyma. Tento proces môže vyvolať zväčšenie nosa. Až 60% pacientov trpiacich „ružovkou“ má problémy aj s očami, čo sa prejaví zapálenými spojovkami.

 

 

Príčiny vzniku rosacey nie sú presne známe, existujú rôzne teórie o jej pôvode, ktoré sa odvíjajú predovšetkým od ich primárnych vonkajších príznakov.

 

 

K rizikovým faktorom patrí:

 

  • porucha imunitného systému – jednou z primárnych reakcií pri poruche imunitného systému je zápal čo môže viesť k potenciálnej príčine vzniku ružovky

     

  • porucha nervového systému – nervový systém je úzko spojený s vaskulárnym systémom pri vytváraní typických príznakov čo naznačuje, že vznikajúce začervenania a zápaly môžu byť súčasťou toho samého procesu.

 

  • porucha krvných ciev v tvári – pobyt na slnku a vystavovanie pokožky ultrafialovému žiareniu vedie k tvorbe rastového faktoru krvných ciev.

     

  • prítomnosť mikróbov a roztočov Demodex – na ľudskej tvári sa vyskytuje viacero parazitov, u ľudí s rosaceou sú ale premnožené roztoče Demodex. Nadmerný počet roztočov Demodex môže u ľudí s rosaceou vyvolať imutnitnú reakciu, alebo že zápal môže byť spôsobený určitými baktériami spojenými s roztočmi.

 

 

Spúšťače:

 

  • slnečné žiarenie – najčastejší spúšťací faktor. Chráňte sa pred slnečným žiarením, používajte ochranný faktor, šiltovky alebo klobúky a slnečné okuliare.

 

  • stres - úzkosť, obavy a stres sa môžu odraziť na stave vašej pleti

     

  • počasie a teplota – striedanie chladného a teplého počasia, silný vietor, ale aj prostredie, v ktorom sa práve nachádzate najčastejšie. Taktiež horúca kúpeľ, sauna alebo kryokomory by ste mali obmedziť, prípadne úplne vynechať.

     

  • strava a nápoje – pozor by ste si mali dávať predovšetkým na horúce nápoje, alkohol, kofeín, príliš korenená a pikantné jedlá

     

  • zdravotný stav – niekedy môže začervenanie spôsobiť aj vysoký krvný tlak, chronický kašel alebo návaly tepla v menopauze

 

  • kozmetika – pri rosacey na pleť negatívne pôsobí mechanické poškodenie kože, škrábanie, drhnutie alebo trenie tváre, používnaie peelingu. Začervenanie môžu zhoršovať aj dráždivé kozmetické výrobky – mydlo, pleťové vody s obsahom alkoholu, lak na vlasy, mastné krémy alebo aromatické spreje

 

  • intenzívne cvičenie – ideálne je si zvoliť šport, pri ktorom si kontrolujete intenzitu a tempo. Vďaka tomu budete môcť regulovať prekrvenie a potenie.

 

 

Stanovenie diagnózy je výhradne v rukách kožného lekára a je založené na anamnéze prejavu a na aktuálnom klinickom obraze choroby. Medzi typické príznaky rosacey, ktoré ju od väčšiny kožných chorôb odlišuje patrí výskyt trvalo rozšírených krvných ciev.

 

Na každé štádium ochorenia existuje účinný spôsob liečby. Keď vezmeme v potaz genetickú predispozíciu, tak sa rosacea nedá úplne vyliečiť, dá sa však perfektne držať pod kontrolou.

 

 

Vhodná starostlivosť o pleť s ružovkou:

 

Veľmi dobrými pomocníkmi sú kvetinové vody (hydroláty). Vhodnými druhmi pre použitie eliminácie ružovky je levandula alebo harmanček rímsky, ktoré sú známe svojimi antibakteriálnymi a upokojujúcimi vlastnosťami.

 

Rastlinné oleje a masla sú vhodné tie, ktoré majú schopnosť efektívne posilovať kožnú bariéru. Kôli vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín a fytosterolov sú veľmi vhodné rastlinné oleje z bobuľovitých plodov (rakytník, pochádzajúci zo semien, nie dužiny, malina, brusinka, čierny rybíz) ďalej opunciový a argánový olej, z masiel dávame prednosť bambuckému. Pre ošetrenie ružovky sa ďalej hodí šípkový olej, ktorý má navyše ideálny pomer esenciálnych mastných kyselín a predstavuje skvelý prirodzený zdroj tretinoinu, látky používanej k lilečbe rosacey v klasickej dermatologickej praxi.

 

 

 

 

https://mojerosacea.cz/

 

https://slovenskypacient.sk/rozacea-ako-sa-zbavit-cervenych-lic-cerveneho-nosa/