UV žiarenie, SPF a vitamín D - ich vplyv na našu pokožku

UV žiarenie sa v našich zemepisných šírkach počas roka mení a melanín nám umožňuje, aby bola naša pokožka počas leta krásne opálená. Nie spálená, ani nie úplne bledá, ale tak akurát do brondzova opálená.

 

Melanín je pigmentový proteín zodpovedný za farbu našich očí, kože a vlasov. Je produkovaný kožnými bunkami nazývanými melanocyty, vzniká v epiderme, teda v najvrchnejšej vrstve pokožky. Pôsobí ako prírodná ochrana proti slnku, stmavuje pokožku a chráni ju pred nebezpečným UV svetlom.

 

Existujú však ľudia, u ktorých je táto schopnosť genetický obmedzená, prípadne neprítomná. Jedná sa zväčša o ľudí s pehami a ryšavými vlasmi, ktorí sú náchylní na spálenie spôsobené slnkom. Preto si ich pokožka vyžaduje ešte dôkladnejšiu starostlivosť.

 

UV žiarenie bolo potvrdené ako ľudský karcinogén, ktoré spôsbouje reálne poškodenie kože. 95% celého UV žarenia tvoria UVA lúče, ktoré dokážu prejsť tmavými mrakmi, smogom, oknami, odrážajú sa od snehu aj piesku. Prechádzajú preto bez problémov do hlbšej vrstvy kože, dermis.

 

Rozdiel medzi UVA a UVB lúčmi:

 

UVA – ultrafialové žiarenie A – spôsobuje stárnutie kože, spôsobuje abnormálnu bunkovú produkciu, redukuju elastín v koži

 

UVB – ultrafialové žiarenie B – spôsobuje spálenie kože (začervenanie). UVB lúče sú hlavnou príčinou poškodenia DNA kožných buniek a časté spálenia hrajú väčšinou hlavnú rolu pri vzniku rakoviny kože. Sú najsilnejšie medzi 10 – 16 hod.

 

SPF – Sun Protection Factor – vyjadruje násobok času, ktorý môžeme byť na slnku, bez toho aby sme sa spálili. Je nevyhnutné ochranu niekoľkokrát denne obnovovať kvôli fotostabilite a zvážte ju po pobyte vo vode, a aj také faktory ako je potenie, utieranie a pod.

 

V rámci skincare rutiny sa odporúča SPF použiť ako posledný v poradí. Chemický filter nanášajte 15-20 minút pred pobytom na slnku, pri minerálnom netreba čakať, účinkuje hneď.

 

Mohlo by sa zdať, že používanie SPF, ktoré blokuje prenikanie UVB lúčov do pokožky je na vine nášmu nedostatku vitamínu D. Nie je tomu tak. Tri nezávislé štúdie potvrdili, že používanie SPF produktov nesúvísí s deficitom vitamínu D a nemá naň dopad.

 

Množstvo ľudí zabúda pri aplikácii SPF na také miesta ako sú napr. uši, hlava, priestor medzi prstami, okolie očí....A práve tieto kúsky kože dokážu vytvoriť dostatok tohto vitamínu. Postačuje 5-30 minút denne na slnku.

 

Ľudia, ktorí majú vysokú hladinu melanínu v tele môžu mať predispozíciu na nedostatok vitamínu D.

 

Prečo to tak je?

Hlavným zdrojom vitamínu D v tele je v skutočnosti prekurozor tohto vitamínu, ktorý sa pôsobením slnečného žiarenia premieňa na aktívnu formu vitamínu D. Tmavšie plochy majú tendenciu skôr odrážať než absorbovať UV žiarenie. Ľudia s tmavšou pokožkou tak absorbujú menšiu časť UV žiarenia, ktorému sú vystavení a naopak ľudia so svetlejšou pokožkou práve naopak, čiže väčšinou trpia nepríjemným spálením.

 

Vitamín D je mimoriadne potrebný v črevách, aby čo najúčinnejšie absorboval vápnik či fosfor, ktoré sú potrebné pre správny rast a údržbu kostí. Je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, pre zdravie zubov, srdca....znižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky, depresie atď.

 

Iba 10% vitamínu D prijímame v potrave, zyšných 90% by mala vytvoriť naša koža vďaka dopadu UVB lúčov, ktoré sú jeho hlavným zdrojom. UV žiarenie je však zároveň zodpovedné za vznik rakoviny kože a stárnutie pleti.

 

Kôli negatívnym účinkom UV žiarenia sa odporúča dopĺňať vitamín D celoročne v tabletkách a súčasne chrániť kožu SPF faktorom.

 

 

 

 

IMG-3068

 

https://www.renovality.sk/doplnky-stravy/vitamin-d3-1-000-iu-obohateny-prirodnym-vitaminom-c--120-kapsul--doplnok-stravy/

 

 

Prevencia:

 

Znamienka, pehy, pigmentové škvrny si môžete všímať a kontrolovať aj sami doma. Ak by vaše znamienka, pehy prípadne pigmentové škvrny spĺňali jedno z nižšie spomenutých kritérií zvážte konzultáciu s lekárom alebo dermatológom. Pomôžu vám identifikovať miesta, ktoré môžete následne sledovať a ošetrovať.

 

Poznáte riziká a podrobnosti tzv. ABCDE, ktoré by mohli signalizovať problém?

  • A – asymetria (asymmetry) – nakreslite čiaru stredom pehy/znamienka. Ak sa polovice nezhodujú sú asymetrické

  • B – hranica (border) – hranice rakovinových znamienok bývajú nerovnomerné, vrúbkované alebo hrboľaté

  • C – farba (color) – varovným signálom je rozdielna farba znamienka

  • D – priemer (diameter) – zárodok väčší ako 0,6 centrimetra môže byť rizikový/rakovinový

  • E – vývoj (evolution) – akékoľvek zmeny veľkosti tvaru, farby alebo výšky konzultujte so svojim lekárom

 

 

 

 

Zdravú kožu praje ❤️ Renovality



 

 

 

info: vlastné + https://lipogelk5.sk/melanin-jeho-uloha-v-nasom-tele/

https://www.smartbeauty.sk/clanky/vsetko-o-spf-a-ochrane-pokozky