Vitamínová ABECEDA

Pod akými názvami sa v zložení krémov, sér či olejov skrývajú áčko alebo béčko, a ako na pokožku pôsobí vitamín E či C? A hlavne, ktoré si vybrať pre svoju pleť? Mrkneme na to...

 

 

Vitamín C

Rovnako ako je céčko nepostradateľné pre náš imunitný systém, potrebuje tento antioxidant aj pleť. Chráni ju totiž pred voľnými radikálmi a bojuje proti prvým známkam státnutia, zároveň pomáha s regeneráciou a obnovou pružnosti pokožky. Tešiť sa môžete taktiež na rozjasnenie a zjednotenie tónu, pleť bude pôsobiť sviežo a zdravo. Prípravky s vitamínom C sa obvykle odoporučujú hlavne ako súčasť rannej starostlivosti.

 

 

Nájdete v produktoch:

ŠÍPKOVÝ OLEJ - vysoká koncentrácia vitamínu C

HYALURONOVÉ SÉRUM s vitamínom C a B3

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

 

 

 

 

IMG-2684

https://www.renovality.sk/kozmeticke-oleje/rakytnikovy-olej-zo-semien-lisovany-za-studena-20-ml/

 

 

 

Vitamín A

Retinol, retinal, retinyl palmitát, retinoid... to všetko sú názvy, pod ktorými nájdete v kozmetike deriváty vitamínu A. Ide o hviezdu ingredienciu anti-age prípravkov a dokáže toho skutočne veľa. Minimalizovať jemné linky a vrásky, pigmentové škvrny, zpevniť a podporiť tvorbu kolagénu. Pokiaľ s ním nemáte žiadnu skúsenosť, začnite ho zaraďovať do svojej starostlivosti postupne, zo začiatku len jeden alebo dva krát za týždeň, aby si na neho pleť zvykkla, a aby ste znížili riziko prípadneho podráždenia. Patrí spravidla do večernej rutiny a ráno nikdy nezabudnite na krém s vyšším ochranným faktorom, pri používaní retinoidov je pleť totiž citlivejšia. Buďte trpezlivé, na výslekdy si treba chvílku počkať ale stoja za to.

 

 

Nájdete v produktoch:

PLEŤOVÝ OLEJ S RETINOLOM

MORINGA

 

 

 

Vitamín D

Déčko ako dominantnú zložku medzi účinnými látkami v zložení kozmetiky zase tak často nenájdete, výzkumy ale ukazujú, že má okrem iného aj anti – age účinok a pomáha obnovovať kožnú bariéru. Pre naše celkové zdravie ho potrebujeme prijímať dostatok v jedle, prípadne v doplnoch stravy. Naše telo si ho dokáže „vyrobiť“ aj zo slnka, len si stále dávajte pozor, aby ste to neprehnali. Denne bohate stačí stráviť na slnku asi dessať minút, ideálne doobedu, aby ste sa nespálili.

 

 

Nájdete v produktoch:

VITAMÍN D 1.000 IU

 

 

Vitamín B

V pleťových sérach a krémoch môžete naraziť na niacinamid, čo je forma vitamínu B3. Má protizápalové účinky, takže sa s obľubou využíva v produktoch na problematickú a aknóznu pleť. Ďalej taktiež redukuje začervenanie a podráždenie pokožky, minimalizuje viditeľnosť pórov a zjednocuje nerovnomerný tón. Do skupiny vitamínov B patrí aj D-panthenol, ktorý je vďaka svojim regeneračným a ukokojujúcim schopnostiam obľúbenou zložkou mliek a krémov po opaľovaní.

 

 

Nájdete v produktoch:

HYALURÓNOVÉ SÉRUM s vitamínom C a B3

 

 

 

0CBD0B08-60B9-4716-AD53-E61B0D60CC21

https://www.renovality.sk/kozmeticke-oleje/hyaluronove-serum-s-vitaminom-c-a-b3-50ml/

 

 

 

 

Vitamín E

Nájdete ho často v pleťových a telových olejoch, ktoré cielia na spevnenie, vyhladenie a zlepšenie pružnosti pleti. Veľmi dobre si bude rozumieť predovšetkým so suchou a zrelou pleťou. Má upokojujúce a regeneračné účinky, urýchľuje napríklad hojenie jaziev, kože spálenej od slnka, ale aj popraskaných pier. Uľaviť môže aj pri kožných problémoch ako sú ekzémy. Vedľa toho je vitamín E antioxidantom a významnú úlohu rolu hraje v ochrane kože pre UV žiarením, pomáha spomaľovať stárnutie buniek.

 

 

Nájdete v produktoch:

MAKOVÝ OLEJ

OPUNCIA

VLAŠSKÝ OLEJ

MANDĽOVÝ OLEJ